Na kinek hiányzott a Jobbik az ATV-ből?

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elmarasztalta az ATV-t azért, mert április 8. és 28. közötti műsorfolyamában nem biztosította megfelelően az EP-választáson induló Jobbiknak a programja ismertetését; a testület szerint a kereskedelmi televízió a választási eljárás két alapelvét is megsértette. Az NVB szerdai ülésén eltiltotta az ATV-t a további jogsértéstől, továbbá kötelezte a testület határozata rendelkező részének három napon belüli közzétételét az Egyenes beszéd, a Start és a Szabad szemmel című műsorának egy-egy adása előtt.

A testület szerint az ATV médiaszolgáltatóként megsértette a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét. A bizottsághoz egy magánszemély fordult kifogással, azt sérelmezve, hogy a Jobbik képviselőinek "egyáltalán nem biztosítottak lehetőséget arra, hogy kifejthessék véleményüket" a kereskedelmi televízió műsoraiban. A beadványozó állításának alátámasztására több ATV-s internetes linket is mellékelt, amelyeken más, az EP-választáson induló pártok televíziós megjelenései láthatók különböző "beszélgetős műsorokban" egy adott időszakban, április 8-a és 28-a között.

A Nemzeti Választási Iroda az ügyben megkereste az ATV-t, válaszul a televízió több olyan internetes linket csatolt, amelyek azt támasztják alá, hogy a televízió műsoraiban jobbikos politikusok, köztük Vona Gábor pártelnök és Morvai Krisztina EP-listavezető is megjelent. A testület tagjai az ülésen több ilyen műsorrészletet is megtekintettek.

Borbély Andrea, a Jobbik NVB-delegáltja ugyanakkor ezekkel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy azok nem a programokat ismertető "beszélgetős műsorokból" valók, hanem például egy híradóból vagy egy lakossági fórumról készített tudósításból.

Patyi András NVB-elnök nem támogatta a testület ATV-t elmarasztaló határozatának elfogadását, sőt, annak elutasítására tett indítványt, ám javaslata – 7:13 arányban – nem kapott többséget. Az elnök egyebek mellett azzal érvelt az elutasítás mellett, hogy a pártlisták csak április 22-én emelkedtek jogerőre, és a kampány május 25-éig tart. Az NVB határozata ellen három napon belül a Kúriához lehet fordulni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.