Nagy állami földárverés keveseknek

Voltak, akik az állami földek árverése mögött épp azt a szándékot sejtették, hogy a kormány így akar kitúrni bizonyos érdekköröket az általuk használt földekről. 

Hétfőn kezdődtek meg az állami földek értékesítésére kiírt árverések, amelyeknek hivatalosan az a célja, hogy földhöz juttassák a magyar gazdákat. A kormányzat olyannyira komolyan veszi a dolgot, hogy hétfő délután Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott is megtisztelte jelenlétével az árverést: elbeszélgetett kicsit az azt lebonyolító hivatalnokokkal, majd elégedett mosollyal távozott az egyszemélyes licit után, látva, hogy minden a legnagyobb rendben  – írja a Csak keveseknek éri meg a nagy állami földárverés című cikkében a vs.hu. 

A szerző szerint az érdeklődés gyér volt: vagy senki nem jelentkezett, vagy csak egyetlen licitáló akadt az adott táblára. A föld egyrészt drága, másrészt komoly jogi védelmet kapnak a bérlők, akik most birtokon belül vannak. Persze így is van, akinek megéri vásárolni.

A gyér érdeklődést egy résztvevő azzal magyarázta, hogy vannak olyan, nagyobb területek, amelyeknek a kikiáltási ára száz- vagy kétszázmillió forint, már a tízszázalékos árverési biztosíték is jelentős összeget tesz ki. Persze a győztesnek nem kell azonnal kifizetnie a teljes összeget, csak húsz százalékát, a többire pedig kedvezményes hitelt ígért a Magyar Fejlesztési Bank. Persze lehet – súgják meg –, hogy a jövő héten nagyobb lesz az érdeklődés, mert hétfőn többen is betértek megkérdezni, hogy egy-egy konkrét tábla mikor kerül kalapács alá. 

Nem könnyíti meg a licitre jogosult „helyben lakó földművesek" dolgát, hogy a földek többségét haszonbérleti jog terheli, a hétfőn délután árverésre bocsátott területet például 2033-ig használhatja valaki. Valószínű, hogy az egyetlen licitáló Érden is maga a bérlő volt, de ez nem derült ki, hiszen a győztes nevét nem olvasták fel, az ügyvéd pedig az árverés után nem kívánt nyilatkozni. Valószínűsíthető ügyfele, a leütést megtapsoló úr sem állt szóba velünk, szó nélkül szállt be fehér Mercedes terepjárójába.

Pedig voltak, akik az állami földek árverése mögött épp azt a szándékot sejtették, hogy a kormány így akar kitúrni bizonyos érdekköröket az általuk használt földekről. A Fideszhez korábban közel álló Simicska Lajos üzletember és köre például jelentős állami földterületeket használ, amelyekhez részben még az első Orbán-kormány idején jutott, és nagyon kedvezményes bérleti díjat fizet azokért. Most ezek a földek is kalapács alá kerülnek - írja az online lap.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.