Nagy villantástól félnek a Fideszben a népszavazás előtt

Csak az október 2-i kvótaellenes népszavazás után fejeződik be a Fidesz Lendvay utcai székházának a felújítása. Az a legvalószínűbb, hogy azt október végén adják át – tudatta a Népszabadság megkeresésére a külföldön tartózkodó Kubatov Gábor.
A kormánypárt ügyvezető alelnöke, aki pártigazgatói minőségében az összes szükséges információval rendelkezik a külső-belső teljes renoválásról, nem árult el többet. Áprilisban Kubatov a Magyar Hírlapnak még azt mondta: „szeptember végére el kell készülni a munkával. Ez azt jelenti, hogy mindössze hat hónapja van az építőnek".
A Fidesz székházának otthont adó épület már 110 éves
A Fidesz székházának otthont adó épület már 110 éves
Teknős Miklós / Népszabadság

Azt, hogy ehhez képest miért csúszik a székházfelújítás befejezése, illetve hogy miért az Orbán Viktor által személyesen kezdeményezett népszavazás a „határkő", a kormányoldal egyik politikusa azzal magyarázta: „Nyilván, mert ilyen ütemben haladnak az építkezési munkálatok".

Másrészt viszont nem szeretnék borzolni a kedélyeket a referendum előtt egy „csillogó" Fidesz-székház átadásával. A felújítást ugyanis Garancsi István cége, a Market Zrt. nyerte el, illetve „kapta meg", Garancsi pedig köztudottan közel áll a miniszterelnökhöz. Nem írtak ki közbeszerzést, meghívásos tender volt négy magyar cég számára. A Market építette a Groupama Arénát, a Ferencváros stadionját, de Garancsi cége számára nagy biznisz a jövő nyári vizes világbajnokság helyszíneinek, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sportcsarnokának a felépítése is. A renoválás alatt álló Fidesz-székházon olvasható tábla szerint az átadás tervezett határideje november eleje.

Az Origo azt írta még tavasszal, hogy azért a Market győzött a nem nyilvános közbeszerzésen, mert „gyors, olcsó és magyar munkaerőt foglalkoztat". A kormányoldal vezető politikusai lapunknak megerősítették: a székházfelújítás összköltsége 460 millió forint, ennek egy kisebb részét hitelből állják.

A Fideszben annak a lehetőségét is szeretnék kizárni, hogy esetleg valamelyik ellenzéki erő a Lendvay utcai székház elé szervezzen a népszavazás előtt kormányellenes demonstrációt.

460 millió

Garancsi István cége, a Market 460 millió forintért újítja fel a Fidesz székházát. Lesz benne közösségi tér, 50 fős konferenciaterem, korszerű biztonsági berendezéseket, kamerarendszert, beléptetőkaput szerelnek az épületbe.

A Fidesz szerint az átépítésre azért van szükség, mert a 110 éves épület nem volt jó állapotban, s nem volt alkalmas modern kommunikációs célokra. A rekonstrukció után – Kubatov Gábor korábbi nyilatkozata szerint – lesz benne közösségi tér, 50 fős sajtótájékoztató megtartására is alkalmas konferenciaterem, összességében a Nicolas Sarkozy volt francia elnök fémjelezte konzervatív párt, a Republikánusok székházára fog hasonlítani. Amit az általunk megkérdezett politikusok kiemeltek: korszerű beléptetőkaput, kamerarendszert és riasztót is kap a székház. Az internetadó elleni tüntetések idejéig, 2014 őszéig „alig védte valami a székházat", a tumultuózus jelenetek – komputeralkatrészek bedobálása, ablakbetörések – után döntöttek a biztonsági berendezések megerősítése mellett. Információink szerint a rekonstrukció megkezdése óta is tartottak viszont Fidesz-elnökségi üléseket a Lendvay utcában is, holott csak ketten őrzik a székházat 24 órás váltásban.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.