Múzeumi negyed: a kormány még a választások előtt dönt a finanszírozásról

Hivatalosan még meg sem hirdették, egy építész szakportál máris bojkottot hirdetett a Városligetbe szánt múzeumi negyed új épületeinek tervezésére kiírt nemzetközi építészpályázatra. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Baán László, a projekt miniszteri biztosa és a kamarák szerint ettől csak még többen indulnak a tenderen.

Egyetlen hétvége alatt több mint másfél ezren írták alá az új múzeumi negyed épületeire pénteken meghirdetett építészeti tervpályázat bojkottját célzó petíciót. Az építészfórum.hu szakportálon olvasható felhívás szerzői szerint a projekt megvalósításával drasztikusan csökkenne a Városliget zöldterülete, miközben az így kialakított múzeumpark fenntarthatatlan, ráadásul a kiállítóterek koncentrációja Budapest idegenforgalmát sem lendítené fel. Így arra kérik az építészeket, hogy ne vegyenek részt a pályázaton. Véleményüket a Magyar Urbanisztikai Társaság projektet ellenző állásfoglalásával, illetve az ezer fő megkérdezésével rendezett közvélemény-kutatás eredményével támasztják alá, mely szerint a megkérdezettek 90 százaléka ellenzi, hogy bármiféle új épület épüljön a Városligetben.

Egy független szakértői csoport alternatív koncepciót dolgozott ki, amelyben a Városligetbe költöztetni kívánt múzeumokat részben a föld alá helyeznék, részben a város más pontjára vinnék ki, például a II. kerületi volt Ganz Gyár helyén 2000-ben megvalósított Millenáris parkba.

Az aláírásgyűjtést heves – személyeskedést sem nélkülöző – internetes vita kíséri jócskán túllépve a Liget projekten. A fenti alternatív terv kidolgozói és a petíció írói között egyaránt szereplő Bardóczi Sándor tájépítész szerint a szakmai egyeztetés hiánya miatt a vita legkésőbb a budapesti helyhatósági választásokig áttolódik a politikai hadszíntérre.

Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke mindezek ellenére nem igazán értette, miért kérdezzük a véleményét a bojkottfelhívásról. Mint mondta: minden építésznek szíve joga tiltakozni, de a kamara csak akkor teszi ezt, ha egy projekt tervezőjét nem pályázat útján választaná ki a beruházó. Márpedig jelen esetben négy tendert is kiírt a Liget Projekt kapcsán. Sáros László György, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, a nemzetközi zsűri tagjaként pedig válaszra sem méltatta a kérdést. – Az Eiffel-torony építése ellen 300 építész tiltakozott annak idején – ütötte el a kérdést Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. Baán László, a projekt miniszteri biztosa pedig úgy vélte, hogy a pályázatnak kifejezetten jót tesz a tiltakozás, hiszen az ötletpályázat ellen is bojkottot hirdettek, mégis rekordszámú pályázat érkezett. Jelen esetben is több száz pályaműre számítanak. 

A 870 ezer euró összdíjazású nemzetközi építészpályázatot kiíró Szépművészeti Múzeum, illetve a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. májusra várja a koncepcióterveket, míg a végeredményt várhatóan decemberben hirdetik ki. A korábbi elképzelésekhez képest annyi változott, hogy a Dózsa György útra szánt „múzeumfalat” nem az Új Nemzeti Galéria, hanem a kisebb épületet igénylő Néprajzi Múzeum nyitja. A rondótól induló új városligeti sétány egyik oldalán a fotó-, másik oldalán az építészmúzeum kap helyet, míg a sétány végére az elbontott Petőfi csarnok mögötti sportpályák helyén épülne meg a galéria. Az eredetileg a PeCsa helyére szánt gyermekélményközpontot egyelőre meg nem határozott helyen építik fel.

A kormány eddig 670 milliót költött a projektre, a folytatás finanszírozásáról még a választások előtt újabb határozatot hoz a kormány. Baán László a tender hivatalos nyitányának szánt sajtótájékoztatón bejelentette, hogy még az év első felében elkészül a projekt hatástanulmánya. A miniszteri biztos annyit már most elárult belőle, hogy a Liget Projekt évente egymillió turistát vonz majd, az általuk költött pénz néhány év alatt visszahozhatja a beruházásra költött pénzt. (A tanulmányt vélhetőleg a Lord Culture nemzetközi projekttanácsadó készíti, amely már eddig is tanácsokkal látta el a projektirodát.) Balog Zoltán viszont elismerte, hogy kevés az esély uniós források bevonására, de mindenkit biztosított arról, hogy ha a kormány garanciát vállalt a megvalósításra, akkor előteremti hozzá a forrásokat is.

Az öt új múzeumépület megvalósításának tervezett összköltsége 75 milliárd forint, a Liget Projekt egésze 150 milliárd. Az idei év a tervpályázaté, 2015-ben beszerzik az engedélyeket és lebonyolítják a közbeszerzéseket. Az építkezés 2016-ban indul, az új épületeket 2018-ban adnák át. A liget átalakítása azonban már az idén megkezdődik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.