A Klubrádiónak az üres hátlapokat is alá kellett volna írnia

A Médiatanács arra hivatkozva zárta ki a Klubrádió pályázatát a 95,3-as frekvenciatenderből, hogy a pályázati anyag szöveges oldalainak üres hátlapjait nem számozták be és nem írták alá. A Klubrádió bíróságon támadja meg a Médiatanács végzését.

A Klubrádió képviselői péntek délelőtt bementek a médiahatóság épületébe, hogy maguk ellenőrizzék a 95,3-as frekvenciára leadott pályázatukat, amelyre a Médiatanács csütörtökön azt mondta, hogy alaki hibás, ezért kizárták a Klubrádiót és vele együtt az összes pályázót is három budapesti frekvencia-tenderből.

A Klubrádió kifogásolt pályázati anyaga

Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója az iratbetekintés után lapunkkal közölte: ahogy az várható volt, a pályázati dokumentumuk összes lapján szabályos aláírás szerepel, az anyag minden lapja folyamatosan számozva van egytől egészen kettőszázharmincötig.

Ezek után rákérdeztek, hogy akkor mi alapján állítja a hatóság, hogy alakilag hibás a pályázatuk. Azt a választ kapták, hogy a szöveges oldalak üres hátlapjai nincsenek beszámozva és aláírva. - Teljes döbbenettel állok ezen abszurdum előtt, a Klubrádió bíróságon támadja meg a Médiatanács kizáró végzését - mondta Arató András. Lapunk is a médiahatósághoz fordult pénteken, hogy megtekinthessük a Klubrádió pályázati anyagát, írásos megkeresésünkre azonban nem kaptunk választ.

Csütörtökön mindenkit kizártak a pályázatból

A médiahatóság alaki hiányosságokra való hivatkozással csütörtökön zárta ki a Klubrádiót a 95,3-as frekvenciára pályázók közül, de nemcsak a Klubrádiót, hanem az összes pályázót, akik indultak a 95,3-as, a 92,9-es és a 96,4-es frekvenciáért. A Médiatanács arra a márciusi bírósági ítéletre hivatkozik, amely jogerősen hatályon kívül helyezte a testület december végi határozatának azt a részét, amelyben az Autórádió Kft.-t hirdette ki nyertesnek a 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázaton. Az ítélet szerint az Autórádió Kft. pályázatában alaki hiba volt: nem írták alá cégszerűen a pályázat minden oldalát, ezért nem felel meg a formai követelményeknek. (Mint ahogy lapunk bemutatta, az Autórádió pályázatában nem csak alaki hiba volt, hiszen a dokumentum hemzseg a helyesírási és stilisztikai hibáktól is – A szerk.) Ebből az következett volna, hogy a Médiatanács a pályáztatást nem ismételheti meg, csak a nyertes személyét illetően kellett volna új döntést hoznia.

A Médiatanácsnak egy új határozatban meg kellett volna állapítania, hogy az Autórádió Kft. pályázata alaki hiba miatt érvénytelen volt, ezután pedig a fennmaradó érvényes pályázatok közül kellett volna kihirdetnie a nyertest. A pályázaton a lehetséges 72 pontból 66-ot kapott az Autórádió, a második pedig a Klubrádió lett 65 ponttal. Ebből az következett volna, hogy Klubrádió nyeri el a 95,3-as frekvenciát. A Médiatanács úgy véli, hogy a bíróság a Klubrádió indítványa nyomán született ítéletében rögzítette, hogy a pályázatoknak mely alaki kritériumoknak kell megfelelniük. Ezért a hatóság a három budapesti frekvenciára érkezett összes pályázatot átvizsgálta, és úgy ítélte meg, hogy egyik sem felel meg maradéktalanul a bíróság által meghozott döntésnek. „Vagyis a Klub-szabály következménye nem más, mint hogy a Klubrádió önmagát zárta ki a pályázati eljárásból” – állt a médiahatóság közleményében.

