Feltűnően megszerette a rendőröket a magyar szélsőjobb

Nagyot fordult a világ: a szélsőjobb pillanatnyilag nem ellenségként, hanem szövetségesként tekint a rendőrökre. A barátkozásban a Jobbik jár az élen.

Az új trend előhírnökeként a magyar–román focimeccs előtt az egyik hungarista (nyilas) portál szózatot intézett az ultrákhoz és a huligánokhoz. A lényeg: most nem a rend védelmére felesküdött rendőrök, hanem az „idegenek”, a „patkányemberek térhódítása” ellen kell harcolni. Hiszen a „faji háborút” csak együtt éljük túl, a háború pedig már akkor elkezdődött, amikor „Mohamed első férge hazánk vérrel szentelt földjére lépett”.

Amikor még nem a szerelem lángolt: az eddigi utolsó összecsapás a magyar–román meccs napján
Amikor még nem a szerelem lángolt: az eddigi utolsó összecsapás a magyar–román meccs napján
Veres Viktor / Népszabadság

A szélsőjobbos szurkolói csoportok azonban akkor még nem vették az adást, a meccs napján és előző este is összecsaptak a rendőrökkel. Felgyújtott autók, kődobálás, vandalizmus, könnygáz, tömegoszlatás, sérült rendőrök – a képek a 2006-os utcai ostromállapotot idézték.

A Jobbikot, amely a rend pártjaként igyekszik feltűnni, kényelmetlenül érintette a balhé. A párt propagandája szerint Magyarország békéjét a migránsok fenyegetik, erre tessék: nem a menekültek, hanem magyar szurkolók randalíroznak Budapest utcáin. Nem a menekültek, hanem a magyar szurkolók támadnak a magyar rendőrökre.

Néhány nappal később a Jobbik kommunikációs offenzívát indított a rendőrök védelmében. „Tarthatatlan a rendőrök helyzete a határsávban”, „Elismerést a migránsáradattal küzdő rendőri erőknek!” – a párt politikusai ilyen címekkel tartottak sajtótájékoztatókat. Vona Gábor közleményt adott ki: „A Jobbik hálás a hazánkat védő erőknek.” A pártelnök első helyen a rendőröknek mondott köszönetet, amiért „bátran megvédték a magyar emberek biztonságát”.

A náci beütésű Betyársereg is irányt váltott. A rendőrséget folyamatosan szidalmazó csapat elérkezettnek látta az időt, hogy félretegye a „nézeteltéréseket”. Elvégre Magyarországot megtámadták, az újkori invázió – meg a sok „irtani való” liberális újságíró, emberi jogi harcos és segélyszervezetes – ellen a rendőrséggel összefogva kell fellépni. Jelszó is van: „Európa a fehér rasszé!” A szurkolói csoportok is gyorsan fátylat borítottak a múltra, igazodtak a Jobbik útmutatásához.

Az államfőnek címzett felhívásukban közölték, hogy „belpolitikai sérelmeiket” feledve készek akár fegyverrel is megvédeni az országot a „szélsőséges iszlám hordával” szemben: több ezer „harcedzett magyar szurkoló” csak a parancsra vár. Kilógni látszott a sorból az a menekült- és rendőrellenes tüntetés, amit még korábban hirdetett meg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom.

A „vármegyések” megdöbbentőnek találták, hogy a rendőrök nem alkalmaztak semmilyen kényszerítő eszközt a menekültekkel szemben, asszisztáltak a „migránsok sorozatos jogsértéseihez”. A szervezet úgy döntött, hogy nem jelenti be mai napra tervezett vonulásos demonstrációját, amely a Keleti pályaudvartól Bicskére indult volna. Aztán a HVIM is alkalmazkodott a rendőrbaráttá vált új szélsőjobboldali stratégiához, és a körülményekre tekintettel bejelentette: elhalasztja a szombati tüntetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.