galéria megtekintése

Múzeumi negyed, te drága!

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 13. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Szeptember végén ismét nekifutnak az Új Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum közös épületére vonatkozó nemzetközi tervpályázatnak. Még nem tudni, milyen forrásból, milyen tervek alapján valósul meg, de már eddig is több milliárd forint értékben hirdettek tendereket a múzeumi negyedhez kapcsolódóan.

Terepszemlén a múzeumi negyed felelősei
Terepszemlén a múzeumi negyed felelősei
Banczik Róbert / Népszabadság

Egyelőre nem látható, hogy a Liget Budapest projekt 141 milliárd forintra becsült költségének mekkora része fedezhető majd uniós forrásból. Bár a kormány áprilisban több miniszterét is felkérte az operatív programok forrásainak feltérképezésére, a beruházáshoz kapcsolódó uniós pályázati lehetőségektől egyelőre nincs információja a projekt levezénylésével megbízott Városliget Zrt.-nek. A fővárosi önkormányzat beruházási terveit sorra lesöpri a kabinet.

A Liget Budapest projekt idei évre becsült valamivel több, mint hárommilliárd forintos költségéből eddig 1,23 milliárdot kapott meg a cég. S azt el is kezdték költeni. A februárban meghirdetett négy nemzetközi tervpályázat összdíjazása például 870 ezer euró. Bár a projekt miniszteri biztosa, Baán László akkor és azóta is többször is kijelentette, hogy rendkívül nagy az érdeklődés az építészeti tender iránt, a zsűri végül mégsem talált eléggé meggyőző pályaművet a legnagyobb kiállítóhelyre.

 

Így az Új Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum közös épületére új pályázatot írnak ki szeptember végén. A Népszabadság információi szerint még nem dőlt el, hogy a kiírás mely pontján változtatnának a nagyobb siker reményében, bár a lényeg – alapterület, magasság, funkcionális megkötés – aligha változik. A többi pályázatot – az eredeti menetrendet követve – még az idén lezárják.

Nyolc másik közbeszerzési tendert már le is zártak. Áprilisban készült el a KPMG gazdasági hatástanulmánya, amely igazolta a kormány előzetes feltételezését: „A nettó 141,3 milliárd forintos beruházás összességében 213,6 milliárd forint hazai termelésű keresletet generál. A beruházás összes adó- és járulékbevétele megközelítheti a 36,7 milliárd forintot.”

A tanulmányért nettó 24,5 millió forintot fizetett a Városliget Zrt. Így éppen belefért az Orbán-kormány által bevezetett hirdetmény nélküli eljárás kategóriájába, amelynek során nyílt pályázat nélkül kérhet ajánlatot a szolgáltatás vásárlója. Azzal a három céggel, amelyiket alkalmasnak talál a munkára, még tárgyalást sem kell tartania az eredményhirdetés előtt. Három másik közbeszerzés is látványosan alulról súrolta a nyilvánosság értékhatárát.

Az öt meglévő épület, a közlekedési, a mezőgazdasági múzeum, a Fővárosi Nagycirkusz történeti, hasznosítási terveit, műszaki állapotleírását, valamint a Petőfi Csarnok és a Hung-Expo bontási tervét például 24,6 millióért készíti el az Architorg Stúdió Kft., amelynek referenciái között az MTV-székház és stúdióközpont építési műszaki ellenőrzése is szerepel. Szintén 24,6 milliót fizetnek a Városliget parkfejlesztési tervpályázatának előkészítéséért a négyszemélyes 4B-Opaq Stúdió Kft.-nek, amely tavaly mindössze 810 ezer forintos évi forgalmat tudhatott magáénak.

Kicsivel kevesebbért – 24,3 millióért – vállalkozik a „projektek azonosítására, a beszerzések előkészítésére és a Building Information Modelling kidolgozására” a Meselia Group Kft. Az átfogó energetikai koncepció elkészítéséért, a megújuló- és alternatívenergia-ellátás vizsgálatáért 24 milliót kap a Kőrös Consult Kft. Még olcsóbban dolgozik a Tradíció ’92 Kft., amely a projekt kézikönyvének megírása mellett a projektek műszaki tevékenységével kapcsolatos eljárási szabályozást állítja össze 19,2 millióért.

A fentieknél jóval nagyobb üzletnek ígérkezik a nyár utolsó hónapjában meghirdetett lebonyolítói, műszaki ellenőri és egyéb műszaki tanácsadási szolgáltatásokra hirdetett tender. A nettó 3,5-4,2 milliárd forint keretösszegű pályázaton indulóktól azért komolyabb előéletet várnak. Így például átlag egymilliárdos árbevételt az elmúlt három évben, illetve legalább egy nettó 30 milliárd forint értékű beruházásnál végzett hasonló munkát. A kormány feltett szándéka, hogy a negyed legfontosabb épületei elkészüljenek 2018-ra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.