galéria megtekintése

Varga hűtőgépeffektusa elérte az egyetemeket?

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 11. számában
jelent meg.


Ónody Molnár Dóra
Népszabadság

„Több mint 106 ezren jelentkeztek, csaknem mindenki elektronikusan” – ez a felsőoktatási államtitkárság kommünikéjének címe. Csakhogy ebből az is következik, hogy – mivel a jelentkezések beadási határideje február közepe volt – ha mindenki az interneten adta be a felvételi kérelmét, akkor a számok már hetekkel ezelőtt kiderültek.

Ennek azért van jelentősége, mert a Népszabadság március végén érdeklődött a tárcánál arról, hogy mikorra várhatók a jelentkezési adatokról szóló híradások, hiszen ez idő tájt ezek már nyilvános információk, már ha nem épp választási év van. Azt a választ kaptuk ugyanis, hogy az adatok feldolgozása folyamatban van, és kellő időn belül nyilvánosságra hozzák a számokat.

Nyilvánvaló volt, hogy a kormány nem akarta a felvételi számokat a választások előtt politikai viták tárgyává tenni.

Mint ismert, a 2012 decemberében kibontakozó diáktüntetések hatására tavaly a jelentkezések drasztikusan visszaestek. (A zuhanás mögött a 2011-ben szinte teljes mértékben fölszámolt államilag finanszírozott közgazdász-, jogászképzés, illetve a társadalomtudományi képzés állt, valamint nyilván érződött az utcai demonstrációk hatása is.)

 

A kormány meghátrálása és Hoffmann Rózsa leváltása a felsőoktatási államtitkári pozícióról jó stratégiának bizonyult. Klinghammer István egykori rektor, aki hajdanán a rektori konferencia elnöki posztját is betöltötte, pacifikálta a kormány politikája ellen kialakult tiltakozást, és megtörte az egységet is.

Újra nőhet a létszám - Bócsi Krisztián / Népszabadság

A felsőoktatási jelentkezések zuhanása megállt, a felvételiző diákok száma csekély mértékben emelkedett is. A 2014 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre ugyanis összesen 106 ezren jelentkeztek, szemben a tavalyi 95 ezerrel. Így valójában most nagyjából a 2012-es szinten állunk – akkor még 110 ezren adták be a felvételi kérelmüket.

A korábbi csökkenés mögött azt látjuk, hogy leginkább azok morzsolódtak le, akik az érettségi után elhalasztották egy-két-három vagy több évvel a diplomájuk megszerzését. Idén valamennyire visszaszivárogtak ezek a fiatalok.

Mégis csak igaza lenne Varga Mihálynak? A nemzetgazdaságiminiszter korábban azt mondta, hogy a belső fogyasztás növekedésében bíznak. Ennek illusztrálására furcsa példát választott: azt mondta, hogy ha a hűtőszekrény elromlik, akkor azt előbb-utóbb le kell cserélni, vagyis az emberek hűtőt fognak venni.

A ponthatárok kihirdetésekor tavaly nyáron
A ponthatárok kihirdetésekor tavaly nyáron
Móricz-Sabján Simon

Vannak, akik szerint a felsőoktatási jelentkezéseknél él e hűtőgépeffektus: a felsőfokú végzettség megszerzését, akár az elromlott hűtőszekrény lecserélését, nem lehet a végtelenségig húzni, előbb-utóbb realizálni kell.

De csak ennyi a kedvező jel. A magyar felsőoktatásért fizetni akaró kereslet ugyanis idén tovább zuhant. A költségtérítéses képzésre jelentkezők száma 2004 és 2014 között nagyságrendileg 50-ről 13 ezerre zuhant. Ez azt jelenti, hogy azok, akik a felsőoktatásban megszerezhető papírért anyagi áldozatot akarnak hozni, egyre kevesebben vannak. Vagyis: csak annak kell a magyar diploma, akinek lehetősége van azt ingyen megszerezni.

Ez a jelenség az egyetemeknek különösen figyelmeztető: át kell gondolniuk finanszírozási stratégiájukat. Az intézményeknek fontos és kiszámítható bevételt jelentett az önköltséges hallgatók által befizetett tandíj. Ez a pénz azonnal beérkezett a beiratkozáskor, az állami támogatásokkal ellentétben sokkal kiszámíthatóbban jött, s tervezni lehetett vele. Épp ennek a rétegnek a csökkenésével kell számolni hosszú távon.

Első helyen 70 ezren jelölték meg az alapképzést, az osztatlan mesterképzést 9763-an, a felsőoktatási szakképzést pedig 4971-en választottak. Érdekes, további elemzést igénylő adat, hogy a legnagyobb arányban a pedagógusképzések esetében nőtt meg a jelentkezések száma: míg 2013-ban 6136-an jelöltek meg ilyen szakot első helyen, addig ez a szám idén 8546, azaz közel 40 százalékkal többen választották elsőként ezeket a képzéseket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.