Nagyüzemi emberkísérletek Magyarországon

Egy kis tasak por, pár szem tabletta, egy kis üveg oldat. Mindez már pár száz forintért beszerezhető az interneten, és az ígéret szerint „csodát tesz” a fogyasztóval. Valójában senki nem tudja, milyen hatása lesz a szernek. A fogyasztó pedig orosz rulettet játszik minden egyes használatkor. Bár az orosz rulettnél jobbak a túlélési esélyek.
Új pszichoaktív szereket keverő és tablettázó laborokat leplezett le a rendőrség Budapesten és Siófokon. Hat ember ellen indult eljárás, közülük ketten előzetes letartóztatásba kerültek. A rendőrség azt még vizsgálja, hogy az elmúlt hónapokban tucatnyi fiatalt érintő „megmagyarázhatatlan hirtelen rosszulléteket” nem az új drog okozta-e.

Az ügy előzményei tavaly őszig nyúlnak vissza. Október 10-én a rendőrség egy XVIII. kerületi bevásárlóközpont parkolójában egy másfél kilós, pszichoaktív anyagot tartalmazó csomag átadása közben elfogta Sz. Dánielt. A 22 éves fiatalember állítólag az interneten talált rá az anyag kínai gyártójára, aki Anglián vagy Spanyolországon keresztül küldte el a megrendelt árut Sz. kézbesítési megbízottjainak.

Az akkori házkutatás során Sz. lakásán tetemes mennyiségű fehérmályvát, brikettet, növényi masszát és különböző kapszulákat, tablettázáshoz használt töltőanyagokat és eszközöket találtak. És mellesleg közel négymillió forintot – készpénzben. Sz. Dánielnek azonban a történtek ellenére lényegében a haja szála sem görbült.

Az események idején az efféle drogpótlók puszta birtoklása nem volt büntetendő cselekmény, a rendőröknek pedig – akkor még – nem sikerült rábizonyítani, hogy kereskedik is az ismeretlen hatású anyaggal. Bár nem szívesen hagyták futni, tudták, előbb-utóbb önmagát leplezi le a mesés drogbevételektől megszédült, luxuskörülmények között élő, luxuskocsikkal közlekedő fiatalember.

Nem is csalódtak. Sz. az ellene folyó büntetőeljárás dacára folytatta az üzletelést, egészen június 12-ei őrizetbe vételéig. Most már elég bizonyíték volt a rendőrök kezében ahhoz, hogy kezdeményezhessék Sz. és egyik társa letartóztatását. A többiek, akik „csak” viszonteladók, küldöncök voltak, szabadlábon védekezhetnek.

Az Europol segített az anyagok és eszközök gyors azonosításában. Eszerint a gyanúsítottak egyfelől olyan gyorsítókat árusítottak, amelyek a hagyományos és a ma már szintén tradicionálisnak tekinthető szintetikus drogokhoz képest gyorsabban fejtik ki a hatásukat, és többnyire „ütősebbek” is azoknál. Másfelől olyan porokat, amelyeket feloldva, majd – például – szárított mályvalevéllel felitatva cigarettakészítéshez használhatnak fel. Az így készült „műfüves cigi” állítólag ma már népszerűbb a hagyományos marihuánánál.

A múlt heti akcióban a rendőrség legkevesebb 150 ezer adag új pszichoaktív „drog” előállításához szükséges hatóanyagot és kiegészítőket foglalt le. Ezt a mennyiséget Budapesten és Siófokon dobták volna piacra. A rendőrség szerint jelentős fogásról van szó, bár elismerték, a 150 ezer adag nagyjából egy hétvégére elegendő a hazai piacon.

A hazai helyzet – már ami az új pszichoaktív anyagok terjedését illeti – még mindig jobb, mint néhány szomszédos országban – állítják a rendőrök. Nálunk legalább már a shopokat sikerült felszámolni. Azokat a kis boltokat, amelyekben különböző fogyasztószerekként, táplálék-kiegészítőkként, fürdősókként árusították az újfajta drogpótlókat.

Zacher Gábor toxikológus országos méretű emberkísérletnek nevezte a minap az új pszichoaktív anyagok kereskedelmét és rohamosan növekvő fogyasztását. Ma már ott tartunk, derül ki egyes rendőrségi felmérésekből, hogy több új pszichoaktív anyag fogy, mint marihuána, pedig a fű évek óta masszívan a legnépszerűbb drog Magyarországon.

Miután kevés halálesetről tudunk, Zacher állítása túlzásnak tűnhet. Csakhogy azt minden szakember elismeri, hogy miután sem a gyártó, sem a forgalmazó nem tudja, hogy ténylegesen milyen hatása lesz annak a szernek, amelyet piacra dobnak, az újfajta drogok fogyasztása olyan, mint az orosz rulett. Azzal a különbséggel, hogy az orosz rulettnél jobbak a túlélési esélyek.

A fogyasztókat ugyanis olykor csak egy csepp vagy milligramm választja el a haláltól. Az utóbbi hónapokban több tucat tizenéves lett rosszul, az elsődleges vizsgálatok szerint valószínűsíthetően valamely új típusú pszichoaktív anyagtól. A rendőrség Sz. Dániel és társai ügyében egyebek között azt is vizsgálja, hogy nem ők hozták-e forgalomba a tömeges rosszulléteket okozó szereket.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.