Most már szabad: egymilliárdért vehet új autókat a TEK

Amit tavaly még Lázár János tiltott meg a terrorelhárítóknak, azt most már megtehetik - sőt, még 200 millióval többet is költhet a 12 milliárdos költségvetésű TEK.

Míután tavaly februárban a Miniszterelnökség nem járult hozzá ahhoz, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) mintegy 730 millió forintért vásároljon többek között új Audikat, most 960 millió forintért vehetnek gépjárműveket a Porsche Hungáriától – tudta meg a hvg.hu.

A lap emlékeztet, hogy tavaly februárban Hajdu János TEK-főnök a nyilvánosságon keresztül üzente meg a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak, Lázár Jánosnak, hogy vizsgálja felül döntését, amellyel leállította a TEK eszközbeszerzését. Lázár János azt követően vétózta meg az autóvásárlást, hogy a hvg.hu beszámolt arról, a TEK a 728 millió forintos értékű gépjárműbeszerzés ügyében az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságához fordult 2013. február 11-én közbeszerzés nélküli lebonyolítást kérve. A TEK és a felügyeletét ellátó Belügyminisztérium a költekezésnek a szükségességét azzal indokolta, hogy operatív akciók végrehajtása, illetve egyes védett – magyar és külföldi – személyek biztonságának szavatolása csak az új gépjárműparkkal lehetséges.

A terrorelhárítás azzal toldotta még meg az autók vásárlásának szükségességét, hogy létszáma több mint 200 fővel bővült. „A meglévő 9 bevetési egység mellé 5 új vidéki műveleti osztály (Debrecen, Békéscsaba, Pécs, Szombathely, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér helyszíneken) csatlakozott, így a vidéken élő emberek biztonságát tovább tudjuk növelni" – érveltek közleményükben. Tavaly egyébként a mintegy ezerfős TEK 13,4 milliárd forintból gazdálkodott. Az idei évre a szervezet költségvetési előirányzata 12,5 milliárd forint.

A Miniszterelnökség első embere tavalyi közleményében azzal magyarázta a hozzájárulás megtagadását, hogy a kormány irányítása alá tartozó fejezeteknél beszerzési tilalom volt érvényben az intézményi beruházás keretében a bútor-, személygépkocsi, informatikai eszköz és telefonbeszerzések vonatkozásában. Ez alól a Miniszterelnökséget vezető államtitkár adhat felmentést, ezt pedig a TEK nem kapta meg Lázártól.

A hvg.hu értesülését a TEK-nél megerősítették és közölték, tavaly június 25-én az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága hozzájárult a 960 millió forint keretösszegű beszerzéshez. Az új autók – tették hozzá –, nem Audik lesznek, ugyanakkor rendőrségi források a hvg.hu-t arról tájékoztatták, hogy Audik és Skodák is érkeznek a TEK-hez. A gépjárműveket egyébként megveszik, mégpedig saját költségvetésükből, hogy a jogszabályban meghatározott feladatokat elláthassák.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.