galéria megtekintése

Szakítás után mindenki magát építi a baloldalon

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 13. számában
jelent meg.

Bita Dániel-Pető Péter
Népszabadság

Az Együtt ügyvezetője liberális baloldali, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke zöld baloldali pártként határozta meg szervezetét a lapunknak adott interjúban. A napokban felbomlott választási szövetség vezetőivel Bita Dániel és Pető Péter beszélgetett.

Újra kell kezdeniük, de nem a nulláról - véli Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezetője a Népszabadságnak adott interjúban. Meggyőződése, hogy nem fognak eltűnni, ahogy Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke is továbbra is hisz a harcos politizálás sikerében. Szabó szerint készek akár a nulláról is pártot építeni.

Szigetvári Viktor: Nem tűnünk el

- Előbb Bajnai Gordon szállt ki a politikából, majd a PM mondta fel az Együtt-tel kötött szövetséget. Lesz, aki lekapcsolja önöknél a villanyt?

 

Nem hiszem, hogy ez a veszély fenyegetne. Újrakezdés előtt állunk, de nem a nulláról kell újrakezdeni, aki ezt hiszi, téved. Van szervezetünk, egy ethosz, amely összetart bennünket, és szerintem a PM-nek lett volna helye ebben a szövetségben. Ám ahogy Bajnai Gordon távozását, úgy a PM döntését is szomorúan, de tudomásul vesszük. Azt pedig biztosan mondhatom: nem fogunk eltűnni.

Szigetvári Viktor: Újrakezdés előtt állunk
Szigetvári Viktor: Újrakezdés előtt állunk
Szabó Miklós / Népszabadság

- Minek tulajdonítható a szakítás? Pusztán a sikertelenségnek, vagy volt konkrét oka?

Nem tudok konfliktusról. Szerintem a PM korán meghozott döntése az elmúlt két év téves értelmezéséből fakad. Ebben a mi felelősségünk nulla, nem mi idéztük elő a helyzetet.

- Az önkormányzati választás előtt, amikor kiderült, hogy a PM nem támogatja Bokros Lajost, mégis azt mondta: kést döftek a hátába.

Nem a döntéssel, hanem az elintézés módjával, az információáramlás hiányával volt bajom. Miért játszanám el, hogy a PM támogatja Bokros Lajost, miközben tudom, hogy nem ez az igazság? De ez az ügy nem akadályozta volna a további közös munkát.

- És a szemléletbeli különbségek? A PM zöld baloldali pártként határozza meg magát. És az Együtt?

Liberális baloldali párt vagyunk: hiszünk a versenyben, a piacgazdaságban és a szolidaritásban, abban, hogy baloldali, de nem populista és nem kapitalizmusellenes intézkedésekkel kell orvosolni az Orbán-kormány által csak mélyített társadalmi válságot. A PM-mel kiegészítettük egymást, és nem voltak érdemi értékrendi vitáink. Már csak azért sem, mert a PM tagságának jelentős része vajmi keveset tud az értékrendemről, soha nem is kérdeztek erről.

- Elég baj, ha kérdezni kell.

Csak azt állítom: abból, hogy tudok nyakkendőt kötni és fontosnak tartom a fiskális fegyelmet, nem következik, hogy megszorítást akarok baloldali szociálpolitika helyett. A programalkotáskor a PM meggyőzött minket például arról, hogy ingyenessé lehet tenni a belépést a felsőoktatásba. De továbbra is ragaszkodni fogok ahhoz, hogy mindig minden legyen kiszámolva, mert ha az ellenzék Orbán legyőzésének majdani lehetőségétől megrészegülve populistává válik, akkor a győzelme után megint égni fog a tévészékház.

- Miért mondja, hogy korai volt a PM döntése?

Mert még senki sem tart ott az ellenzéki oldalon, hogy tudja, mi a 2018-as győzelmi stratégia és milyen út vezet odáig. Nincs recept és alkalmas kihívó sem, pedig csak ezek alapján lehet dönteni arról, hogy ki köt kompromisszumot és ki indul egyedül. Ráadásul 2018-at nem lehet egyszerűen egy Orbánról szóló népszavazássá tenni. Az alternatíva kialakításában, a megoldási javaslatok kidolgozásában pedig mindenkinek van dolga, nem elég megint egy bunkerben megállapodni egy szervezeti típusú együttműködésről.

- Az Együtt–PM-et a parlamenti küszöb környékére, inkább az alá mérték. Mi marad ebből a szétválás után?

Ezt most nem lehet megmondani. Józan az önértékelésünk, egyikünk sem gondolja magát Bajnai Gordon kaliberű és népszerűségű politikusnak, miközben kritikusaink egyszerre követelnek megújulást, és kérik számon, hogy a ciklus elején nincs egy Bajnaihoz fogható csodafegyverünk. Az ellenzék elfogyasztotta a rövid távon potenciális miniszterelnök-jelöltté tehető embereket. Fontos kérdés, hogy idővel ki talál ilyet, és ki tudja megtervezni azt a folyamatot, amelynek a végén valaki kiemelkedik. Egy szétesett ellenzéknek ezt nem közösen kell kitalálnia.

