Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeztek

Nagy Imréről és mártírtársairól emlékeztek meg vasárnap reggel a Parlament melletti Vértanúk terén. A mártírhalált halt miniszterelnök szobra előtt fejet hajtott Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A katonai tiszteletadással zajló rendezvényen a köztársasági elnök és a házelnök mellett koszorút helyezett el mások mellett Pintér Sándor belügyminiszter, Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára, Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának elnöke, Varga Zs. András, a legfőbb ügyész helyettese, Benkő Tibor vezérkari főnök és Szarka Gábor miniszteri biztos. 

Koszorúzott Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének elnöke és a Nemzeti Kegyeleti Bizottság főtitkára, Puskás András, az V. kerület alpolgármestere, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Szövetség, az 56-os Szövetség, valamint az MSZP.

A mártírhalált halt miniszterelnök újratemetésének 24. évfordulóján tartott megemlékezésen jelen volt mások mellett Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke és Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság biztosa.

Nagy Imrét, az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnökét, Maléter Pál honvédelmi minisztert és Gimes Miklós újságírót - törvénysértő ítélet után - 1958. június 16-án végezték ki Budapesten. Holttestüket a börtönudvaron betonba ágyazták, majd 1961-ben titokban átvitték a Rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájába.

A kivégzések harmincadik évfordulóján, 1988-ban a Történelmi Igazságtétel Bizottság felhívást intézett a társadalomhoz az 1956 utáni megtorlás áldozatainak erkölcsi, politikai és jogi rehabilitációja érdekében. A köztemetőben június 16-án mintegy négyszázan koszorút helyeztek el a 301-es parcellában, és felolvasták a kivégzettek 244 fős listáját; ugyanazon a napon a párizsi Pére Lachaise temetőben a családtagok jelenlétében felavatták Nagy Imre jelképes sírját.

1989. június 16-án Budapesten - ahogy akkor nevezték - a nemzeti gyász és megemlékezés napján a Műcsarnok lépcsőjén ravatalozták fel Nagy Imre, Maléter Pál, Gimes Miklós, Losonczy Géza és Szilágyi József koporsóját, valamint a tragédia minden mártírját és hősi halottját jelképező hatodik, üres koporsót. A kormány és az ellenzék közös szervezésében zajló gyászszertartáson mintegy 250 ezer ember búcsúzott a mártíroktól. Az ünnepélyes újratemetésre az Új köztemető 301-es parcellájában került sor, ott, ahol a maradványokat megtalálták.

Az újratemetés napja az ötvenhatos vértanúk emléknapja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.