A Klubrádió vezetése tiltakozó nyilatkozatot adott ki pénteken. Eszerint a Médiatanács egy végzéssel kizárta a Klubrádiót a 95.3 MHz frekvencia pályázatából arra hivatkozással, mely szerint nem írta volna alá a pályamű lapjait, illetve nem számozta volna be azokat. A Klubrádió ismét ellenőrizte saját munkáját, és megállapította: az összes lap szabályos aláírást tartalmaz, és az anyag minden lapja folyamatosan számozva van egytől kettőszázharmincötig. A Médiatanács határozatai nem a bíróság által előírtakat tartalmazzák: nem zárta ki az Autórádió Kft.-t, és nem hirdetett ennek megfelelően új győztest. Másrészt az ítélet kimondta a pályázat eredményességét, amiből egyértelműen következik, hogy nem zárhatja ki a hatóság az összes pályázót. Azzal, hogy most összesen három frekvencia pályázatának összes szereplőjét diszkvalifikálja, a saját teljes alkalmatlanságáról tesz a Médiatanács tanúbizonyságot. A bíróság ugyanis az ítéletével nem új jogszabályt alkotott, hanem a meglévő betartására kötelezte a testületet. A hatóság legújabb próbálkozását nem lehet másnak minősíteni, mint a hatalmi arrogancia egy újabb, minősíthetetlenül alacsony színvonalú próbálkozásának a kritikus média felszámolására.

A Klubrádió nyilatkozatára a Médiatanács is reagált. A hatóság közleménye szerint a Klubrádió a pénteki nyilatkozatával leleplezte önmagát, és több vonatkozásban is valótlanságok állításával igyekszik megtéveszteni a közvéleményt. A Médiatanács közleménye szerint a Klubrádió nyilatkozatában azt állítja, hogy „az összes lap szabályos aláírást tartalmaz”. Ezzel szemben a bíróság ítélete azt tartalmazza, hogy „a pályázónak a pályázati ajánlat valamennyi oldalát alá kell írni”. A valóság tehát az, hogy a Klubrádió alakilag hibás pályázatot nyújtott be – állítja a hatóság. A hatóság szerint a Klubrádió nyilatkozatában azt is állítja, hogy „az ítélet kimondta a pályázat eredményességét, amiből egyértelműen következik, hogy nem zárhatja ki az összes pályázót”. Ezzel szemben a bírósági ítélet úgy szól, hogy „az alperest e körben új eljárásra kötelezi”. A valóság tehát az, hogy a bíróság a maga alkotta ítéletével pontosan meghatározza a Médiatanács feladatát, vagyis az új eljárás lefolytatását. A Médiatanács közleménye szerint a Klubrádió e hamis állításokkal, stílustalan és valótlan minősítéseivel olyan szintre alacsonyodott, amit nemhogy egy tisztességes klubban, de még egy talponállóban sem szokás alkalmazni.

MSZP: A Médiatanács tagjainak le kell mondaniuk!

A Médiatanács tagjai a csütörtöki döntésük után egyetlen tisztességes lépést tehetnek: le kell mondaniuk. Ugyanezt kell tenniük azoknak, akik erre a döntésre parancsot adtak – áll Lendvai Ildikó és Mandur László szocialista képviselők közleményében.

A szocialista politikusok szerint két lehetőség van, vagy a Klubrádiónak van igaza, és nem követte el a neki felrótt formai hibákat; ebben az esetben a Médiatanács egyetlen célja a Klubrádió elhallgattatása, és az általuk emlegetett „Klub-szabály” nem jelent mást, mint hogy ez a rádió soha, sehol semmilyen frekvenciához nem juthat. Ahogy az egykori római szenátor ismételgette megrögzötten: „Karthágót – jelen esetben a Klubrádiót – el kell pusztítani.” Ez esetben a Médiatanács politikailag megbukott, tagjainak és valódi megbízóiknak menniük kell.

Lendvai Ildikó és Mandur László szerint a másik lehetőség, hogy a most érvénytelenített 11 pályázat valóban formai hibás, de ezt a Médiatanács egyetlen alkalommal sem volt képes időben észrevenni. Ebben az esetben a Médiatanács szakmai analfabéta, hiszen gyakorlatilag minden kezébe került pályázatot rosszul minősít, és ezt bírósági perek sorozatában olvassák a fejére. Ráadásul még ahhoz is több hónapra volt szüksége, hogy a pályázatok lapszámozását és aláírását újra átnézze. Ez esetben a Médiatanács szakmailag bukott meg, tagjainak menniük kell. Különben még nyolc évig tartják teljes jogbizonytalanságban a média szereplőit és közönségüket, hiszen a Médiatanács kizárólag a Fidesz által jelölt elnökét és tagjait a kormánytöbbség kilenc évre választotta meg. Hiába, jó munkához idő kell! – közölte a két szocialista politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.