galéria megtekintése

Most valami durvára készülnek az ultrák

8 komment


Rab László

A hétvégi meccseket országszerte bojkottálták, majd vasárnap délután a parlament elé vonultak azok a szurkolói csoportok, amelyek nem fogadják el a Magyar Labdarúgó Szövetség és a klubok szurkolói kártyára és tenyérszkenner alkalmazására vonatkozó intézkedéseit.   

A háromezres tömeg „Kubatov, takarodj!” és „Buzi MLSZ!”-rigmussal szórakoztatta magát a Kossuth téren, petárdák és füstbombák robbantak, de a petíciót, amelyet Orbán Viktor miniszterelnöknek címeztek, senki sem vette át. Az indoklás szerint azért, mert munkaszüneti napon erre nem volt lehetőség.

Nem lesz szurkoló a rendezvényeiken – ígérik
Nem lesz szurkoló a rendezvényeiken – ígérik
M. Schmidt János / Népszabadság

Hambereger Ádám, a gyűlés szónoka a Fradi szurkolói nevében elmondta, továbbra sem tartják elfogadhatónak, hogy a szokatlanul durva intézkedésekkel jószerivel kitiltották a szenvedélyes szurkolókat a stadionokból, a küzdelmet nem adják fel, tovább tárgyalnak a klubokkal, a vasárnapi megmozdulás volt az utolsó békés összejövetel a sorban, a jövőben radikálisabb lépések következnek.

 
A petíciót nem tudták átadni
A petíciót nem tudták átadni
M. Schmidt János / Népszabadság

A rendezvényen megjelentek a Ferencváros, a Nyíregyháza, a Diősgyőri VTK és a Győri ETO kemény magjának szurkolói is, akik nem rejtették véka alá véleményüket a pártkatona klubvezetőkről, akiknek mielőbb el kell takarodniuk a magyar labdarúgásból. - Nem mi, a hóban-fagyban a meccsekre járó és pénzt áldozó szurkolók tehetünk arról, hogy jó húsz éve semmit sem produkál a magyar labdarúgás - mondta Hamberger. - Most mégis a szurkolókat okolják és büntetik azért, ami a magyar pályákon kialakult. A szurkolói kártya elfogadhatatlan, a biometrikus ellenőrzés miatt pedig nem tesszük be a lábunkat ezután sem a Groupamára keresztelt stadionba. Ha ragaszkodnak a világ egyetlen más stadionjában vagy sporteseményen sem szükséges adatok begyűjtéséhez, akkor nem lesz szurkoló a rendezvényeiken.

Több közszereplő jelezte, hogy felszólal a rendezvényen, ám erre - a rendezők szerint a politikai nyomás miatt - nem került sor. Aki a demonstráció végén megjelent, az a jobbikos Apáti István volt, aki egyetértett a szurkolói közösségek felháborodásával. Apáti szerint nem azokat kellene büntetni, akik húsz-harminc éve meccsre járnak, hanem azokat a politikusokat, akik az országot tönkretették. A politikus úgy vélte, a fociban az egyetlen európai szintű momentum a szurkolás, ha Kubatov Gábor, az FTC fideszes elnöke szembe merne nézni a szurkolókkal, kijött volna, és leállt volna velük tárgyalni. Ugyanez a helyzet a második kétharmados Fidesz-győzelem utáni, "megnőtt arcú" politikusokkal, akik azt se tudják, milyen törvényeket szavaznak meg.

Tömeg volt a Deák téren is
Tömeg volt a Deák téren is
Szigetváry Zsolt / MTI

Senki nem tudja például megindokolni, mi szükség van tenyérleolvasásra ahhoz, hogy valaki meccsre menjen. Ezzel tulajdonképpen mindenkit nyilvántartásba vesznek. Ehelyett azt kellene tenni, hogy aki valamit elkövet, azt felelősségre kell vonni. Jelenleg vannak milliárdos stadionok, pöffeszkedő klubvezetők és játékosnak csúfolt főszereplők. A rendszer a foci legfontosabb szereplőjéről, a szurkolóról megfeledkezik. A Jobbik egy tollvonással megszüntetné az indokolatlanul szigorú ellenőrzést előíró törvényt, ha lehetősége lenne rá, tette hozzá Apáti.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.