galéria megtekintése

Szakember már alig van, de bedobnak még hétmilliárdot az MTVA feneketlen torkába

10 komment


Bednárik Imre

Újabb hétmilliárd forintos póttámogatást kapott a médiaszolgáltatási alap Karas Monikától, az NMHH elnökétől – értesült a Népszabadság.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kérésére biztosította a hétmilliárd forintos pótlólagos támogatást. Az állami média eredetileg idén 77,7 milliárd forintból gazdálkodott volna, ezt növelték 84,7 milliárdra.

Nagyon megterhelte az MTVA büdzséjét az idei világsportesemények közvetítése és az M5 elindítása
Nagyon megterhelte az MTVA büdzséjét az idei világsportesemények közvetítése és az M5 elindítása
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az NMHH lapunkat arról tájékoztatta: az ­MTVA kérelmében azt jelezte, hogy a gazdálkodásában – különös tekintettel az idei kiemelt világsportesemények (olimpia, labdarúgó Európa-bajnokság – a szerk.) közvetítési díjaira, az M5 csatorna elindítására – olyan finanszírozási nehézségek merültek fel, amelyek veszélyeztetik közfeladatának ellátását.

 

Nem ez az első eset, hogy év közben kipótolják az állami média feneketlennek tetsző pénzeszsákját. Tavaly az NMHH zárszámadási törvényéből derült ki, hogy Karas Monika 10,6 milliárd forinttal megnövelte az ­MTVA amúgy is rekordösszegű, 80 milliárd forintos költségvetési támogatását. Emellett a kormány tavaly átvállalta a médiaszolgáltatási alap 47,2 milliárd forintos adósságát is.

Már az év elején is látszott, hogy roppant mód ki van feszítve az ­MTVA költségvetése. Éves szinten 15-16 milliárdot fizetnek ki bérekre és azok járulékaira, a tévécsatornák közül az M1 hírtelevízió 5-6 milliárdba, a Duna TV közel 10, az M4 Sport pedig ­14-15 milliárdba kerül, emellett finanszíroz­niuk kell a rádiókat és az állami hírügynökséget is. Az MTVA vezetése a napokban 145 fős csoportos létszámleépítést rendelt el, de ezzel is csak néhány százmillió forintot tud fogni a béreken, miközben már alig van szakember, aki műsorokat készít. De nem is kellenek, mert az MTVA egyre több műsort rendel külső gyártó cégektől.

Milliárdokat költenek el produkciók megrendelésére. Az MTVA legnagyobb beszállítói közé tartozik a Kálomista Gábor producer résztulajdonában álló Megafilm Ser­vice, amelynek megrendelésállománya az évek során megközelítette a hárommilliárd­ forintot. A másik nagy beszállító a Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadóval jó viszonyt ápoló Halkó Gabriella korábbi cége, az Apropó Média, amely gyártja többek közt a Ridikül című napi talkshow-t, A Dalt, a Maradj talpon! vetélkedőt. Az Apropó Média megrendelései is több milliárd forintra rúgnak.

Az is pontosan látszik már, hogy a szeptember közepén elindított M5 kulturális-ismeretterjesztő csatorna is külsős kifizetőhely. Eddig 2,5 milliárd forintért rendeltek rá műsort külsős beszállítóktól. Legutóbb a Média Műhely Produkciós Iroda Kft. kapott 785 millió forintos megrendelést a Mindenki Akadémiája című produkció 335 epizódjának gyártására. A céget 2011-ben Mucsányi Marianna újságíró alapította, s 2011 óta rendszeresen szállít be gasztro- és életmódmagazinokat a Magyar Rádiónak. Mucsányi férje, Szadai Károly, aki sokáig Kövér László bizalmi munkatársa volt, jelenleg Áder János köztársasági elnök tanácsadója, s a Duna Médiaszolgáltató Zrt. felügyelőbizottságának elnöke.

Mucsányi Marianna a Média Műhely ­Kft.-t augusztusban eladta Schluth Attilának, aki a tévés szakmában egy ismert gyártásvezető. Három megbízást kapott több mint 900 millió forint értékben a HD TV Hírstúdió Műsorkészítő és Szolgáltató Kft., amelynek két tulajdonosa, Kiss Ferenc és Kiss János Géza kifejezetten jó viszonyt ápol az e cikkben már említett Halkó Gabriellával. Ezeken kívül még Ötödikes címmel indul egy oktatási műsor az M5-ön, amelynek maximum 335, egyenként 26 perces része megy adásba. A műsort az Erla Technopro Kft. gyártja 418,7 millió forintért. Érettségi 2017 munkacímmel pedig oktatási, kulturális magazint rendeltek meg a Popular Média Kft.-től 403,9 millió forintért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.