galéria megtekintése

Lehet, hogy Simicskáék ezt most benézték, Orbán már a csatát várja

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 19. számában
jelent meg.

Bednárik Imre – M. László Ferenc
Népszabadság

A TV2 mögött álló céghálót tavaly kétszer is átszabták. Az ügyeket intéző ügyvédi iroda mögött álló cég azóta bezárt. Simicskáék attól tartanak, az átszervezés ellenük irányult, és hatással lesz a mostani jogvitára, amelyet a Fidesz vezérkara is nagy figyelemmel kísér. A helyzet rendeződéséig nem jut állami hirdetés a csatornának.

Négy nappal a TV2 eladásáról szóló hivatalos bejelentés után sem tudni, hogy ki a második legnagyobb kereskedelmi tévé tulajdonosa. Simicska Lajos üzletfele, Fonyó Károly mindenesetre azt állítja, Andrew G. Vajna előtt lépett, tehát ő az. Az Indexnek pénteken azt nyilatkozta, még tavaly szerzett elővásárlási jogot a tévére, amit múlt hét kedden érvényesített, miután értesült arról, hogy a filmügyi kormánybiztos ajánlatot tett a csatornára.

Csakhogy a TV2 mögött álló bonyolult cégháló tavaly jelentős átalakuláson ment keresztül.

A lapunk által megkeresett média- és cégjogászok szerint nem zárható ki, hogy a vitás helyzetet ez idézte elő. Igaz, amíg nem kerül nyilvánosságra minden részlet, nem lehet megállapítani, kinek van igaza, így nem tudni azt sem, hogy a céghálón belül hova kerültek a különféle jogok. A TV2 vezetése soha nem adott magyarázatot ezekre a bonyolult ügyletekre, Simicska környezetében viszont azt állították lapunknak, az átrendezéssel az ő jogosultságaikat akarhatták gyengíteni.

 

Egy biztos: tavaly a TV2-s ügyön tapasztalt, a részleteket jól ismerő ügyvédek dolgoztak. A Weil, Gotshal & Manges ügyvédi iroda intézte az első adásvételt, amikor a Pro-7Sat.1 (P7s1) eladta a tévét a társaság két vezetőjének, Yvonne Dedericknek és Simon Zsoltnak. Ebben az irodában dolgozott Dederick férje, továbbá a cégnek partnere volt az az ügyvéd is, aki Simicska másik bizalmasa, Nyerges Zsolt cégügyeit is intézte.

A TV2 Rónai utcai székháza. Társaságok hálójában
A TV2 Róna utcai székháza. Társaságok hálójában
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Ám az 1991 óta működő ügyvédi iroda időközben bezárt: a cég azután kezdeményezte saját megszűnését, hogy a TV2 mögött álló cégcsoport jelentősen átalakult. A végelszámolás két hónapja fejeződött be. Mi történt ez előtt, 2014-ben? A korábbi német tulajdonos mindenképpen szabadulni akart a veszteséges tévétől, de februárban nem közvetlenül Dedericknek és Simonnak adta el, hanem két frissen alapított cégnek, amely mögött további társaságok hálója áll.

Ezt szabták át 2014 júniusában Simonék:

a csütörtökön Vajnának értékesített TV2 Média Csoportba például négy cég olvadt be, többek között az is, amely évekig működtette a csatornát.

Amikor a németek értékesítették a tévét, lapunk információi szerint még – mintegy várományosként – Fonyó Károly tárgyalt a reklámokat közvetítő ügynökségekkel, hogy hirdessenek többet a TV2-ben.

Úgy tudjuk, a tavalyi átrendezés lezárásakor már Vajna érdeklődött a tévé iránt, és javában zajlott az Orbán és Simicska közötti háború.

Az egyik értelmezés szerint Simicskáék benézték az ügyet.

