Munkaerőpiaci mintaprogram romáknak

Álláskeresési technikákkal ismerkedhetnek e hét szerdán a Havanna lakótelep roma és nem roma munkanélkülijei a Kondor Béla sétány 5-ben. A rendezvény része a Havanna szociális városrehabilitációs programjának.

A komplex, szociális városrehabilitációt jelentő és tavaly indult Mi Havannánk Program 1,3 milliárd forintjából társadalmi célokra is jut a felújítás, lakóhelyszépítés és korszerűsítés mellett. Ilyen cél a munkaerőpiacról kiszorult, hátrányos helyzetű romák felzárkóztatása, munkavállalásuk, integrációjuk megkönnyítése. Ez egy munkaerőpiaci mintaprogram, amelyben az ügyfelek személyre szabottan jutnak segítséghez és különböző szolgáltatásokhoz.

Ennek része az is, hogy a Csontváry utcában önálló tanácsadó iroda is nyílt, ahol roma szociális munkások várják az elhelyezkedési nehézségekkel küszködő lakókat, romákat és nem romákat egyaránt. A programban jelenleg 34-en vesznek részt, hatan már elhelyezkedtek, hárman szerződéskötés előtt állnak. A kerület mintegy ötven emberen szeretne segíteni az év végéig, erre 13 millió forint jut, ebből 6,8 millió uniós támogatás, 6,2 millió önkormányzati forrás.

A szerdai előadáson Babós Emese pszichológus beszél majd a résztvevőknek olyan praktikus technikákról, hogy hol és hogyan lehet megfelelő állást keresni, hogyan értelmezzék a hirdetés szövegét, milyen legyen az önéletrajz, hogyan készüljenek fel a személyes találkozóra, és ha megkapták az állást, hogyan lehet azt meg is tartani.

Az elmúlt évek romákra vonatkozó foglalkoztatási, oktatási, települési adatai együttesen arra utalnak, hogy kialakult egy olyan szegénységben élő, előítéletekkel körülvett réteg, mely minden szempontból tartósan kívül reked a társadalom, és ezt a helyzetet gyermekei számára is nagy eséllyel átörökíti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.