galéria megtekintése

Eleinte minden jó volt, a végén már kölcsönökből éltek a tanárok

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 31. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

Hónapok óta súlyos anyagi gondokkal küzd a Mezőcsáti Református Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, már a havi fizetések sem érkeznek meg. A régió erős embere, Tállai András gyors segítséget ígért, de a pedagógusok most már az iskola sorsa miatt is aggódnak.

Bár az egyházi fenntartású oktatási intézmények anyagi körülményei – a kormány oktatáspolitikai szándékainak megfelelően – lényegesen kiegyensúlyozottabbak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által működtetett iskolákénál, most mégis bajba került egy református gimnázium.

A 2011-ben átvett gimnáziumot a református egyház fel is újíttatta
A 2011-ben átvett gimnáziumot a református egyház fel is újíttatta
Youtube.com

A Mezőcsáti Református Egyházközség 2011-ben vette át a városi önkormányzattól az akkor még Kiss József Gimnázium néven működő intézményt. A mezőcsáti középiskolába négy éve 350 gyerek járt, jelenleg 200 a diáklétszám.

 

– Eleinte jónak tűnt a változás. Az épület önkormányzati tulajdonban maradt, felújították, korszerűsítették – mondta lapunknak egy helyi forrásunk. A pedagógusok akkor kezdték el érezni, hogy baj van, amikor tavaly novemberben a lelkész arról beszélt, anyagi problémái vannak az iskolának. A megszorító intézkedések a cafeteria megvonásával kezdődtek. Idén január óta a más településekről bejáró pedagógusok nem kapják rendszeresen az útiköltség-térítést. Nyárra olyan súlyossá vált a helyzet, hogy júniusban már a havi fizetést sem utalták át a pedagógusoknak, és semmiféle információt nem kaptak arról, miért nem érkezett meg a bérük. (Úgy tudjuk, hogy a bérek után fizetendő járulékokat és adókat sem tudja kigazdálkodni a fenntartó.)

A megmentő szerepében: Tállai András
A megmentő szerepében: Tállai András
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Augusztus elején kedvező fordulat történt, a júniusi bért végre megkapták a tanárok, ám a júliusi pénzüket még augusztus végén sem utalták át. A pedagógusok rettegnek, hogy az egyre romló helyzet következményeként a fenntartó előbb-utóbb bezárja a fél évszázada működő iskolát.

A találgatások szerint a súlyos problémákat az okozta, hogy a drasztikusan csökkenő gyereklétszámot nem követte a nevelőtestület átalakítása, a 350 diákra ugyanannyi pedagógus jutott, mint a jelenlegi 200 tanulóra. Mások szerint az iskolaigazgató nem ért az intézmény gazdálkodásának irányításához, a fenntartó pedig nem avatkozott be idejében a folyamatokba.

Azt, hogy milyen nehézségeket okoz a bérek csúszása olyan alulfizetett szakmák esetében, mint a pedagógusoké, nem kell ecsetelni. A mezőcsáti gimnáziumban tanítók

a tartalékaikat élik fel, és kölcsönöket kénytelenek felvenni.

A térség fideszes országgyűlési képviselője is intézkedett az ügyben. Lapunk megkeresésére Tállai András, aki egyúttal a nemzetgazdasági tárca államtitkára is, elmondta, Gazda István tiszteletes a fenntartó nevében segítséget kért tőle.

Tállai ezért a református kötődéseiről jól ismert humánminiszterhez, Balog Zoltánhoz és a szintén gyakorló reformátusként ismert államtitkárához, Czunyiné Bertalan Judithoz fordult. A segítség nem maradt el: Tállai András tájékoztatása szerint a tárca hatmillió forintot utalt a Mezőcsáti Református Községnek. Az egyszeri segítséget a pedagógusok még nem érzékelik, mert a bér ez idáig nem érkezett meg a számlájukra, de Tállai szerint ez már csak napok kérdése.

Arra a kérdésre, hogy szerinte mi áll a nehézségek hátterében, azt válaszolta, erre csak a fenntartó tudna magyarázatot adni. Megkerestük a Mezőcsáti Református Községet, illetve a Magyarországi Református Egyházat is, hogy mikor számíthatnak arra a pedagógusok, hogy hosszú távon rendeződik a helyzet, illetve hogy mi lesz az iskola sorsa, de nem kaptunk választ. A tét nagy: az aggasztó hírek gyorsan terjednek a kisvárosban, és félő, hogy a szülők elkezdik kivenni gyerekeiket. A gimnázium egyik nagy értéke, hogy érettségihez juttatja a Mezőcsát környéki falvak hátrányos helyzetű gyerekeit is.

Egyre terjed a hiány

Az önkormányzati iskolarendszer megszüntetése után létrehozott Klebelsberg Intézményfenntartó Központ folyamatosan hiánnyal küszködik. A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint a hivatalnak júliusban 12,5 milliárd forint lejárt tartozása volt, számos állami iskolában napi tapasztalat, hogy a pedagógusok nem kapják az utazási költségtérítést, a kifizetetlen számlák miatt a közműszolgáltatók korlátozzák a szolgáltatásaikat az intézményekben. Ilyesmire mostanáig az egyházi fenntartású intézményekben nem volt példa. Megjegyzendő, hogy 2011-ben az önkormányzatok nem csupán az anyagi nehézségeik miatt mondtak le a fenntartástól, de a közelgő államosítás réme is arra sarkallta a településeket, hogy ha meg akarják tartani a minőségi oktatást, azt inkább remélhetik az egyházaktól, mint az államtól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.