Mesterházy: a baloldalnak nincs miért szégyenkeznie

Mesterházy Attila szerint Magyarországon a progresszió, a szabadság és a szolidaritás utolsó bástyája a Magyar Szocialista Párt, ezért azt kérte a nem baloldali demokratáktól, hogy támogassák az MSZP-t.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje hétfőn a "Demokraták Márciusa" elnevezésű ünnepi nagygyűlésen, a Pilvax közben beszélt. A színpadot a Városház utca és a Pilvax tér sarkára állították fel. A közönség a Városház utcában, a Pilvax közben és a Párisi utcában hallgatta a szónoklatokat.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott: nincs könnyű dolguk, mert mára a magyar demokratikus oldal meggyengült. A liberális párt támogatása nem mérhető, a kis pártoknak pedig alig van esélye, hogy bejussanak a parlamentbe.

Hangsúlyozta: a demokratikus oldal csak a szocialistákra számíthat, mert csak az MSZP tudja képviselni a baloldali, a liberális, a demokratikus értékeket, és egyedül nekik van esélyük, hogy gátat állítsanak a "jobboldali nyomulás" elé. Mesterházy Attila azt mondta, tudja, hogy sokan azt gondolják magukban, ők demokraták ugyan, de mégsem szavaznának szívesen a szocialista pártra, de most - mint hangsúlyozta - "az egyetlen esély az összefogás".

Véleménye szerint azért állhatott elő az a helyzet, hogy vannak olyan demokraták - talán baloldaliak is - akik nem szívesen adják voksukat az MSZP-re, mert sokszor hibáztak, és ezek közül a legnagyobb az volt, hogy későn néztek szembe a korrupcióval. "Nem működött az immunrendszerünk, és közénk kerülhettek olyanok is, akiket a zsákmányszerzés érdekelt. A rosszul értelmezett szolidaritás és a konfliktusok nem vállalása oda vezetett, hogy ma ellenfeleink ránk süthetik a korrupció bélyegét" - mondta a szocialista politikus, aki ugyanakkor visszautasította, hogy egy-egy ember miatt egy egész közösség korrupt lenne. Mesterházy Attila kiemelte: az emberek tudják, és ki is kell mondani, hogy ebben a súlyos betegségben minden politikai párt érintett.

"A szocialista párt tanult a múltból, és én mindent elkövetek azért, hogy szakítsunk ezekkel a rossz hagyományokkal és az írmagját is kigyomláljuk a korrupciónak a politikából" - jelentette ki.

Mesterházy Attila - mint mondta - azért vállalta a jelöltséget, mert szenvedélyesen hisz abban, hogy vissza tudják szerezni az emberek bizalmát. A kormányfőjelölt arra buzdította a szocialistákat, hogy ne hátráljanak és hagyják abba a védekezést, mert minden politikusuknak erkölcsi kötelessége, hogy határozottan képviselje a párt politikáját, védje eredményeiket, illetve keményen verje vissza a jobboldal hazugságait. "Ehhez egységes és a személyes ambíciókat háttérbe szorító csapatra van szükség" - szögezte le. Úgy látja, Magyarország sorsáról és jövőjéről szóló országgyűlési választásokon ennyire különböző utak közül talán még soha nem kellett választani.

Szavai szerint Orbán Viktor demokratikus keretek között egypártrendszert akar megvalósítani és "a Fidesszel együttműködő Jobbik" már nyíltan tagadja a rendszerváltás lényegét, a demokráciát, a szabadságot és az emberi méltóságot.

Mesterházy Attila arra hívta fel a figyelmet: ha nem vigyáznak, április 11-e éles vízválasztó lesz a magyar történelemben. "A jobboldal szavai mögött egy tekintélyuralmi rendszer bontakozik ki, ahol a hatalom egy szűk és gátlástalan elit kezében összpontosulhat. Ahol a vékony középosztály díszlet csupán, és az alul levőknek nem támogatást, hanem alamizsnát osztanak" - hangoztatta.

Szerinte ez olyan Magyarország, melyben politikusok mondják meg a családoknak, hogyan neveljék gyermekeiket, ahol "a másként gondolkodókat hazaárulónak nevezik és akasztással fenyegetik". Kijelentette, nem szabad meghátrálniuk, nem engedhetnek értékeikből, "nem engedhetnek a 48-ból", mert Magyarország jövője a tét.

A kormányfőjelölt szerint azok akarták elvitatni az ünneplés jogát, akik a nemzet megosztását tűzték zászlajukra. Hozzáfűzte: a baloldalnak nincs miért szégyenkeznie, mert az elmúlt években szavakban és tettekben is bizonyította hazaszeretetét.

Mesterházy Attila kitért arra is: a baloldaliak egy büszke nemzetben hisznek, és nem tűrik el, hogy bárki megpróbálja kisajátítani azt. Mint mondta, nekik is fáj Trianon, de mások a válaszaik erre. Mi a nemzet boldogulását nem újabb tragédiákat szülő területi terjeszkedésben, nem kirekesztésben és megosztásban, hanem a határon innen és túl élő magyarok közös boldogulásában és egy modern, befogadó közösség megteremtésében látjuk - hangsúlyozta.

Azt várja a Fidesz elnökétől, hogy - mivel ezt azóta sem tette meg - kérjen bocsánatot a Tusnádfürdőn korábban tett kikenetéséért, mely szerint a baloldali ember "genetikailag" olyan, hogy amikor csak teheti, ráront a nemzetére.

A miniszterelnök-jelölt véleménye szerint Magyarországot, ma nem idegen hatalom zsarnoksága fenyegeti, hanem az illúziók tartják fogságban, amely azt az illúziót kelti, hogy Magyarország jóléte és sikeressége a puszta hatalomváltáson múlik.

A szocialista miniszterelnök-jelölt a Pilvax közben - a szervezők közlése szerint - "több ezer ember" előtt beszélt. A színpadon ott állt mögötte a párt több vezető politikusa, például Lendvai Ildikó pártelnök, Szekeres Imre elnökhelyettes és Kiss Péter alelnök.

Mesterházy Attila előtt Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelölt beszélt arról: "itt az idő" összefogni, hogy megvédjék Budapestet a "gyűlölködés mocskától." Ha ez sikerül, akkor Budapest Magyarország szíve és a fejlődés fővárosa maradhat - fogalmazott.

Amíg az ünnepség tartott, az Astoria és a Ferenciek tere között egy teljes forgalmi sávban egymás mögött rendőrautók és buszok álltak, a Városház utcában pedig legalább 150 rendőr várakozott. Az MTI tudósítói szerint az ünneplőknél általában nem volt semmilyen zászló vagy transzparens, és soraik között sok volt az idős ember.

Az MSZP ünnepsége a Pilvaxnál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.