MSZMP-s névsorral kedveskedtek Lázárnak a szocialisták

Érzékenyen érintette a szocialistákat Lázár Jánosnak a mai lakiteleki konferencián elmondott beszéde – legalábbis erre enged következtetni a Török Zsolt MSZP-szóvivő által jegyzett válaszközlemény hangvétele. A Fidesz frakcióvezetője azzal vádolta meg a szocialistákat, hogy ők és kommunista elődeik felelősek a rendszerváltás csődjéért, mire az MSZP egy hosszú listával, jobboldalivá avanzsált egykori állampárti szereplők névsorával válaszolt.

"Az Orbán-kormány kétéves ámokfutásának károkozását a magyar néppel fizettetik meg Lázár Jánosék, de a felelősséget nem merik vállalni" - egyebek mellett ez áll az MSZP szombati közleményében, amellyel a címe alapján Lázár Jánosnak egy lakiteleki konferencián elmondott beszédére kívántak reagálni a szocialisták.

A Török Zsolt MSZP-szóvivő által jegyzett nyilatkozat emlékeztet rá, hogy Orbán Viktor 2010 júliusában Angela Merkel német kancellárnál tett látogatása során elismerte: a szocialista kormányok korrekt módon és "válságkezelésből jelesre vizsgázva" adták át az ország irányítását. Orbán akkor kijelentette, hogy Magyarország "világbajnok teljesítményt" nyújtott a pénzügyi konszolidációban. A közlemény felidézi, hogy Orbán Viktor 2010. november 10-én egy FAZ-interjúban úgy fogalmazott: "Magyarország két egymást követő kormánya" olyan lépéseket tett, amik "összességében többet tesznek ki, mint amire bármely más európai ország vállalkozott."

Ehhez képest az államadósság 2012. januárjára "három hónap alatt hat százalékkal emelkedett, ennél magasabban utoljára 1995-ben járt a mutató – írják a szocialisták. Török szerint "ráadásul úgy 'sikerült' ilyen rekordmagasságba lökni az Orbán-kormánynak az államadósságot, hogy közben einstandolták 3 millió magyar ember nyugdíj-megtakarításait adósságcsökkentési céllal, de ehelyett eltőzsdézték azt".

Az MSZP úgy látja, naponta 700 millió, hetente 5 milliárd, havonta 20 milliárd, éves szinten pedig 250 milliárd adóforintba kerül a Fidesz értelmetlen "háborúskodása". Az egykulcsos adórendszer évente 500 milliárd forint hiányt okoz a költségvetésnek, és a munkavállalók 82 százaléka szenvedett el reálbércsökkenést Lázár János és a Fidesz-frakció szavazataival elfogadott törvény miatt – fogalmaz a közlemény. "Milyen lehet Lázár János, ha nem a nép mellé áll? Talán olyan, mint Zsiga Marcell fideszes országgyűlési képviselő és alpolgármester, vagy Orbán Viktor "jobb keze", akik szerint meg lehet élni 47 ezer forintból?" – olvasható az írásban.

Török Zsolt a közleményéhez a következő névsort toldotta hozzá: "A kormánypárt belső vitáihoz egy kis adalék (a Fidesz politikusai és emblematikus vendégei) – Kövér László: a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) Központi Bizottsága alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa, Pozsgay Imre: MSZMP KB tag, Szűrös Mátyás: MSZMP KB tag, Schmitt Pál: miniszter-helyettes elvtárs, Stumpf István: MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök, Járai Zsigmond: MSZMP tag, kormánytag, III/2 együttműködő, Matolcsy György: MSZMP tag, III/2 együttműködő, Martonyi János: MSZMP tag, kormánytag, III/2 együttműködő, Pintér Sándor: MSZMP titkár, Boross Péter: MSZMP tag, Kerényi Imre: MSZMP alapszervezeti titkár, Fónagy János: MSZMP tag.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.