- Az Együtt története valójában kudarcsorozat: Bajnait nem sikerült miniszterelnök-jelöltté tenni, az összefogás veszített, most felbomlott a PM-mel kötött szövetség. Az újrakezdés mitől lenne sikeres?

Teljesen hülye beszédhelyzet lenne, ha tagadnám a kudarcainkat. De azt nem hagyom elvitatni, hogy tisztességes forrásból, másfél év alatt a semmiből felépítettünk egy pártot, amelynek vannak parlamenti és Bajnai Gordon elvesztése ellenére önkormányzati képviselői. Nem oldottuk meg az ország összes problémáját, de ilyenre nemigen volt példa az utóbbi huszonöt évben.

- Jól értettük, nem tekinti magától értetődőnek, hogy 2018-ban is össze kell fognia az ellenzéknek?

Addig fogom azt képviselni, hogy nekünk önállóan kell mennünk, amíg nem érzem úgy, hogy megvan a győzelemre esélyes személy és a program, amelyhez mi érdemben hozzá tudunk járulni. Nem az a célunk, hogy önállóan küzdjünk a parlamenti küszöb eléréséért, mert én le akarom váltani Orbán Viktort, de az elmúlt másfél-két év sodródását nem lehet folytatni.

- Mi hitelesítené azt, amit mond, azután, hogy az idén is beszálltak az összefogásba?

Bajnai Gordon azért tért vissza, hogy megteremtse az összefogást. Ennek a ciklusnak nem ezzel a céllal vágunk neki. Ez nem fenyegetés, de világos kormányváltó alternatíva nélkül nem akarunk elköteleződni, pláne nem akarjuk az összefogás képzetére felépíteni az identitásunkat. A magunk identitását építjük.

- A Fidesz tevékenységét látva nehéz azt gondolni, hogy a következő három év nyugodt ellenzéki építkezéssel telik majd.

Ez igaz, és nyilván kötelező jelen lennünk a napi hírekben. Mi a PM nélkül is médiaérzékeny párt vagyunk, nem közlemény baloldaliak, van véleményünk, sok dolgot először veszünk észre, a napokban például azt, hogy a devizahitelesek úgymond megmentésével voltaképpen csak Matolcsy György jár jól. De ettől még kell beszélnünk a nagy kérdésekről, legyen szó a győzelemhez vezető stratégiáról vagy a jóléti politika átalakításáról. Mert nem hiszek abban a politikusellenes rasszizmusban, amit ráadásul nemegyszer volt politikusok tolnak, hogy egyszer majd az összes párt eltűnik, és átveszik a helyüket az egyébként fontos ügyeket képviselő civilek. Vissza kell szereznünk azt a jogot, hogy elmondjuk a véleményünket.

Szabó Tímea: Így vagy sehogy

- A PM hétvégén elfogadott politikai nyilatkozata szerint a baloldal nem foroghat szélkakasként. Ezt vegyük önkritikának?

Amit a baloldal az utóbbi huszonöt évben művelt, abban a PM nem hisz. Nem választási plakátokon szeretnénk képviselni a társadalmi igazságosságot, hanem megvalósítható programokkal segíteni a négymillió szegénységben élőnek kikecmeregni a kilátástalanságból. A baloldalnak nem a Fidesz demagóg felvetéseire kell kicsit kevésbé demagóg válaszokat adnia, hanem fenntartható és esélyegyenlőséget biztosító megoldásokat kell kínálnia. Segíteni kell a gyerekeket, a nőket, a családokat, romákat, a rokkantakat, a hajléktalan embereket. Azokat, akiket az utóbbi években a legtöbbet ütött-vágott az Orbán-kormány.

Szabó Tímea: Az önálló utunk nem öncélú
Szabó Tímea: Az önálló utunk nem öncélú
Veres Viktor / Népszabadság

- Az LMP-től a Bajnai Gordonnal kötött szövetségen át a Gyurcsány Ferenccel közös listáig eljutó PM nem szélkakasként forgott az utóbbi másfél évben?

Egyáltalán nem. A PM-et azzal a tudattal hoztuk létre, hogy hosszú távon baloldali, zöld utat akarunk járni. Rövid távon pedig azzal, hogy nincs más morálisan elfogadható választásunk, mint mindent megtenni az Orbán-kormány leváltásáért. Ehhez szövetséget kellett kötnünk. Ma is helyesnek tartom ezt a döntést. Sajnos az MSZP és az Együtt–PM elhúzódó egyezkedése, majd a DK megerősödése után kényszerpályára kerültünk. Mi Unicumot ittunk a közös lista elfogadásakor, nehéz volt megemészteni. De túl kellett esni ezen, mert ha nem, akkor 2018-ra maradt volna fenn a kérdés: vajon más lett volna az eredmény, ha összefogunk? A vereségek után már tudjuk: a mennyiség nem mehet a minőség rovására.

