„Nagyon aljas, de ügyes”

Szekszárd négy szavazókörében azért kellett megismételni az önkormányzati választást, mert a bíróság úgy látta, itt autókkal és szervezetten szállították az ott élő romákat voksolni, s az odafuvarozott embereknek pénzt ígértek a szavazatukért.

Vasárnap Szekszárd négy szavazókörében megismételt választást tartottak, s az eredmények alapján a kormánypárti Ács Rezső lesz a tolnai megyeszékhely polgármestere. Két ­egyéni választókerületet is érintett a tegnapi választás, az egyikben Máté István, a Fidesz–KDNP, a másikban Zaják ­Rita, az MSZP–DK–Együtt–PM jelöltje győzött.

Azért kellett megismételni a négy körben az önkormányzati választást, mert a bíróság úgy látta, hogy október 12-én autókkal és szervezetten szállították az ott élő romákat voksolni, s az odafuvarozott embereknek pénzt ígértek a szavazatukért. A megismételt választás nem boríthatta fel a politikai erőviszonyokat Szekszárdon, hisz október 12-én a tíz egyéni választókerületből nyolcban kormánypárti jelölt győzött. A vasárnapi választás által érintett két választókerületben volt esély arra, hogy a baloldal jelöltjei nyerjenek, hisz a Fidesz–KDNP aspiránsai csekély előnnyel vezettek. Az sem volt kizárt, hogy a baloldal támogatását élvező LMP-s polgármester-jelölt, Hadházy Ákos legyőzze kormánypárti riválisát, Ács Rezsőt, aki négy héttel ezelőtt 663 vokssal szerzett többet nála.

Az egyértelmű volt, hogy a trafikmutyi leleplezése miatt népszerű Hadházy csak akkor nyerhet, ha a négy szavazókörben – ahol 2883-an jogosultak a voksolásra – maradéktalanul mozgósítani tudja szimpatizánsait. Az ellenzék azért bízott a sikerben, mert a szavazók szállítását a Fideszhez közel ­állók végezték, ezért a baloldali politikusok azt remélték, mindez rontja a kormánypárti jelöltek sanszát.

A vasárnapi szavazás rendkívüli események nélkül zajlott, pedig az előzményekből másra lehetett számítani. Szombaton reggel Patonai Gábort – vagyis azt az MSZP-s aktivistát, akinek a vallomására épült a bíróság új választást kiíró ítélete – a szekszárdi piacon megütötte és megrúgta a vásártér egyik dolgozója. A támadó eközben állítólag azt kiáltotta Patonainak: „Ezért megölnek a ­cigányok!” A balos aktivista feljelentést tett a rendőr­ségen.

A szekszárdi roma önkormányzat vezetője, Sárközi János József is a rendőrséghez fordult. A kisebbségi vezető tudósítónknak elmondta, hogy szombat este Szekszárd romák által sűrűn lakott déli városrészében három autó rótta az utcákat, s a járművekben ülők üvöltve fenyegették a romákat, hogy ne merjenek szavazni, mert meggyilkolják őket. Sárközi kérte, hogy a rendőrség fokozottan járőrözzön a Csikágónak hívott negyedben. A rendőrséget felhívtuk az ügyben, s Huszti Gábor, a megyei főkapitányság szóvivője azt mondta: az éjszaka nem volt szükség az említett városrészben rendőrségi intézkedésre. Úgy tűnik tehát, hogy Sárközi hírének nem volt alapja.

Hadházy Ákos a fenyegetésről szóló hírről értesülve úgy vélekedett, ezzel valaki neki akar ártani. Az LMP-s jelölt esélyeit azt is rontotta, hogy a romák között elterjedt: Hadházy rasszista. Két roma házaspárral beszélgettem, amint hazafelé tartottak a voksolás után, s azt állították, kaptak egy szórólapot, amelyen Hadházy arról nyilatkozott, mennyire rossz véleménnyel van a romákról. Amikor arra kértem a két házaspárt, mutassák meg a szórólapot, akkor azt felelték: már nincs meg, ám megismételték, hogy ők és még sokan olvasták ezt az írást, ezért a romák biztosan nem szavaznak Hadházyra.

A rossz hírbe hozott jelölt hazugságnak mondta az őt ért vádat, majd így meditált: – Ezzel a váddal meg a romák állítólagos megfenyegetésével el is buktuk az esélyeinket. Ügyes trükk volt ez a két álhír. Nagyon aljas, de ügyes.

Hadházy Ákos 92 vokssal csökkentette hátrányát, de nyerni tényleg nem tudott.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.