galéria megtekintése

Nagykovácsi: jeges gallyak az úton és a kertekben

0 komment


Rab László

Súlyos pusztítást okozott az ónos eső a Budapest tőszomszédságában lévő Nagykovácsiban. A faluba vezető főutat ugyan szerda délre megtisztították, járhatóvá tették a település utcáit is, de mindenütt ledőlt ágak és gallyak akadályozzák a mozgást.

A kertek nem úszták meg, a jég alatt roskadozó fákról a hideg miatt nem olvadt le a víz, recsegtek-ropogtak az ágak a nagyszénási és a zsíroshegyi falurészen két nappal az esőzés után is. Villany sem volt itt hétfő estétől kedd délutánig, az internetes szolgáltatók a helyszínen tüsténkednek még most is. Aki csak elektromos gyújtásos kazánnal fűt otthon, bekényszerült az óvodában kialakított melegedőbe, ahol ételt és forró teát is osztottak a helyieknek hétfőn este.

Fotó: Korponai Tamás / Népszabadság

Kálna Erika nyugdíjas grafikus háza előtt a helyi tűzoltó egyesület önkéntesei vágták a gallyakat, a kertet letarolta a jég, a tuják és a nyírfák nem bírták a nehéz súlyt, és kitörtek. Az asszony azt mesélte, emberéletben a jég nem tett kárt, de a villany hiányát megsínylették, noha ők például be tudtak gyújtani a kandallóba. - Hamar lemerültek a telefonok - mesélte Kálna Erika -, azzal pedig, hogy internetünk sem volt, megízlelhettük, milyen az, amikor el vagyunk vágva a külvilágtól. Erről számolt be a nagyszénási domboldalban Szabadka Gergely értékesítő is, akinek az volt a szerencséje, hogy kedden nem kellett munkába mennie. - Mindenki tette a dolgát - mondta a fiatal férfi -, azt lehetett látni, hogy amikor baj van, senkit sem kell noszogatni arra, hogy segítsen a másiknak. Senki sem lázongott, hogy neki okvetlenül mennie kell valahová, szépen elvoltunk itthon, és lehúzgáltuk a letört gallyakat az útról.

 

A tűzoltó egyesület helyi elnöke, Honti Gergely arról számolt be, hogy ötven tagjukkal hétfő este óta az utcákon vannak, utoljára 2004-ben volt ilyen súlyos a helyzet, akkor egy hétig tartott a helyreállítás. Rengeteg a fa, amelynek koronáját lerántotta a rá nehezedő jég súlya.

Az összegyűjtött tűzifát a rászorulók között osztják ki - erről már a falu új polgármestere, Kiszelné Mohos Katalin beszélt, akinek az ónos eső volt a "beugrója", lévén, hogy október előtt egy óvodát vezetett. A Fidesz-KDNP színeiben befutott polgármester gyakran feltűnt a falu jég által legjobban sújtott részein, a lakók még a nehezen járható földutas területen is elmondták, hogy találkoztak "Kiszelné Katival". A polgármester szerdán még nem tudta megbecsülni sem a kár mértékét, folyik a helyreállítás.

Fotó: Korponai Tamás / Népszabadság

Az önkormányzati épületeket nem érték súlyos károk, csak az iskola kerítése rongálódott meg. A község számára a legnagyobb terhet az üzemanyagköltség jelentette, a fűrészgépeket és az autókat gyakran meg kellett tankolni.
A legtöbb gondot egyébként szerdán délután még mindig az okozta, hogy nem lehetett autóval átmenni a szomszédos Budakeszire. De ez fordítva is igaz volt. Miután sokan Nagykovácsiba járatják iskolába Budakesziről a gyerekeiket, a keddet és a szerdát kénytelenek voltak kihagyni, mert az erdőn át nem lehetett közlekedni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.