galéria megtekintése

Kisstílűségből most jelesre vizsgázik a magyar állam

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 05. számában
jelent meg.


Lencsés Károly
Népszabadság

Ami eddig soha nem fordult elő: a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán három magyar vonatkozású ítéletet is felülvizsgál a testület Nagykamarája. Az első eset Nagy Béláné rokkantnyugdíjasé, de a volt főbíró, Baka András és Karácsony Gergely, illetve Szél Bernadett országgyűlési képviselő ügye is megjárja ezt a különleges fórumot.

A magyar állam már többször kezdeményezte, de eddig egyetlen ügyet sem engedett a strasbourgi emberi jogi bíróság a Nagykamara elé. Most egyszerre hármat is. Az összes strasbourgi bíróból álló testület csak az újszerű, bonyolult, jogilag nagy jelentőségű, esetleg az emberi jogok európai egyezményének értelmezését igénylő kérdésekkel foglalkozik.

Nagy Béláné
Nagy Béláné
Konyhás István / Népszabadság

Szerdán úgy döntöttek, hogy Nagy Béláné leszázalékolt baktalórántházi asszony ügyében befogadják az állam keresetét. Nagyné korábban azért nyújtott be panaszt, mert bár egy 2010-es jogszabályváltozás miatt elveszítette a nyugdíjjogosultságát, két évvel később, amikor egy újabb módosítás nyomán ismét jogosulttá vált volna, elutasították. Az új szabályozás szerint az igény benyújtása előtti öt évben legalább 1095 nap társadalombiztosítási jogviszonnyal kellett volna rendelkeznie, ami pár nap híján nem volt meg.

 

A strasbourgi fórum szerint a rokkantsági nyugdíj a panaszos esetében a 25 éves munkaviszonya során befizetett társadalombiztosítási járulék alapján jogos váromány volt. A szükséges ideje tehát megvolt, az állapota is indokolttá tette az ellátást. Bár azt állapították meg az új rendelkezések alapján, hogy a munkaképesség csökkenésének mértéke kisebb a „kelleténél”, ennél nyomósabb körülmény, hogy az egészségi állapota semmivel sem lett jobb. A bíróság kimondta, hogy az ellátást nem vonhatták volna meg tőle, és tízezer eurós kártérítést ítélt meg neki.

Cech András, Nagyné jogi képviselője kérdésünkre közölte: nem tudja, hogy mivel érvelt a jogorvoslatot kérő kormány, de vélhetően azt vitatják, hogy a rokkantellátás szerzett jog lenne.

Bevonulnak a strasbourgi bírák
Bevonulnak a strasbourgi bírák
Vincent Kessler / Reuters

Csak az elszenvedett méltánytalanság, a most eljáró bíróság és a képviseletet ellátó ügyvéd, Cech András személye köti össze Baka András volt főbíró ügyét Nagy Béláné esetével. Bakát 2011 végén, jóval a megbízatásának lejárta előtt váltották le. A strasbourgi bíróság azonban megállapította, hogy a magyar állam megsértette a véleménynyilvánítási szabadsághoz való jogát – mert a menesztését szoros kapcsolatba hozták azzal, hogy bírálta a kormányt –, illetve a jogorvoslathoz való jogát is. A kormány fellebbezett. Tíz nap múlva lesz a nyilvános tárgyalás. A tét több mint kétszázmillió forintnyi kártérítés.

Nem fogadta be viszont a Nagykamara a magyar állam fellebbezését Vékony László ügyében, akinek 15 ezer eurót kell fizetni a tőle a „nagy átalakítás” során indokolatlanul elvont trafikjog megváltásaként.

A Nagykamara elé kerülhet azoknak a parlamenti képviselőknek – Karácsony Gergelynek és Szél Bernadettnek – a panasza, akiket Kövér László házelnök megbírságolt, mert táblákkal, molinókkal demonstráltak az ülésteremben. Az emberi jogi bíróság szerint a büntetésekkel megsértették szabad véleménynyilvánítási jogukat. Karsai Dániel ügyvéd elmondta: a kormány szerint ez a döntés viszont az Országgyűlés szuverenitását sérti. A Nagykamara júliusban tárgyalja az ügyet.

Baka Zoltán
Baka András
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Mindemellett van két további, a kormány számára kellemetlen következményekkel fenyegető strasbourgi ügy is, amelyben a fellebbezés lehetősége még nyitva áll számára. Az egyházügyi törvény kapcsán április 8-án született a magyar jogi szabályozást elmarasztaló verdikt, s a három hónapos jogorvoslati határidő hamarosan lejár. Több fogvatartott számára a börtönök túlzsúfoltsága miatt ítéltek meg március 10-én kártérítést, így e tárgyban már csak öt napig gondolkodhat a kabinet. A fellebbezés ez ügyben a strasbourgi ítélkezési gyakorlat alapján legfeljebb csak időhúzás. Ha végképp veszít a kormány, ezek az ügyek tízmilliárdokba kerülhetnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.