A legfőbb ügyész eltűri a holokauszttagadást?

Az MSZP szerint azzal, hogy az ügyészség "titokban" elutasította bűncselekmény hiányában a Gaudi-Nagy Tamás ellen tett feljelentéseket, "a legfőbb ügyész nemcsak eltűri a holokauszttagadást, hanem folytatja az Orbán-kormány tagjaira is jellemző kettős beszédet" - írja pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében a szocialista Steiner Pál.

Polt Péter legfőbb ügyész Steiner Pál írásbeli kérdésére adott, az országgyűlési honlapon szerdán közzétett válaszában közölte, hogy bűncselekmény hiányában elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség a Gaudi-Nagy Tamás jobbikos parlamenti képviselő ellen a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása miatt tett feljelentéseket.

Gaudi-Nagy Tamás ellen két feljelentés is érkezett - az egyik a Demokratikus Koalíciótól - az auschwitzi emlékhellyel összefüggő, május 23-i parlamenti kijelentése miatt. A 20. századi diktatúrák megismertetéséről szóló határozati javaslatok általános vitájában a jobbikos képviselő támogatásáról biztosította a Terror Házára és a recski emlékhelyre vonatkozó javaslatokat. Arra az MSZP-s kezdeményezésre viszont, hogy minden fiatal eljuthasson az auschwitzi emlékhelyre, azt mondta, nagyon sok kritika merült fel azzal kapcsolatban, hogy az ottani emlékhely kialakítása megfelel-e a történelmi tényeknek. Hozzátette: azokat az aggályokat is osztja, hogy szükséges-e ekkora kiadásokra kényszeríteni az oktatási intézményeket.

A felszólalás után Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője közleményt adott ki, kijelentve, hogy senkinek nincs joga megkérdőjeleznie a holokauszt tényét, milliók szenvedését és halálát. Az MSZP is tiltakozott, legfőbb ügyészi eljárást követelve, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége pedig Kövér László házelnöktől kért intézkedést.

Steiner Pál szerint a feljelentéseket elutasító határozatot az ügyészség "a nyilvánosság teljes megkerülésével hozta meg". Az MSZP-s politikus ezért felszólítja Polt Pétert, hogy válaszoljon: az eljáró ügyészség milyen nyomozati cselekményeket végzett el a büntetővizsgálat során; melyek voltak azok a tartalmi érvek, amelyek alapján az ügyészség arra a következtetésre jutott, hogy a jobbikos képviselő cselekménye nem bűncselekmény, valamint a Legfőbb Ügyészség miért nem hozta azonnal nyilvánosságra a feljelentéseket elutasító döntését és annak indokolását?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.