Nagy botrány készül kitörni a Budaiban

Újabb igazgatói botrány kezd körvonalazódni, ezúttal  a budapesti XXII. kerületi Budai Nagy Antal Gimnáziumban, ahol a tanárok és a különféle munkaközösségek egyöntetű támogatása ellenére sem hosszabbították meg tisztségében a jelenlegi, közkedvelt igazgatónőt.
Helyette az iskola egyik volt tanárát készülnek kinevezni, akit az intézményben dolgozók nem kedvelnek, viszont feltételezhetően jó kapcsolatban van a jelenlegi köznevelési államtitkárral, Czunyiné Dr. Bertalan Judittal.

Az ügy előzményei: tavaly decemberben a tantestület kinyilvánította, hogy támogatja a jelenlegi igazgatónő, Kissné Prim Beáta további, öt éves megbízatását. Ennek azért van jelentősége, mert a köznevelési törvény szerint nem kötelező pályázatot kiírni akkor, ha a nevelőtestület ilyen álláspontra helyezkedik. December 8-án tartották a szavazással egybekötött értekezletet, amelyen a tankerületet a tanügy-igazgatási és a jogi referens képviselte. Az értekezletről és a szavazás eredményéről jegyzőkönyv készült.

Másnap, december 9-én a helyi polgármesteri hivatal kiküldött egy meghívót egy két nappal későbbi testületi ülésre, amelyen már napirendi pontként volt feltüntetve az intézményvezetői pályázat, valamint az a megállapítás, hogy az önkormányzat oktatási bizottsága nem támogatja az mostani intézményvezető további kinevezését, inkább új pályázat kiírását javasolja. Ez azért is meglepő, mert az iskola dolgozói nem tudnak olyan bizottsági ülésről, ahol ez napirendi pontként szerepelt volna, az igazgatót senki nem hallgatta meg, nem szerepel jegyzőkönyvben, hogy döntöttek volna a kérdésről. Úgy vélik, valójában úgy került képviselő-testület elé a javaslat, hogy a bizottság nem tárgyalt róla. Ilyen előzmények után írták ki a pályázatot, mivel vélhetően a tankerületi vezető sem támogatta a jelenlegi igazgatót.

Ehhez joga volt, a nevelőtestületi támogatás ugyanis csak lehetőség, nem kötelezettség. Két pályázat érkezett. Az egyiket Kissné Prim Beáta adta be, a másikat az iskola egy korábbi tanára, Manolovitsné Erdőközi Orsolya, akiről úgy tudjuk, nem igazán kedvelnek egykori kollégái, mivel konfliktusai miatt váratlanul tanév közben távozott, cserbenhagyva végzős osztályát.

Idén április 23-án került sor a vezetői pályázatok véleményezésére az iskolában. Úgy tudjuk, ezen részt vett a tankerület vezetője, a tanügy-igazgatási referens, Németh Zoltán alpolgármester, valamint egy ideig Karsay Ferenc, a Fidesz és a KDNP polgármestere is. A jelenlegi igazgató maximális támogatást kapott, a másik pályázót minden munkaközösségi vélemény elutasította, sem szakmailag, sem emberileg nem tartva őt alkalmasnak a feladatra. Manolovitsné azonban az ellenállást látva sem lépett vissza, sőt: a tanároknak föltűnt mérhetetlen magabiztossága is.

Ennek nyomán megpróbáltak utánajárni, mi is lehet az események hátterében, s fölfedezték, hogy Manolovitsné együtt járt egyetemre a jelenlegi köznevelési államtitkárral, Czunyiné dr. Bertalan Judittal, Manolovitsné a HÖK vezetőségi tagja is volt. E hét szerdán a jelenlegi igazgatót e-mailben tájékoztatta a tankerület vezetője, hogy pályázatát Czunyiné elutasította. Manolovitsné ugyanazon a napon szintén e-mailben jelezte az igazgatónőnek, hogy az ő pályázatát viszont támogatták. A dolgok jelenlegi állása szerint tehát az új tanévnek már azzal az igazgatóval vágna neki az iskola, akit senki nem akart intézményvezetőnek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.