- Ha ez így van, akkor miért nem a parlamenti választás után léptek külön útra?

Miután megalapítottuk a PM-et, Bajnai Gordonnal úgy állapodtunk meg, hogy a két párt a három választásra köt szövetséget, és a választási szövetség október után átalakul szoros, partneri kapcsolattá. Tudjuk, hogy a választási szabályok 2018-ig aligha változnak, azaz újra találkozunk majd. Az önálló utunk nem öncélú: azt szolgálja, hogy minél nagyobb tábort tudjunk építeni, meg tudjuk szólítani azokat, akik még nem találtak a szívükhöz közel álló pártot.

- Ha Bajnai nem száll ki, a PM ugyanígy dönt?

Történelmietlen kérdés. Az biztos, hogy a PM tagságában mindig nagyon erős volt az elszánás, hogy amennyire ez a politikában lehetséges, önazonosan menjünk tovább. Bár vannak fontos hasonlóságok Bajnai Gordon és a PM gondolkodásában, ugyanezt az utat választottuk volna.

- Mindez azt jelenti, hogy semmilyen közvetlen oka nem volt a hét végi döntésnek, mindig is így tervezték?

Igen.

- Az Együttben máshogy emlékeznek.

Az Együtt többször javasolta, hogy a két párt egyesüljön. Mi két éve világosan leszögeztük: nem lépünk be az Együttbe. Ha ezt akartuk volna, a PM létre se jön. Bajnai tudta és tisztelte a PM döntését. A mostani javaslatot tíz nappal a taggyűlés előtt megosztottuk az Együtt vezetésével. Vasárnap nem érhette őket meglepetésként.

- Most egy három-négy százalékra mért pártszövetség válik külön. Mit gondol, mekkora a PM támogatottsága?

Fel vagyunk készülve arra, hogy akár közel a nulláról kell kezdenünk, de ez nem veszi el a lelkesedésünket, elszántságunkat arra, hogy hiteles, lendületes erőként szóljunk a fiatalokhoz, a civilekhez. Egymillió szavazó hiányzik a demokratikus ellenzéki oldalról, nélkülük nem lesz változás. Szerintem a szövetség részben épp azért nem tudott továbblépni, mert nem volt világos az identitása, az iránya. A több millió reménytelenségben élő család felkarolása nem kispárti célkitűzés.

- Egyszer már elkezdték a nulláról az LMP-vel. Nem lehet, hogy az azóta megtett út miatt nem a mínuszról kell kezdeni?

Számomra sosem lehet másodlagos cél a diktatúra felé masírozó Orbán-kormány leváltása. Persze most másképp csinálnám, de utólag, egy ekkora saller után könnyebb okosnak lenni. Meggyőződésem, hogy meg kellett ezt lépnünk, máskülönben ’18-ban állt volna elő az összefogás kérdése.

- Elő is áll.

De nem mindegy, milyen szereplőkkel és milyen erőviszonyok mellett. Idén összeállítottunk egy csapatot az oligarcha válogatott ellen, és csúnyán kikaptunk. Kiderült: le kell cserélni a csapat jó részét és a szövetségi kapitányt is ahhoz, hogy a következő küzdelemben eséllyel induljunk.

- Miből következik, hogy a közönséget meg tudják győzni arról, hogy helyük van a csapatban?

A munkánkból. És persze az új arcokból, mint Karácsony Gergely, aki az önkormányzati választáson nem regnáló polgármesterként nyert Zuglóban. Ilyen győzelem nem volt máshol az országban.

- Eddig mi volt az akadálya annak, hogy ezt a munkát elvégezzék?

Az elmúlt másfél év a választásokról szólt. Egymással, és nem az emberek problémáival foglalkoztunk. Ki akarunk szállni ebből a homokozóból, és a családi pótlék megmentésére, a gyermekszegénység felszámolására és az ingyenes internetre koncentrálni. Minden évben kidolgoztunk egy alternatív költségvetést, tudjuk, hogyan lehet fiskálisan megalapozott módon több pénzt átcsoportosítani szociális kiadásokra, a közmunka helyett valódi munkahelyteremtésre, vagy éppen a felsőoktatásban az alapszakok ingyenessé tételére. Az új baloldal kifejezést kell megtöltenünk tartalommal.

- Az LMP-vel való szakítás nem jött be. Az újabb válás miért jönne?

Az LMP-től való elválás helyes morális döntés volt. Ez pedig nem válás. Egy választási szövetség a választások után értelmezhetetlen. Mi nem tudjuk feladni a reményt, hogy leváltsuk Orbánt. Csak a mostani lelkiismeretességgel, hitelességgel és harcossággal tudunk politizálni. Vagy így csináljuk, vagy sehogy.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.