galéria megtekintése

Nagyon kínos meglepetés várja Orbánt március 15-én

52 komment

L. K.

„Őfelsége rendőrségét, úgy tűnik, igen könnyű zavarba hozni – a NER-t pedig egy szem polgár is könnyedén meghackelheti” – véli Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért szakértője annak kapcsán, hogy jogerős bírósági végzés mondja ki, Büki Zoltán magánszemély tüntethet március 15-én a Nemzeti Múzeum előtt. Ott, ahol Orbán Viktor fog beszédet mondani.

Átkozottul nagy bajban lehet a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala – vagy ha úgy tetszik a magyar állam –, mert eddig soha nem próbált feladatot kell megoldani. Büki Zoltán magánszemély – az útblokádjai okán elhíresült civil aktivista – ugyanis váratlan ötlettel áll elő: demonstrációt jelentett be március 15-re a Nemzeti Múzeum elé. Tehát az állami ünnepség hagyományos helyszínére, ahol Orbán Viktor szokott beszédet mondani. A jogerős bírósági döntés szerint az emblematikus napon ugyanott Büki is tüntethet.

A rendőrség első körben tette a dolgát: a rendezvényt betiltani ugyan nem merte, mert a gyülekezési törvény alapján erre nem lehet ésszerű okot felhozni, de a bejelentést – eléggé körmönfont érvekre hivatkozással – nem is vette tudomásul. Amiből az következett volna, hogy az aktivista a nemzeti ünnepen nem demonstrálhat a Múzeum körúton. Szóval nem zavarhatná meg a miniszterelnöki szónoklatot.

A BRFK szerint Büki beadványa lehetetlen célra irányult, mert a Nemzeti Múzeum előtt az állami rendezvényen résztvevő negyven-ötvenezer fő mellett biztosan nem férnek el még tízezren, mert az aktivista ennyi résztvevőt valószínűsített. A rendőrség ebbe kapaszkodott bele, és érdemi döntés helyett úgy határozott, hogy a bejelentés nem bírálható el.

 

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság viszont egészen másként látja a helyzetet. A jogerős verdikt szerint Büki demonstrálhat, az meg a rendőrség dolga, hogy ennek a feltételeit teremtse meg, s a két rendezvényt – az államit is az aktivistáét – egyaránt biztosítsa. Az sem akadály – derül ki a végzésből –, hogy a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatala a fővárossal az adott közterület használatára már korábban, tavaly decemberben megállapodást kötött.

Szóval a kormánynak Bükivel osztoznia kell március 15-én a Múzeum körúton. A helyzetet Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért gyülekezési jogi programjának vezetője ekként kommentálta: „őfelsége rendőrségét, úgy tűnik, igen könnyű zavarba hozni – a NER-t pedig egy szem polgár is könnyedén meghekkelheti".

Idén március 15-én tehát nem csak a kormány és hívei fognak ünnepelni a Nemzeti Múzeum előtt, mert a rendőrség nem tudta megakadályozni, hogy az aktuális hatalom kritikusai tüntetést szervezzenek ugyanoda – írja bejegyzésében Hegyi. A döntés értelmében egy állami rendezvény nem élvez feltétlenül elsőbbséget egy másik ünnepség megtartásával szemben – hívja fel a figyelmet a jogvédő –, de az utóbbinak a megtartása sem lehetetleníti el szükségképpen a hivatalos ünnepséget.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ez a gyakorlatban azt jelenti – mondta kérdésünkre a jogvédő –, hogy célszerű egyeztetni arról, a felek ugyanazon a helyszínen mikor és milyen eseményre készülnek. Úgy véli, nyilván nem szerencsés, ha egyikük úgy időzít például egy felszólalást, hogy azzal a másik rendezvényét tönkreteszi. A Nemzeti Együttműködés Rendszere tehát most tényleg valódi együttműködésre – egyezkedésre – kényszerülhet.

Büki a döntés kihirdetése után felajánlotta a demokratikus ellenzéki pártoknak, hogy éljenek a lehetőséggel, és ünnepeljenek – illetve a kormány politikája ellen tiltakozzanak – közösen. Az általunk megkérdezett szervezetek azonban nem tudnak erről a kezdeményezésről. De forrásaink aggályosnak is tartják az ügyet, mert úgy vélik: ha nem képesek olyan akciót meghirdetni, amely tízezreket vonzana, nem is szabad belevágni a dologba. Vagyis ódzkodnak olyan megmozdulások szervezetésétől, amelyekre nem várhatnak jelentős tömeget. Amennyiben csak néhány ezer főt tudnának mozgósítani – fogalmaznak informátoraink –, azzal csak a Fidesz malmára hajtanák a vizet. Tehát a kormánypárt kottájából játszanának, azt erősítve, hogy az ellenzéki politikai erők mögött nincsenek jelentős tömegek.

Így nem kizárt, hogy Büki a kétségkívül kreatív ötletével magára marad. Azt az általunk megkérdezett ellenzékiek sem vonják kétségbe, hogy vitathatatlanul jó szándékú kezdeményezésről van szó, ám úgy vélik, kevés politikai haszonnal kecsegtetne, ha élnének a felkínált lehetőséggel. Mindazonáltal szurkolnak a maga szélmalomharcát vívó civil aktivistának.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.