Sokat aggódtak, de nem omlott össze az új rendszer

Jól vizsgázott a kórházfenntartó hivatal szerint az újjászervezett budapesti sebészeti ügyelet. Amióta mindenhol fogadják körzetükből a sürgősségi ellátásra szorulókat, naponta 1-2 beteget operálnak egy-egy kórházban az ügyeleti stábok.

Elégedett az új fővárosi sebészeti ügyeleti rendszer működésével dr. Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) vezetője, derült ki az eredményeket firtató kérdésünkre adott válaszaiból. A múlt héten hívták össze az egészségügyért felelős államtitkárságra a fővárosban sebészeti ügyeletet ellátó intézmények vezetőit, az Országos Mentőszolgálat képviselőjét, hogy a kórházfenntartó hivatallal közösen értékeljék az első négy hét tapasztalatait.

Dr. Németh László
Dr. Németh László
Teknős Miklós

Immár több mint egy hónapja a mentő a lakhelye szerinti kórházba viszi a vérző vagy hasfájós beteget. Korábban Budapesten egyszerre öt-hat sebészeti osztály ügyelt, a hétvégén négy. Az új rendszer indulása előtt sok volt az aggodalom, hogy azonnal össze is omlik, mert nem lesz elég orvos. Amíg ugyanis korábban naponta legfeljebb hat sebészeti stábhoz kellett szakembereket találni, most 14-hez kell. (A Népszabadság helyszíni riportját itt olvashatja.)

Bár az egészségügyi kormányzat a bevezetés előtt magabiztosan nyilatkozott arról, hogy szerintük minden rendben lesz, de azért a rendszer indulását követő napokban az ÁEEK naponta gyűjtötte az új sebészeti ügyelettel kapcsolatos adatokat a kórházaktól és a mentőszolgálattól is.

Lapunk kérdésére Németh László főigazgató elmondta: a múlt heti értekezleten valamennyi érintett arról számolt be, hogy a korábbinál tervezhetőbb az ellátás, az OMSZ számára pedig – a területi ellátási kötelezettségből adódóan – a betegek szállítása. Az ügyeleti műtétek napi átlaga 1,8. Hozzátette: természetesen ez az átlag változó terhelést takar, ott, ahol nagyobb az ellátási terület, több műtét is történhet. Az értékelésen úgy találták, hogy a betegek számára is hasznos az újfajta ügyeleti rend. Megszűnt az intézmények közötti felesleges betegutaztatás, és az emberek a lakóhelyükhöz közel kapják meg az ellátást. Ez alól kivétel, ha valakit az állapota, sérülése miatt a bonyolultabb esetek ellátására alkalmas kórházba kell továbbvinni.

A főigazgató jelezte: az új rendszert két hónap elteltével pénzügyi és szakmai szempontból is értékelni fogják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.