MSZP: Orbán nem járt sikerrel Moszkvában

Az MSZP szerint Orbán Viktor moszkvai látogatása nem volt sem sikeres, sem eredményes.

Kovács László, a párt alelnöke az MTI-nek csütörtökön azt mondta: Orbán Viktor oroszországi látogatása legfeljebb hasznos volt. Ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: a magyar kormányfő és az orosz miniszterelnök a találkozón áttekintette a kapcsolatok helyzetét, azonosították a problémákat, megállapodtak az együttműködés folytatásában.

A szocialista politikus felidézte: Putyin miniszterelnök elismerte, hogy Magyarország uniós soros elnöksége az orosz-uniós kapcsolatok szempontjából is fontos, hasznos lehet. Kovács László közlése szerint Orbán Viktor nem okozott nagy meglepetést az orosz félnek, amikor elismerte: Oroszország politikai-gazdasági és katonai nagyhatalom.

Kovács László azt mondta: ha a látogatás után Orbán Viktor csalódott, annak csak az lehet az oka, hogy lebecsülte Vlagyimir Putyin memóriáját, és azt gondolta, hogy az orosz miniszterelnök nem emlékszik arra a sok negatív nyilatkozatra, ami korábban Orbán Viktor és a Fidesz Oroszországhoz való viszonyát jellemezte.

Az MSZP egyetért a magyar-orosz kapcsolatok rendezésével, azzal, hogy hosszú távú stratégiai partnerségre van szükség, de ehhez körültekintő és jól előkészített lépések kellenek - szögezte le.

Az a tény, hogy Orbán Viktor látogatása semmilyen megállapodást nem eredményezett, jelzi az előkészítés hiányosságát - mondta Kovács László.     Felhívta a figyelmet arra, hogy nem rendeződött például a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) tulajdonában lévő Mol-részvénycsomag ügye, ahogy a Malév adóságának kérdése sem; semmilyen más területen sem született megállapodás, de szerinte még elmozdulás sem volt érzékelhető.

Az MSZP politikusa úgy fogalmazott, komoly és hosszantartó hátrányokat okozhat a meggondolatlan bírálat, a harcias üzengetés. Hozzátette: ez a magatartás nemcsak a magyar-orosz kapcsolatokra igaz, hanem Magyarország és az európai intézmények viszonyára is.

Közölte, a legutóbb Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyilatkozott "arrogánsan", amikor azt mondta, az Európai Bizottságnak nincs sem erkölcsi, sem szakmai alapja arra, hogy Magyarország gazdasági helyzetéről olyan előrejelzést adjon, ami kedvezőtlenebb a kormány előrejelzésénél.

Kovács László hozzátette: nem jó bevezetés az ilyen magatartás Magyarország soros uniós elnökségének.

Úgy vélekedett, Magyarország alapvető érdeke, hogy kormányzásra esélyes pártjainak külpolitikai állásfoglalásai és törekvései állandóak, kiszámíthatóak legyenek, ne változzanak a szerint, hogy az adott párt kormányon vagy ellenzékben van-e. Mint mondta, a szocialistákat ez az állandóság jellemzi, a Fideszt viszont ennek az ellenkezője.

Orbán Viktor kedden Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel.

A magyar Miniszterelnökség kedd este kiadott közleménye szerint Orbán Viktor sikeres tárgyalásokat folytatott Moszkvában. A megbeszélés célja az volt, hogy megvessék az Oroszország és Magyarország közötti, a 21. századhoz méltó együttműködés alapjait. A tárgyalás a magyar-orosz gazdasági, tudományos és kulturális együttműködés legfontosabb területeit érintette. A tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy az egyeztetéseket a mostani találkozó konstruktív szellemében folytatni fogják - írták.

Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője a tárgyalások után kérdésre válaszolva elmondta: a felek áttekintették a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) tulajdonában lévő Mol-részvénycsomag ügyét, s a helyzet megvitatását folytatni fogják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.