MSZP: az országgyűlési képviselőséget szakmai gyakorlatnak ismerné el a járásokról szóló törvény

Közigazgatási szakmai gyakorlatnak ismerné el az országgyűlési képviselői és a polgármesteri tevékenységet a járások kialakításáról szóló törvényhez vasárnap benyújtott zárószavazás előtti módosító indítvány - közölte az MSZP.

Lamperth Mónika, az ellenzéki párt közjogi kabinetvezetője szerint ezzel "eldőlt a Fideszen belüli hatalmi játszma a járási hivatalvezetőkkel kapcsolatban".

A politikus a közleményében ismerteti, hogy a módosító indítvány szerint a járási hivatal vezetőjének az nevezhető ki, aki büntetlen előéletű, országgyűlési választáson választható, felsőfokú végzettséggel és öt év közigazgatási gyakorlattal rendelkezik. A magyar közigazgatásban eddig ismeretlen módon azonban közigazgatási szakmai gyakorlatnak ismerné el a törvény az országgyűlési képviselői és a polgármesteri tevékenységet - hívta fel a figyelmet Lamperth Mónika.

A szocialista képviselő emlékeztetett arra, a járások kialakításáról szóló törvény benyújtása óta élénk vita folyt arról, hogy hivatalok vezetői - hasonlóan a kormányhivatalokhoz – politikusok vagy államigazgatási szakemberek legyenek. Hozzátette: közismert, hogy Navracsics Tibor miniszter az utóbbi véleményt képviselte. Mint írta "az MSZP őszintén sajnálja, hogy Navracsics Tibort legyőzte a Fidesz hatalmi érdeke".

Lamperth Mónika szerint "még inkább leleplezik a valódi politikai-hatalmi szándékot a hivatalvezető-helyettes számára előírt képesítési előírások, neki ugyanis felsőfokú igazgatásszervező, vagy jogász, vagy közgazdász diplomát ír elő a tervezet. Valakinek ugyanis érteni kell a szakmához a járási hivatal vezetésében"- jegyezte meg az MSZP-s politikus.
    
    

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.