MSZP: A kabinet eltőzsdézte a magánnyugdíjpénztárak vagyonát

Az MSZP feljelentést tesz hűtlen kezelés gyanúja miatt a magánnyugdíjpénztárak államosítása ügyében - jelentette be Szekeres Imre, aki szerint a kormány a részvények eladásával mintegy 18,4 milliárd forintos veszteséget könyvelhetett el, ez pedig nyolcszorosa annak az összegnek, amit a kabinet gazdaságfejlesztésre fordít.

Ha a kormány nem teszi meg a szükséges lépéseket, akkor az MSZP tesz feljelentést hűtlen kezelés miatt a magánnyugdíjpénztárak államosítása ügyében – erről Szekeres Imre beszélt kedden az ATV Start című műsorában. A szocialista képviselő szerint miközben a kormány minden egyes nyilatkozatában a magánmegtakarítások megőrzését ígérte, a részvények eladásával saját beszámolójuk szerint is mintegy 18,4 milliárd forintot buktak, ez pedig nyolcszorosa annak az összegnek, amit a kormány gazdaságfejlesztésre fordít.

Szekeres szerint persze a többpilléres rendszer működőképességét illetően lehet vitatkozni, de annak megszüntetése alapvetően hibás lépés volt, szerinte ugyanis a rendszert pont akkor számolták fel, amikor az már kezdett volna előnyössé válni az államháztartás számára.

Mindenesetre a szocialista honatya úgy véli, a magyar politikusok közül a legnagyobb esélyt Orbán Viktor kapta 2010-ben, aki azonban ezt az esélyt eljátszotta. Pedig csupán két dolgot kellett volna másképp csinálnia: egyrészt folytatnia kellett volna a Bajnai-kormány által megkezdett gazdaságpolitikát, és nem elküldeni a Valutaalapot negyed évvel a hitelszerződés lejárta előtt, ekkor ugyanis Magyarország 3 százalékkal olcsóbb hitelekkel finanszírozhatta volna az államháztartást. Másrészt pedig az adórendszer a magas jövedelműek számára kedvező átrendezése helyett a kormánynak egy minél igazságosabb, progresszív adórendszert kellett volna bevezetnie – vélekedett Szekeres, aki szerint Magyarország így egy válsághelyzetben is kedvezőbb pozícióban lehetne.

Mindenesetre a problémákkal szembe kell nézni, az Orbán-kormány által okozott károkat helyre kell hozni, fel kell tárni a tényeket, és ha felmerül bármilyen büntetőjogi felelősség, akkor azt meg kell állapítani – vázolta Szekeres a kormányváltás utáni forgatókönyvet hozzátéve, hogy mindezt nagyon megfontoltan és mértéktartóan kell tenni, ezután pedig végre előre kellene nézni – olvasható az Atv.hu-n.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.