MSZP: Titkos paktum Safarov átadásáról?

Az MSZP több képviselője kezdeményezi az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága rendkívüli ülésének összehívását az azeri gyilkos Azerbajdzsán részére történt átadása miatt.

Az ellenzéki párt szombaton, az MTI-nek küldött közleményben szólította fel Salamon Lászlót, a testület elnökét az ülés késlekedés nélküli összehívására.

Korábban Kovács László, az MSZP külügyi kabinetének vezetője az Országgyűlés külügyi bizottsága rendkívüli ülésének mielőbbi összehívását indítványozta azzal, hogy arra hívják meg a kormány illetékeseit.

Az igazságügyi bizottság ülésének összehívását Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, valamint Lampert Mónika, Steiner Pál, Bárándy Gergely, Ipkovich György és Varga László, az alkotmányügyi bizottság szocialista tagjai kezdeményezték.

A képviselők azzal indokolták a testület összehívását, hogy megítélésük szerint a Gurgen Margarjan örmény tiszt megölése miatt életfogytig tartó szabadságvesztését Magyarországon töltő Ramil Sahib Safarov azeri katonatiszt átadása jogos nemzetközi botrányt kiváltó ügy. Szerintük haladéktalanul tisztázni kell, hogy az ügyben Navracsics Tibor járt el, vagy Orbán Viktor volt az, aki Magyarország nevében megállapodott Safarov kiadatásáról.

"Az igazságügyi miniszter, vagy személyesen a miniszterelnök kötött titkos paktumot? Orbán Viktor volt-e az, aki döntött az ügyben, vagy ő adott-e utasítást a döntésre?" - a képviselők szerint egyebek mellett ezekre a kérdésekre kell választ adni a bizottság előtt.

Kitértek arra is: az előző szocialista kormányok számára világos volt, hogy Ramil Sahib Safarov ügye nem csupán egy egyedi gyilkossági ügy, és nem pusztán azt kell vizsgálni, hogy a kiadatás szűken vett jogi feltételei fennállnak-e, ezért nem került sor korábban az elítélt kiadatására.

Az MSZP szerint felelős vezető most sem tekinthetett volna el attól a közismert ténytől, hogy a döntés durva beavatkozást jelent két ország egymás közötti igen feszült viszonyába, ennek megfelelően pedig súlyosan veszélyezteti Magyarország nemzetközi megítélését és kapcsolatait - áll a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.