Mozdonyfordító kongresszus

Lendvai Ildikó szerint a jelszó: Biztonság. A szocialista párt elnöke szimbolikusnak tartja a párt szombati kongresszusának helyszínét, a Vasúttörténeti Park Mozdonyfordítóját.

Az MSZP szombati kongresszusának helyszíne szimbolikusan is a pesti köznyelv által mozdonyfordítónak hívott közlekedési park, amely attól „mozdonyfordító", hogy az „utasok" számára világossá teszi, merre akar menni a vonat - közölte az MSZP elnöke csütörtökön Zalaegerszegen, a megyei párttagok kongresszust előkészítő ülése után. Lendvai Ildikó úgy fogalmazott: nehéz és súlyos feladatokkal kell szembenéznie szombaton az MSZP-nek, a kongresszuson megvizsgálják, miként tudják nagyobb mértékben elnyerni a választók bizalmát, mi az, amire eddig nem adtak választ.

Ha egy szóban kell összefoglalni a szocialista párt célját, amelyet az eddigieknél jobban akar képviselni a 2010-ig terjedő kormányzati időszakban és a későbbiekben, akkor az az egy szó a biztonság, de nem a szó „régi osztogatós, hagyományos baloldali értelmében"".

Az MSZP szereplése a júniusi európai parlamenti választáson és a párt támogatottságának alakulása azt igazolja az elnök szerint, hogy akkor volt sikeres a választásokon a párt, amikor egyszerre kettős üzenetet teljesített a választói felé. Az egyik, hogy az MSZP a progresszió pártja. Másrészt a siker záloga az volt, hogy mellette mindig célba ért egy másik üzenet, miszerint a hagyományos baloldali szavazóbázis, a munkájukból, nyugdíjukból élők, vagy az éppen munkát keresők érdekképviseletére a szocialista párt vállalkozik.

A szombati kongresszusról azt mondta, az MSZP itt fogja meghatározni viszonyát a kormányhoz. Hozzátette, hogy a gazdaság biztonsága érdekében töretlenül támogatják a válságkezelést mindaddig, amíg a ciklus tart. Vállalják, hogy ez szigorú költségvetést jelent, a társadalmi válság megelőzésében azonban jóval kezdeményezőbb szerepet vállal a párt. A kongresszus feladata az is, hogy elindítsa a hosszú távú program, vagyis a választási program készítését, amely a válság utáni Magyarország arculatát vázolja fel.

Közölte: a költségvetés elfogadása után lesz a következő kongresszus, várhatóan november végén, ennek a feladata lesz a választási program elfogadása és az MSZP új, fiatal miniszterelnök-jelöltjének megnevezése. Itt állítják össze az országos listát is, „vérfrissítéssel, generációk és a különböző politikai csoportok szövetségét biztosítva".

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.