Moszkváról neveznek el egy sétányt a pesti Duna-parton

A XIII. kerületben található Dráva utcai csomópont és az Árpád híd között kialakítandó új, eddig névtelen Duna-parti sétányt Oroszország fővárosáról, Moszkváról nevezik el - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

Az előzményekhez tartozik, hogy a budapesti Moszkva tér átnevezése diplomáciai botrányt keltett. Az oroszokat ugyanis nemzeti önérzetükben sértette meg az Orbán-kormány a Moszkva tér átnevezésével, ezért a Kreml a budapesti döntést követő hetekben azt javasolta az orosz vállalatoknak, vonuljanak ki hazánkból. Az orosz állami vezetőknek pedig megtiltották, hogy betegyék a lábukat Magyarországra. A tér átnevezése még Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor 2013-as találkozóján is téma volt.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán további átnevezésekről is döntött. A IV. kerületben például három, újonnan kialakított közterület neveznek el. Lesz Huszt és Beregszáz sétány, a terület tengelyét adó útszakasz pedig a helyi kötődésű szalézi vértanú szerzetesnek, boldog Sándor Istvánnak állít emléket.

A XXII. kerületben a Hűség utcáról nyíló új lakópark utcáit is elnevezik lakossági kezdeményezésre: lesz Szent Mihály, Harangjáték, Dallam és Irsai Olivér utca. A közelben található a Szent Mihály kápolna, az Irsai Olivér név pedig - mint szőlőfajta - illeszkedik a kerületben szőlőfajtákról elnevezett közterületnevek sorába.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.