galéria megtekintése

Nagyon berágtak a Fideszre Ózdon

29 komment


Doros Judit

Vasárnap délben az ebédidő ellenére tucatnyian rótták a lépcsőt az ózdi Vasvár utcai iskola felé, ahol több szavazókörzet is helyet kapott.

– Egy hónappal ezelőtt nem voltan szavazni. Fájt a lábam. Most úgy döntöttem, ha kell, négykézláb is eljövök. Felbosszantott a Fidesz, amiért nem akarták elfogadni, hogy kikaptak a Jobbiktól – ezt mondja az iskola előcsarnokában egy idősebb asszony, akit férje és két gyereke vesz közre. Mindannyian Janiczak Dávid jobbikos polgármesterjelöltre szavaznak.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

Az október 12-i önkormányzati választáson a huszonhét éves jobbikos jelölt, a korábban a lengyel kisebbségi önkormányzatban is szerepet vállaló Janiczak szerezte meg polgármesteri széket, alig hatvanhat szavazattal megelőzve az elmúlt négy évben regnáló fideszes Fürjes Pált. Utóbbi megtámadta a helyi választási bizottság eredménymegállapító határozatát, arra hivatkozva, hogy öttel kevesebb lebélyegezetlen és lebélyegezett szavazólapot találtak az urnákban, mint amennyien a jegyzőkönyv alapján részt vettek a választáson a jegyzőkönyv szerint.

 

Tanúk igazolták, hogy akadt jelölt, aki anyagi ellenszolgáltatást ígért és adott a választópolgároknak a szavazatért cserébe. A területi választási bizottság elfogadta az érveket, s arról döntött, hogy meg kell ismételni a polgármester-választást Ózdon. A határozatot a Debreceni Ítélőtábla is helyben hagyta, az új voksolást pedig november 9-re tűzték ki.

Figyeltük a közösségi portálokat, s azt láttuk, hogy az ózdiak fel vannak háborodva. Dühösek, amiért a Fürjes Pál fideszes polgármester megóvta a választások végeredményét. Nem értik, miért nem lehet belenyugodni a vereségbe. Többen ezért most juszt is ellene szavaznak. Ha csak az ismerőseinket nézzük, most szinte valamennyien eljöttek szavazni, azok is, akik korábban nem voltak, és mindenki Dávidra szavaz, még az emeszpés lelkűek is – mondja egy, húszas évei elején járó lány. Szavai szerint pénteken is látszódott a különbség a két szavazótábor ereje között: a Janiczak melletti szimpátiatüntetésen zsúfolásig megtelt a városháza előtti tér, míg a fideszes polgármester által ugyanerre az időpontra meghirdetett „Fásy-mulatós" estre jóval kevesebben mentek el.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

Az ózdiak rendkívül aktívak voltak most vasárnap, ezt a szavazóköri választási bizottságok is megerősítették. Volt olyan hely, ahol már a reggeli órákban negyven százalékkal többen mentek el szavazni, mint október 12-én. Ez az arány jellemző volt a peremkerületekben is. A zömmel romák lakta hétesi telepen ott jártunkkor, vasárnap kora délután nem akadt olyan szavazásra jogosult, aki még nem adta le a voksát, kivéve azokat, akik mozgó szavazóurnát rendeltek.

Menjenek ahhoz a fehér pólós emberhez, ő az apám, ő szállította kocsival azokat, akik nem tudtak begyalogolni – mutat az egyik oszlop felé egy siheder a hétesi telep elején. – Maga vitte a többieket szavazni? – kérdezzük aztán a fehér pulóverest. – Én, dehogy! Mentek azok maguktól is – feleli gyanakodva. Akkor sem enyhül, amikor azt mondjuk, immár nem tilos másokat autóval szállítani a szavazókörökhöz. Odébb megy, telefonál, majd azzal jön vissza, igazoljuk magunkat, valóban újságírók vagyunk-e, mert néhány „betyársereges" provokátorral szavai szerint már megjárta az utóbbi napokban.

A telepeiket kérdezgetve kiderül: itt szinte mindenki a fideszes jelöltre szavazott. – Janiczak Dávid egy Hitler-hasonmással fotózkodott. Mi is tanultunk történelmet, tudjuk, mit jelent az ilyesmi – mondja egy középkorú férfi. – Ha ő lesz a polgármester, a romáknak kézigránáttal a zsebükben kell majd járkálni, hogy megvédjék magukat. Azt is emlegette, hogy itt kilenc óra után kijárási tilalom lesz. Semmi jóra nem számíthatunk tőle – aggódnak a hétesiek közül többen is.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság

Az ózdi városi múzeumban, ahol a telepiek is szavaztak, szintén aktív választási részvételről számoltak be a delegáltak. – A múltkor harminchat százalék körüli részvételi aránnyal zártunk, most meg már tíz óra után átléptük a húsz százalékot – mondták.

A múzeummal szemben a kohászati üzemek lepusztult vastraverzei meredeznek az ég elé. A hajdani gyárból árad a szomorúság és a kilátástalanság. Szemben vele, a Rió diszkó előtt páran pizzát esznek, dobozból. Egy asszony a kapuban azt mondja: neki mindegy, ki lesz a polgármester, csak munka legyen.

Mert az ózdiak most ebből szenvedik a legnagyobb hiányt.

Fotó: Vajda János / MTI

(A végeredmény tanúsága szerint Janiczak 10 299 szavazattal, 64,44 százaléknyi vokssal győzte le Fürjest, akire 5076-an (31,76 százaléknyian) szavaztak. Veres Zoltán, az MSZP és a DK közös jelöltje 520 szavazatot, 3,25 százalékot szerzett. A részvétel 56,4 százalék volt – a szerk.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.