Nagy Imrét is eltüntették a Corvinusról

Nemcsak Marx Károly szobrát vitték el a Corvinus Egyetem aulájából, hanem Nagy Imre mártír miniszterelnök és Teleki Pál egykori kormányfő emléktábláit is. Az egyetem egyelőre nem mondta meg, hogy hová kerülnek az emléktáblák. Nagy Imre unokája nem lepődött meg, gondolta, hogy Marx után a nagyapja sem maradhat.
Nagy Imre emléktáblája a Marx-szoborral szemben volt
Nagy Imre emléktáblája a Marx-szoborral szemben volt

Nagy Imre 1953-ban lett miniszterelnök. Az egyetem ekkor vette fel Marx Károly nevét, amit egészen a rendszerváltásig viselt. Sokáig úgy látszott, az egyetem ápolni kívánja Nagy Imre emlékét. 2006-os hír a Corvinus honlapjáról: „Egykori tanítványok emlékeztek Nagy Imrére, aki nemcsak létrehozója, de tanára is volt a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemnek, és tanított az akkori Kertészeti Főiskolán is.”

A Fideszfigyelo.blog.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy a Marx-szobron kívül Nagy Imre domborműves emléktábláját is eltávolították az aulából. (A Kozterkep.hu ismertetése szerint id. Kalló Viktor 1994-es alkotásáról van szó.)

Szintén eltávolították Teleki Pál emléktábláját is. „Teleki Pál aláírása 52 antiszemita kormányrendeleten olvasható, második miniszterelnöksége alatt ezeken kívül 56 miniszteriális zsidórendeletet adtak ki. Volt egy rövid történelmi időszak, 1940 ősze, amikor a magyar miniszterelnök a Hitlerénél is radikálisabb zsidópolitika híve volt” – jellemezte az öngyilkosságba menekült Telekit a Magyar Narancsban megjelent régebbi írásában Karsai László történész.

Vajnai Attila, a Marx-szobor eltávolítása ellen tiltakozó Európai Baloldal elnöke lapunknak elmondta, hogy az egyetemi aulából elvitték azt a táblát is, amely a II. világháborúban odaveszett egyetemi diákoknak és oktatóknak állít emléket. Amilyen titokban húzták fel a Szabadság téren a megszállási emlékművet, olyan titokban szállították el helyéről Marx szobrát. Vajnai megkeresésére Rostoványi Zsolt rektor korábban azt a tájékoztatást adta, hogy a szobrot a főépület egyik földszinti helyiségébe vitték át. A talapzat bontását és a talapzat helyén a burkolat helyreállítását a munkát végző vállalkozó 748 ezer 246 forint összegért (plusz áfa) vállalta.

A vállalkozó kilétét a rektor nem árulta el. Közlése szerint a jogszabályi előírásokkal és az egyetemi szabályozással összhangban három ajánlat bekérését követően választották ki a legkedvezőbbet. Rostoványi Zsolt hozzátette: az egyetem szenátusa tavaly október végén határozott egyetemtörténeti kiállítás megszervezéséről, amelynek a „Marx-szobor is része”.

Elképzelhető tehát, hogy Nagy Imre is az „egyetemtörténeti kiállítás részévé” válik, de biztosat még nem tudunk. Az egyetem kommunikációs irodája kérte, hogy írásban tegyük fel kérdéseinket. Lapzártánkig nem kaptunk választ.

A mártír miniszterelnök unokája, Jánosi Katalin is az interneten futott bele a hírbe, hogy Nagy Imre domborműves emléktáblájának már csak hűlt helyét látni az egyetemen. Furcsának találja az eljárást, de nem különösebben lepődött meg. Amikor meghallotta, hogy Marx Károly szobrát el akarják távolítani, volt egy olyan érzése – Nagy Imre se maradhat. Jánosi Katalin a Nagy Imre Alapítvány nevében levelet írt Rostoványi Zsoltnak, kérve, a rektor bocsássa az MTA keretében működő Nagy Imre Emlékház rendelkezésére az emléktáblát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.