galéria megtekintése

Most mellékes, nyilas volt-e

1 komment

Munkatársunktól

A bíróság nem tartja feladatának annak eldöntését, hogy Hóman Bálint, a Horthy-korszak vallás- és közoktatási minisztere nyilas volt-e. A Fővárosi Törvényszék végül mégsem ezért, hanem eljárási okokból utasította el azt a keresetet, amely jogi úton szerette volna kikényszeríteni, hogy a Magyar Tudományos Akadémia állítsa vissza Hóman tagságát.

Tavaly tavasszal a bíróság posztumusz felmentette Hóman Bálintot a háborús bűntett vádja alól, amit a jobboldalon úgy értékeltek, hogy megtörtént a politikai rehabilitációja. (Pedig a törvényszék nem vizsgálta Hóman teljes politikai pályáját, így antiszemitizmusát sem, csak azzal foglalkozott, hogy a Szovjetunió elleni hadba lépés megszavazásával elkövetett-e háborús bűnt.)

A sikeres perújítást Varga István ügyvéd, volt MDF-es és fideszes parlamenti képviselő kezdeményezte. Később ő volt az, aki egy távoli rokon képviseletében perbe fogta az Akadémiát. Az MTA ugyanis elzárkózott attól, hogy utólag visszafogadja az 1945-ben tagságától megfosztott Hóman Bálintot.

Közben megváltozott a politikai széljárás, a tiltakozások hatására a Fidesz kihátrált a Székesfehérvárra tervezett Hóman-szobor felállítása mögül. A kormánynak már nem fontos a Horthy-rendszer miniszterének tudományos rehabilitációja.

 

A bíróság most arra hivatkozva utasította el az akadémiai tagság visszaállításáról szóló kezdeményezést, hogy Hóman távoli hozzátartozója nem jogosult ilyen pert indítani. Varga István ügyvéd szerint a törvényszék ezzel szőnyeg alá söpörte a problémát: kérdésünkre közölte, hogy mindenképpen fellebbezni fognak.

Varga lapunknak adott nyilatkozatában nem vitatta, hogy Hóman Bálint antiszemita nézeteket vallott. A mai eszünkkel szerinte nem tudunk belehelyezkedni a korabeli állapotokba, és „mindenkinek vannak hibái”. Hóman politikai nézeteit – mondta – külön kell választani a mindenki által nagyra becsült tudományos tevékenységétől.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.