galéria megtekintése

Egyszer már elkergették, most visszatért a mélygarázs réme a Nagymező utcában

6 komment


Spirk József

Váratlan fordulat állt be a nagy botrányok közepette évekkel ezelőtt megbuktatott Nagymező utca mélygarázsprojekt történetében. Az elmúlt hetekben szinte titokban újraéledt a beruházás terve, amely ellen a VI. kerületi fideszesek 2007-ben aktívan tiltatkoztak, és miatta támadták az önkormányzat akkori szocialista vezetését. Már folyamatban van a hatósági engedélyeztetés egy ötszintes, 402 férőhelyes garázs megépítésére, pedig a Terézváros nem támogatja.

Nagyot néztek a Nagymező utca lakói, amikor az elmúlt napokban levélben értesítették őket, hogy megint engedélyt kaphat az a beruházás, amit egyszer már elüldöztek. A hivatalokban nagy a csend körülötte, de már több mint két hónapja elkezdődött a Nagymező utcába tervezett mélygarázs építési engedélyének újabb hatósági elbírálása.

A Népszabadság Online információi szerint a német tulajdonosi hátterű WB Ingatlanhasznosító Kft. júniusban adott be kérelmet a VI. kerületi önkormányzathoz, hogy a térszint alatt ötszintes, összesen 14 ezer négyzetméteres garázst alakítson ki. A földalatti parkoló 402 autó számára biztosítana férőhelyet, és két személy-, valamint egy teherlift tartozna hozzá.

 

A beruházó az utca Andrássy út és Király utca közötti szakaszának 5600 négyzetméteres részére kért építési engedélyt. A kérelmet a Hassay Zsófia fideszes polgármester vezetése alatt álló terézvárosi önkormányzat – vélhetően az érintettség okán – továbbpasszolta az V. kerületi kormányhivatalnak, amely júliusban már szét is küldte az érintetteknek az úgynevezett függő hatályú határozatát a beruházás engedélyezéséről, amely – ha minden jól megy – szeptember első napjaiban emelkedhet jogerőre. Onnantól szabaddá válik az út az építkezés megkezdése előtt.

A beruházás híre azért meglepte a lakókat, mert a Nagymező utcában egyszer már zajlott egy mélygarázsprojekt, a beruházás azonban – nem utolsósorban a Fidesz aknamunkájának köszönhetően – csúfosan megbukott még mielőtt a tényleges munkák megkezdődhettek volna. Az is furcsa, hogy közel tíz év után ugyanaz a cég, a WK Ingatlanforgalmazó, Karl-Friedrich Weber és Harold Krell vállalkozása – bt.-ből kft. formára váltva – próbálkozhat újra az építéssel.

Az első építési engedélyből több éven át tartó hercehurca lett, a beruházást ugyanis 2006-2007-ben több civilszervezet is megtámadta, és végül sikeresen rákényszerítették az önkormányzatot, hogy vegye vissza a területet, sőt azt is megpróbálták elérni, hogy fizetessen kötbért a céggel, amiért a forgalom elől elzárva tartotta az utcát.

A tiltakozás elsősorban a Nagymező utca védett platánsora miatt indult el, a szervezetek számos demonstrációt tartottak az építési területnél és az akkoriban még MSZP-s többségű önkormányzat előtt is. A tiltakozó akciókra a Fidesz is rákapcsolódott. Illés Zoltán, a kerület akkori országgyűlési képviselője több demonstrációban is részt vett, a sajtóban pedig törvénytelenséggel is megvádolta a építő céget. Illés akkori álláspontja szerint a fák egyértelműen a beruházás útjában álltak, ezért a növényzet megóvásáért egész napos sétálást szervezett az építkezés bejáratánál.

2007 áprilisában, amikor a vállalkozó végül levonult az építési területről, a Nagymező utca úgy nézett ki, mint egy csatatér, a fák nagy része azonban megmenekült a kivágástól.

A Népszabadság Online megkereste a Hassay Zsófiát, Terézváros polgármesterét, aki azt mondta, az önkormányzat álláspontja szerint mélygarázs építése a Nagymező utcában nem indokolt, amit bizonyít az is, hogy a környéken számos parkolóház van, amelyek azonban kihasználatlanok. Az építkezés pedig minden bizonnyal több kárral járna, mint haszonnal.

Ugyanakkor, ha a beruházó mégis az építés folytatása mellett döntene, tárgyalásokat kell vele folytatni. Erre a hatályos szabályozás szerint egyébként is szükség lenne, hiszen ilyen ügyekben a beruházást meg kellene előznie egy településrendezési szerződésnek, amelyben az önkormányzat érvényesíteni tudná az érdekeit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.