Nem zárolták az MSZP számláját

A Magyar Nemzet a Vasárnapi Hírekre hivatkozva közölte: olyannyira súlyos tartozást halmozott fel a szocialista párt az elmúlt években, hogy a választási kampány véghajrájában a hitelező bank zárolta a párt számláit. AZ MSZP azt jelezte: ez nem igaz.
A Jókai utcai székház belülről
A Jókai utcai székház belülről
Kovács Bence / Népszabadság/archív
Cáfolta az MSZP, hogy zárolták volna a párt bankszámláját. Közleményükben azt írták: a párt számláin semmilyen zárolás nem történt, 2010 óta nem vettek fel új hitelt, a korábbi hitelek törlesztése folyamatos.

A most felröppent, ám téves híresztelés hátterében alighanem egy, a párt saját számlái közötti, bankon belüli átutalási művelet áll, amely tranzakció egyébként mindennapos – közölték. A Vasárnapi Hírek, majd a cikk nyomán kedden a Magyar Nemzet írt arról: az MSZP olyan súlyos, mintegy kétmilliárd forintos tartozást halmozott fel az elmúlt években, hogy a választási kampány véghajrájában a hitelező bank zárolta a párt számláit.

Gúr Nándor alelnök a zárolást nem erősítette meg, de az ATV reggeli műsorában elismerte: az MSZP valóban nagyjából kétmilliárdos tartozással küzd, és emiatt „nehéz helyzet van". Az adósság akkora, hogy törlesztését önmagában a Jókai utcai pártszékház eladása sem fedezné. (Az MSZP 2009 elején költözött új székházba, akkori hírek szerint 700 millió forintot fizettek az ingatlanért, dea felújítás költsége is meghaladta a százmilliót.)

Gúr Nándor arra is utalt, hogy a tartozás még 2010 előtt keletkezett, vagyis mielőtt Mesterházy Attilát pártelnökké választották. Az MSZP az elmúlt években rendre 750-800 millió forint bevételre tett szert, ennek nagy része – évi 521 millió forint – költségvetési támogatás. A párt 2011-ben valamivel több mint 70 millió, 2012-ben nagyjából 100 millió forint többlettel zárt. A tavalyi mérleget még nem tettek közzé. A kiadások több mint felét az előző években működési költségek tették ki, többet költöttek erre, mint politikai tevékenységre.

Gúr Nándor nyilatkozata az ATV-nek: 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.