galéria megtekintése

Nagyvizit és virrasztás: több ezren tüntetnek Budapesten

2 komment

NOL/MTI

Több tüntetést tartanak ma Budapest belvárosában a szétforgácsolódott egészségügyi érdekképviseletek. Vonulással, virrasztással és dörgedelmes beszédekkel tiltakoznak.

Az egészségügyi dolgozók figyelemfelhívó vonulásos demonstrációja miatt forgalomkorlátozásokat rendeltek el szerda délután Budapest belvárosában, ezért változik a 2-es villamos és több buszjárat közlekedése - közölte a Budapesti Közlekedési Központ. 

A demonstrációk résztvevői 14 órától a Jászai Mari téren, 19 órától pedig a József nádor téren gyülekeznek, majd a Kossuth Lajos térre vonulnak. Ezért a 2-es villamos mellett a 9-es, a 15-ös, a 91-es, a 115-ös és a 191-es autóbuszok útvonalán lesznek korlátozások.

A tüntetés kora délután elkezdődött, a több ezres tömeg a Jászai Mari térről a Szent István körúton keresztül a parlamenthez vonult. A Kossuth téren 16 órakor le kellett állítani a 2-es villamos forgalmát.

 

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) által szervezett demonstráción a kamara elnöke, Balogh Zoltán petíciót adott át Dublinszki-Boda Péternek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetőjének, aki azonban nem szólt a résztvevőkhöz, mert nem kapott nyilatkozattételi jogot. A petícióban jelezték: a szakdolgozók szándéknyilatkozatot írtak alá, amely szerint ha 2015. szeptember 30-ig nem történik határozott és számottevő bérfejlesztés a szakápolóknál, akkor életbe lép a munkaviszony felmondásáról szóló nyilatkozatuk. A szervezők tájékoztatása szerint csak a rendezvényen több százan aláírták ezt a dokumentumot.

Az előzmények:

A mai Semmelweis Nap - ahogy arról beszámoltunk - igen színesnek ígérkezik; az egészségügyi szervezetek között lesz, amelyik már győzelmet ünnepel, lesz, amely még fokozni készül az ágazatmentő pressziót, és akad olyan, amelyik elégedetten hátradőlve szemléli az összekuszált frontvonalakat.

Földi Imre

A leglátványosabban és legkitartóbban demonstrálók, az Őszintén az Egészségügyért Akciószövetség úgy ítélte meg: a fekete pólós mozgalom, a petícióik és az egyhetes sátorkórházas demonstráció sem volt elég erőteljes figyelmeztetés, amely elérte volna a döntéshozók ingerküszöbét. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke, Kiss László lapunknak azt mondta, újabb nyomásgyakorlásként felszólítják az egészségügyben dolgozókat, mondják fel az önkéntes túlmunkaszerződéseiket.

Földi Imre

Az akciószövetség a Semmelweis napon elbontja a József Nádor téri szükségkórház-sátrát, de előtte még újabb két órás utcai demonstrációra hívják a szimpatizánsaikat. Este nyolc órára vonulnak a Kossuth térre, hogy egész éjjel ott virrasszanak. A parlament előtti tér este nyolcig ugyanis foglalt, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara tartja ott ünnepi nagygyűlését. Ők viszont – egy korábbi közösségi portálon zajló vita miatt – külön testületi határozatban határolódtak el attól, hogy az Őszintén az Egészségügyért Akciószövetséggel közösen demonstráljanak. A rendőrség azt kérte, hogy csak egymás rendezvényét nem zavarva, külön mehetnek a térre.

A mai Nagyvizit történéseit itt követhetik élőben:


Broadcast live streaming video on Ustream

A demonstráció Facebook eseményén a szervezők a következőkre hívják fel a figyelmet: az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség Szegény Kórházat állított fel a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt, a József Nádor téren. A "kórházban" folyamatos "ügyeletet" tartotta, hogy bemutassák a magyar egészségügy jelenlegi, és a szükséges kormányzati beavatkozások nélküli jövőbeli állapotát. A Szegény Kórház július elsejéig, a Semmelweis Napig áll, a záró esemény egy demonstráció, vonulás és virrasztás lesz a Kossuth téren.

A tüntetés tervezett programja:

14.00-17.00: Gyülekező, beszélgetések, szegény kórház bemutatása a József Nádor téren.

17.00: Beszédek (Munkástanácsok Országos Szövetsége, Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, Magyar Szakszervezeti Szövetség, ÉSZT Konföderáció, LIGA Szakszervezetek, Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, EUROFEDOP Brüsszel, Őszintén az Egészségügy Akció Szövetség, FESZ képviselői),

18.50: Vonulás a Kossuth térre.

20.30-08.00: Virrasztás a Kossuth téren.

Előzmények: Ezrek fütyülték ki Cser Ágnest

Májusban - akkor még egységben - az Arany János utcában adtak randevút egymásnak az  egészségügyi demonstrációk résztvevői: a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara képviselői a Hősök teréről mentek, hogy átadják a maguk petícióját. A feketepólós nővérekről elhíresült mozgalom, az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség tagjai pedig a Clark Ádám térről indultak, és még a Parlamentet is útba ejtették. 

(Teljes beszámolónkat itt olvashatják.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.