MSZP: Ürügy volt a különadó-akció a népszavazás korlátozására

Szűcs Erika szerint a jövő évi büdzsé nem a szegénység ellen küzdelem költségvetése. Varga László pedig arra szólította fel Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy vonja vissza a 98 százalékos különadóról szóló indítványát.

A költségvetési tervezet számai a szociális területen az ideihez képest nem változnak, ami azt jelenti, hogy a jóléti kiadások GDP-hez viszonyított aránya jövőre csökkenni fog. Ez kihat majd a közszolgáltatások minőségére, pedig a válság és a társadalom kettészakadása miatt ezekre sokkal többet kellene fordítani - erről Szűcs Erika szocialista országgyűlési képviselő beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján. Nem ért egyet azzal sem, hogy az önkormányzatok által adható pénzbeli juttatásokra is kevesebb jut jövőre. Tájékoztatása szerint a szociális juttatásokra fordítható összeg tíz, a segélykeret pedig húsz százalékkal lesz kevesebb 2011-ben.

Szűcs Erika felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány olyan körülmények között csökkenti ezek nagyságát, amikor a foglalkoztatás érdemben nem fog nőni, vagyis nem lesz kevesebb a munkanélküli. Kifogásolta, hogy nem emelkedik - a minden szociális juttatás alapját jelentő - nyugdíjminimum összege, és így nem változik a családi pótlék, a gyes és a gyed összege sem.

A volt szociális miniszter nem tartja elfogadhatónak azt a kormányzati érvelést, hogy az adórendszeren keresztül több lesz a családtámogatás, mert szerinte ez rendkívül aránytalanul oszlik el és sok család nem is tudja igénybe venni az adókedvezményt. Példaként említette, hogy számításaik szerint a kétgyermekes családok 55 százaléka még a kétszer tízezer forintos adókedvezményt sem tudja igénybe venni.

Varga László a sajtótájékoztatón arra szólította fel Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy vonja vissza a 98 százalékos különadóról szóló indítványát. Véleménye szerint a Fidesz tudatosan terjesztett be az Országgyűlésnek egy alkotmányellenes, de népszerű törvényjavaslatot, mert ez csak ürügy volt arra, hogy az Alkotmánybíróság jogkörét megnyirbálják, és a népszavazást korlátozzák. Ezt azzal indokolta: a Fidesz attól fél, hogy a nép másként gondolja az ország ügyeit, mint ők.

Varga László felidézett a sajtótájékoztatón egy a parlamentben 2009-ben Szakács Imre fideszes politikustól elhangzott kérdést. Az akkori ellenzéki képviselő felháborodva arra várt választ a pénzügyminisztérium államtitkárától, igaz-e az a sajtóhír, mely szerint a kormány ellopja, de legalábbis egy időre a saját céljaira akarja használni a munkáltatók által levont magán-nyugdíjpénztári befizetéseket - emlékeztetett a szocialista politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.