MSZP: elfogadhatatlan a pedagógusok külső minősíttetése

Az MSZP szerint hangfelvétel is bizonyítja, hogy a Fidesz és a KDNP külső szakemberekkel akarja minősíttetni a pedagógusokat. Ez a szocialisták szerint szakmailag elfogadhatatlan, politikailag pedig veszélyes.

Tatai-Tóth Andrásnak, az MSZP-frakció oktatási munkacsoportja vezetőjének hétfői budapesti sajtótájékoztatón lejátszottak egy vidéki választási fórumon készült hangfelvételt, amelyen Hoffmann Rózsa, a KDNP oktatáspolitikusa arról beszélt: a pedagógusok "munkáját szakemberek kívülről, objektívan ellenőrzik. Segítő, fejlesztő szándékkal, de ebben az is benne van, hogy az a pedagógus, aki nem képes fejlődni, aki nem képes a munkáját magas színvonalon végezni, attól a szakmának meg kell válnia".

Az ellenzéki képviselő - a hangfelvétel szerint - elmondta azt is, hogy a nem szakrendszerű oktatást el kell törölni és el is akarják törölni, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek képességeit kibontakoztató programokat valóban értékes, hasznos programok váltják fel.

Tatai-Tóth András szerint a KDNP-s politikus álláspontja egybecseng Sió Lászlónak, a Fidesz oktatási műhelye vezetőjének a véleményével, azaz nem elszólásról van szó, hanem a Fidesz programját ismertették. Megjegyezte: Hoffmann Rózsa részt vett a Fidesz oktatási programjának elkészítésében is. Sió László egy múlt héten megjelent lapinterjúban azt mondta: a Fidesz minősítési rendszert vezetne be a pedagógusoknál, aki alkalmatlannak bizonyul, azt el kell bocsátani. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője csütörtöki közleményében azt hangsúlyozta, hogy Sió László nem a párt hivatalos álláspontját, hanem magánvéleményét közölte.

A kormánypárti politikus szerint a pedagógusok minősítésekor az iskolaigazgató megkerülhetetlen, ő jogosult értékelni a tanár munkáját, és jelenleg is működnek minősítési rendszerek, amelyek még a fideszes Pokorni Zoltán minisztersége idején indultak. Tatai-Tóth András szerint a pedagógusok külső minősítése politikai tisztogatásra ad lehetőséget, vagyis a politikailag nem megfelelően minősített pedagógusokra ráfogják a szakmai alkalmatlanságot.

Fidesz: honnan veszi magának az MSZP a bátorságot?

A Fidesz nem érti, honnan veszi magának a bátorságot az ingatlanadót és a tandíjat bevezető, iskolákat bezáró MSZP, hogy "adócsökkentésről szövegeljen" és az "oktatás témájában hazudozzon". Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményben reagált így az MSZP hétfői sajtótájékoztatóján elhangzottakra. Ezen egyrészt arról volt szó, hogy a személyi jövedelemadó csökkentését a szocialisták szerint már érzékelhetik az átlag körüli jövedelműek, másrészt beszéltek arról is, hogy hangfelvétel bizonyítja, a Fidesz és a KDNP külső szakemberekkel akarja minősítetni a pedagógusokat, amit a szocialisták szakmailag elfogadhatatlannak, politikailag pedig veszélyesnek tartanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.