Most már Debrecen is olimpiát akar

Ha 2024-ben Budapest olimpiát rendez, akkor a tornaversenyek, valamint a strandröplabda-, kosárlabda- és futballmérkőzések helyszíne Debrecen lesz, hiszen a cívisváros ezekben a sportágakban már most készen áll nagy, nemzetközi világversenyek megrendezésére – hangzott el a pénteki debreceni közgyűlésben, amely határozati javaslatot hozott arról, hogy támogatja a XXXIII. Olimpiai Játékok és XVII. Paralimpiai Játékok 2024-es budapesti megrendezésére vonatkozó pályázatot.
Az előterjesztés szerint „Debrecen városa már számtalanszor bizonyította, hogy a sport és a testmozgás elkötelezett híve, számos világeseménynek adott otthont a 2002-ben megrendezett tornász világbajnokságon át egészen a 2015-ös kosárlabda Európa bajnokságig. Megannyi egyéni és csapatsiker részesei lehettek a debreceniek, több sportolónk az olimpián is megmutathatta tehetségét. lubcsapataink nemzetközi versenyeken igyekeztek a város és az ország imázsát építeni. Debrecen a hazai sport egyik zászlóshajójaként az olimpiai rendezést támogatja, a Magyar Olimpia Bizottság elnöke és a főpolgármester közös szándéknyilatkozatának tartalmával egyetért".

A javaslat előterjesztője Papp László fideszes polgármester volt, aki a képviselőknek azt mondta: „az ország jelentősen javuló gazdasági paraméterei" lehetővé teszik, hogy Budapest 2024-ben olimpiát rendezzen, s ha ez így lesz, a világversenyből a nagyvárosoknak sem szabad kimaradniuk. Mint mondta, azért hozták be a közgyűlés elé ezt a kérdést, mert „annak van súlya", ha az ország második legnagyobb városa a rendezés jogáért pályázó főváros mögé áll.

Ifj. Becsky Tibor fideszes képviselő hozzászólásában azt mondta, hogy a szakszövetségekkel fölmérték Debrecen lehetőségeit, és megállapították, hogy a város – úgymond – „készen áll", nemzetközi versenyekre alkalmas a Főnix Csarnok, az új nagyerdei stadion, a sportuszoda, sőt utcai sportágak bemutatkozására rendelkezésre áll a Nagytemplom előtti tér is. Becsky szerint a város a torna, a strandröplabda, a kosárlabda és a futball helyszíne lehet.

Kételyeket egyedül Madarasi István képviselő (MSZP) fogalmazott meg, aki azt mondta: debreceniként nagyon örül neki, ha a városa nemzetközi tornákat rendez, ám azt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az olimpia kérdésében a magyar társadalom megosztott. Madarasi utalt arra: mivel a politika átszőtte ezt az ügyet, az emberben fölmerül a gyanú, hogy már az olimpia előkészítése is arra volna jó, hogy „bizonyos körök" jól járjanak. A képviselő közölte: nem fogja megszavazni az előterjesztést.

Ígéretét be is váltotta. A debreceni városatyák 23 szavazattal egy ellenében elfogadták, hogy a város támogatja Budapest pályázatát, és versenyhelyszínként részt kíván venni a 2024-es olimpián.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.