Nagyon berágott a kormányra a szakszervezeti szövetség

A Nemzetgazdasági Minisztérium elé vonulnak a Magyar Szakszervezeti Szövetség tagjai október 7-én - a korkedvezményes nyugdíj megvonása ellen tiltakoznak.

Aláírásgyűjtési kampányt kezdeményeznek a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) tagszervezeti a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj megőrzése érdekében – közölte Székely Tamás, a szervezet alelnöke. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségre káros munkakörökben foglalkoztatottak számára biztosított kedvezmény az év végén megszűnik, tehát például a veszélyes üzemekben vagy a közlekedésben foglalkoztatottak sem mehetnek korábban nyugdíjba.

A korengedményes nyugdíj fontos foglalkoztatáspolitikai eszköz – hangsúlyozta –, hiszen az idősebb munkavállalók számára ez biztosította a visszavonulás lehetőség, ha a nyugdíj előtt néhány évvel bocsátották el őket. Ebben az esetben a munkáltatónak előre ki kell fizetnie az érintett után a tényleges nyugdíjkorhatár eléréséig terjedő időszakra esedékes járulékot, az államnak ez tehát egyetlen fillérjébe sem kerül.

Az MSZSZ október 7-én, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) által kezdeményezett Tisztes Munka Világnapján tiltakozó demonstrációval kíván nyomatékot adni a követeléseinek – tájékoztatott Székely Tamás. Akkor a Nemzetgazdasági Minisztérium elé vonulnak, ahol a korkedvezmények megvonása és a közszolgálati bérek befagyasztása miatt tüntetnek. Az alelnök reményét fejezte ki, hogy az akcióhoz más szakszervezeti konföderációk is csatlakoznak, mert a kormányzati intézkedések nem csak az MSZSZ tagszervezeteinek tagjait sújtják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.