Műbalhé az újságíró-szövetség tisztújításán

Komlósi Gábort választották hétvégén a Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnökévé. A szavazás után volt, aki azzal vádolta meg az új elnököt, hogy a saját újságíró-iskolájából a szervezetbe beléptetett junior tagoknak köszönheti a győzelmet. Komlósinak azonban volt tanítványai nélkül is elegendő voksa lett volna a győzelemhez.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségét ma már nem megújítani kell, hanem a hagyományai megtartása mellett újrapozicionálni – mondta lapunknak Komlósi Gábor, a MÚOSZ hétvégén megválasztott új elnöke. Komlósi szerint a MÚOSZ-t elsősorban a tagjai érdekeit szem előtt tartó, a tagdíjért szolgáltatásokat is nyújtó, új utakat is járó szervezetté kell alakítani. Az új elnök elképzelése szerint a szövetség egy idő után gazdaságilag is rentábilis lesz, akár nyereséget is tud produkálni.

Komlósi Gábor korábban dolgozott a Népsportnál, az MTV-nél, a Népszavánál, a Klubrádiónál, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány alatt, 2009-2010-ben az Önkormányzati Minisztérium sajtó- és kommunikációs főosztályvezetője volt, jelenleg az estihirlap.hu főszerkesztője, évtizedek óta saját újságíróiskolát működtet.

A hétvégi tisztújításon Komlósi Gábor a szavazatok 70,7 százalékát kapta, míg a korábbi elnök, Tóth Károly 23,2, a harmadik jelölt, Kékesi Zsolt 6,1 százalékot kapott. Alelnöknek választották Gönczi Máriát és Hárshegyi Jánost. A tanácskozáson Vince Mátyás lemondott a MÚOSZ tiszteletbeli elnökségéről, helyére Keleti Évát választották meg közfelkiáltással. Lapunk információi szerint Vince Mátyás előre jelezte, hogy távozni fog a tiszteletbeli elnöki posztról főként az előző vezetésen belüli megosztottság miatt.

A küldöttek között voltak olyan hangok, hogy Komlósi a saját újságíró-iskolájából a szervezetbe beléptetett junior tagoknak köszönheti a győzelmet. A küldöttgyűlésen fel is állította a jelen lévő tanítványait. Az ezzel kapcsolatos kritikák azonban más küldöttek szerint azért nem megalapozottak, mert a MÚOSZ évtizedek óta az elöregedéssel küszködik, inkább örülni kellene, hogy Komlósi fiatalokat tudott behozni a szervezetbe. Ráadásul Komlósinak a junior küldöttek szavazata nélkül is elegendő voksa lett volna az elnökké választáshoz.

Ezzel kapcsolatos kérdésünkre Komlósi azt mondta, évtizedek óta beszélnek arról, hogy hogyan lehetne több fiatalt bevonni a szövetségbe. 2011-ben ezért ajánlotta fel, hogy az újságíró-iskolája összes hallgatójának befizeti az első évi MÚOSZ-tagdíjat, de a másodikat már nem, hogy a fiatalok döntsék el, látják-e értelmét a szervezetben maradni. A küldöttgyűlésen azért kérte a juniorokat, hogy álljanak fel, mert az egyik elnökjelölt azt állította, hogy a programja a nyugdíjasokról szól.

Komlósi újságíró-iskolája egyébként a MÚOSZ székházának egyik bérlője, így az új elnök szerint a hallgatók viszonylag rövid időn belül fel tudták, tudják mérni, látnak-e fantáziát a MÚOSZ-tagságban. Az új elnök reményei szerint hamarosan mások számára is észlelhetőek lesznek pozitív jelek a szervezet életében.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.