Fonyó két nappal az után, hogy cége, a Megapolis Media Zrt. állítólag megvásárolta a TV2 Media Group Holdings Kft.-t, azt nyilatkozta, „azonnali hatállyal” kirúgta Dedericket és Simont, mert az engedélye nélkül írta alá a szerződést Vajnával.

Meglehet, hogy ezt Fonyó nem léphette volna meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélye nélkül. Ugyanis a tisztességtelen piaci magatartásról szóló törvény szerint, ha olyan vállalkozáscsoportok koncentrálódnak egy kézben, amelyek előző évi árbevétele eléri a 15 milliárd forintot, és van a csoportban két olyan cég, amely egyenként 500-500 milliós forgalmat bonyolított, akkor kérni kell a GVH engedélyét. A Megapolis négy másik cégben érdekelt, közülük három tavaly bőven 500 millió forint feletti forgalmat bonyolított. A Megapolis és a TV2 érdekeltségei összesen több mint 21 milliárdos árbevételt értek el. Ugyanakkor

Fonyó eddig nem említett semmilyen GVH-s eljárást, a törvény viszont nem ismer pardont:

ekkora árbevételű cégek „összefonódása a Gazdasági Versenyhivatal engedélyének hiányában nem hajtható végre, így különösen (...) a vezető tisztségviselők kijelölésére vagy megválasztására vonatkozó jogosultságok nem gyakorolhatók”. Vajna azonban kérte a GVH jóváhagyását. Kijelentette: az RTL korábbi vezérigazgatója, Dirk Gerkens csak azután állhat a TV2 élére, hogy az engedélyt megkapták. Addig Dederick és Simon vezetheti a céget.

Mint láttuk, Fonyó a tavaly szerzett elővásárlási jogára épít, amit szerinte a múlt héten úgy érvényesíthetett, hogy nem volt köteles szólni a tévé két vezetőjének. Az elővásárlási jognak pont az a lényege, hogy azoknak kell jelezniük a jog birtokosának, akik a céget el akarják adni. Fonyó azt mondta, a sajtóból értesült az adásvételi szándékról, ezért lépett október 13-án, megelőzve Vajnát.

Ugyanakkor Dederick és Simon lapunknak tagadta, hogy bármikor opciós vagy elővásárlási jogot adó szerződést kötöttek volna Fonyóval. Ráadásul állítják, hogy a Vajnával kötött megállapodást a TV2 korábbi német tulajdonosa, a Pro7Sat.1 is szentesítette. Megkérdeztük Fonyót, hogy mikor és milyen jogokat szerzett, van-e a GVH-tól vagy a médiahatóságtól engedélye, s ha az ügyvezetők hibáztak, tett-e feljelentést, de eddig nem válaszolt.

Dirk Gerkens és Andy Vajna. Nyerésre állnak?
Dirk Gerkens és Andy Vajna. Nyerésre állnak?
Szabó Miklós / Népszabadság

A Fidesz vezető köreiben tudtak arról, hogy Simicska tárgyalásokat folytatott a TV2 megvételéről. Értesüléseink szerint Orbán Viktor miniszterelnök még csütörtök este tájékoztatást kapott a TV2 adásvételével kapcsolatban kialakult kaotikus helyzetről.

A Fidesz egyik vezető politikusa azt mondta, kivárnak néhány hetet, hogy Vajna vagy Simicska kerül-e ki győztesen a TV2-ért vívott jogi csatából.

Addig elhalasztják a TV2 számára életbevágó döntés meghozatalát az állami hirdetések elosztásáról és a kábelszolgáltatási díj bevezetéséről. Információink szerint Vajna annak reményében vásárolta meg a TV2-t, hogy az még idén jókora szeletet tud kihasítani a 25 milliárd forintos állami hirdetéskeretből. A kialakult kaotikus helyzet miatt elnapolják annak a kormányrendeletnek az elfogadását, amely a terjesztési bevételeknek köszönhetően akár 6 milliárd forinttal növelhetné a TV2 bevételeit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.