Nélkülük műsor sincs, de most kirúgják őket az MTVA-tól

Nagyon sok gyártásvezetőt rúgnak ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) a napokban bejelentett 145 fős csoportos létszámleépítés keretében – értesült a Népszabadság.
Ez is erős jelzés arra, hogy az állami média egyre kevesebb műsort akar saját munkatársaival készíteni, inkább külső gyártó cégeknek ad nagy összegű megrendeléseket produk­ciók beszállítására. Lapunk információja szerint a gyártásvezetői gárdát csaknem megfelezik. Az 52 gyártásvezetőből húszat, a 12 gyártási csoportvezetőből hármat, az öt főgyártásvezetőből pedig kettőt akarnak elküldeni.

A műsorkészítés folyamatában a gyártásvezetők kulcspozíciót töltenek be, feladataik közé tartozik az előkészítés, a forgatás megszervezése, a szerződéskötések lebonyolítása és a kifizetések ellenőrzése is. Nélkülük semmilyen belső gyártású műsort nem lehet megszervezni és elkészíteni.

Az MTVA 2011-es megalakulása óta ez lesz a hatodik nagy csoportos elbocsátás az állami médiában. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert küldtek el, azóta évenként 100-200 fővel csökkentik a létszámot, de közben sokakat fel is vesznek. A cég most csaknem kétezer dolgozójának bére és azok járulékai évente meghaladják a 15-16 milliárd forintot, az MTVA vezetése az ismétlődő elbocsátásokkal ezt az összeget próbálja lejjebb faragni. A mostani leépítés egyébként nem érinti a nemrég indított tévécsatornák – az M1 hír, az M4 Sport és az M5 kulturális-ismeretterjesztő – stábjait.

Információink szerint az MTVA Kunigunda útján található gyártóbázisán állandó beszédtéma a kollégák között, hogy miközben minden évben százas nagyságrendben küldik el a régi dolgozókat, folyamatosan jönnek az újak, akik előbb gyakornokként dolgoznak, majd állományba kerülnek. Nyilvánvaló az a szándék, hogy egy új gárdára cseréljék le a régóta, akár több évtizede a közmédiában dolgozó szakembereket. Az is világos cél, hogy az MTVA egy külső beszállítókra támaszkodó központi megrendelő és kifizető cég legyen, ne pedig egy nagy gyártóbázis, ami saját munkatársaival és technikai eszközeivel állítja elő a műsorait. Ezt támasztja alá a gyártásvezetők mostani elküldése is.

Kezdetekben az MTVA legnagyobb beszállítói közé tartozott a Simicska Lajos tulajdonában lévő Hung-Ister, amely több milliárdos megrendelést kapott, de az Orbán–Simicska-háború eszkalálódásakor megszüntették a szerződéseit. Szintén több milliárd forintos megrendelésállománnyal rendelkezik a Kálomista Gábor producer résztulajdonában lévő Megafilm Service és a Habony Árpáddal jó kapcsolatot ápoló Halkó Gabriella korábbi cége, az Apropó Média is. A szeptember közepén indult M5 csatornára eddig már szintén 2,5 milliárd forintos külsős megrendelést adtak, főként „baráti" cégeknek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.