„Ahogy önök mondják: nem lesz internetadó”

Még mindig az internetadó volt a fő téma a parlamentben napirend előtt, de a KDNP megpróbált ráígérni a szabad vasárnappal. A szocialisták könnyítenének a népszavazások érvényességének feltételein, míg az LMP úgy látja: a netadó elleni tüntetések megmutatták, hogy a kormány nem tehet meg mindent.

Politikai nyilatkozatban mondaná ki az MSZP, hogy nem lesz internetadó. A szocialista frakció javaslata kinyilvánítaná, hogy az Országgyűlés tiszteletben tartja az internet szabadsága mellett kiálló tömeg akaratát, ezért nem fogad el olyan törvényt, amely a jelenlegi közterheken túl további fizetési kötelezettséggel sújtja az internethasználókat. A dokumentum szerint az internet a véleménynyilvánítás egyik legfontosabb eszköze, ezért a kormány sem most, sem a jövőben nem korlátozhatja az internethasználatot új közteherrel.

A szocialisták az alaptörvény módosítását is kezdeményezték azért, hogy újra a korábbi alkotmányban meghatározott szabályok legyenek érvényesek a népszavazásokra. Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes ezt azzal indokolta: az alaptörvény hatályba lépése óta ellehetetlenültek a referendumok, hiszen az érvényesség feltétele az összes választó több mint felének részvétele lett. Az MSZP politikusa felidézte, hogy a Fidesz az összes választópolgár kevesebb mint 30 százalékának szavazatával szerzett kétharmados többséget, a népszavazások érvényességéhez viszont ennek majdnem a kétszerese kell.

Harangozó szerint szánalmas, nevetséges és elszomorító, amit a kormányoldal az internetadó és a kitiltási ügy apropóján művelt: előbbit napokig védték, utóbbiról hetek óta hallgatnak. A szocialista képviselő szerint Orbán Viktor pénteki reggeli rádióinterjújában csak arra utalt, hogy jelenlegi formájában nem vezetik be az internetadót, vagyis más formában igen, ha pedig így lesz, és megint becsapják az embereket az eddiginél is nagyobb tiltakozásokra kell számítani. Harangozó felvetette: elképzelhető, hogy a Deutsch Tamás irányításával megvalósuló „álkonzultáció" után néhány százezer fideszes támogató válaszaira hivatkozva a kormány mégis nekifog az internet korlátozásának.

„Nem lesz távközlésiadó-kibővítés, ahogy önök mondják: nem lesz internetadó" – válaszolta Tállai András, a gazdasági tárca államtitkára. Szerinte Orbán Viktor be szokta tartani, amit ígér, szemben például Gyurcsány Ferenccel. A kormánytisztviselőkkel szembeni korrupciógyanúról azt mondta: gyenge kis ellenzéki vádaskodás. Erről az államtitkárnak egy merész képzettársítással az jutott eszébe, hogy a szocialista Burány Sándor gyanúsnak tartotta, hogy a mézes pálinka után kedvezményesen kell adózni, pedig ez a mézes süteményekre igaz.

Az internetadóról beszélt Schiffer András, az LMP frakcióvezetője is, jelezve, a nemzeti konzultáció az elmúlt napok tüntetéseivel megtörtént, ezért fölösleges erre megint elkölteni több mint egymilliárd forintot. „Ha azt hiszik, hogy a három megnyert idei választás, a másodjára elnyert kétharmad azt jelenti, hogy bármit megtehetnek ebben az országban, akkor nagyon tévednek, ez az üzenete a tüntetéssorozatnak" – jelentette ki Schiffer, aki szerint az internetadót még az adótörvények múlt heti vitájában is elkeseredetten védő Tállai államtitkárnak le kellene mondania. Tállai nem volt ilyen szigorú magával: jelezte, hogy az internetadó (fideszes szókészletben: a távközlési adó kiterjesztése) körüli vita lezárult, a kormány szándékait félreértették.

Schiffer azt is megjegyezte, hogy az LMP pert nyert, így két héten belül nyilvánosságra kell hozni annak az egyetlen hétvége alatt lezavart vizsgálatnak az eredményét, amelyet a Horváth András által feltárt áfacsalási ügy nyomán folytattak le az adóhatóságnál. A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a kormány, ha akarná, színvallásra kényszeríthetné Vida Ildikót, a NAV elnökét, akit máig nem cáfolt hírek szerint kitiltottak az Egyesült Államokból. De erre már nem is reagált érdemben az államtitkár, azon túl, hogy a kormánynak semmi teendője ebben az ügyben.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a 400 négyzetméteresnél nagyobb szupermarketek vasárnapi zárva tartását előíró javaslatukat méltatta. Azt mondta, ha lenne hiteles és hatékony szociáldemokrata párt, az javasolná a munkavállalók érdekében a szabad vasárnapot. De mivel nincs, a szocialisták a pénzvilágot képviselik – folytatta – a kereszténydemokraták feladata rámutatni, hogy a kereskedelmi láncok kizsákmányolják a dolgozókat, és csak az extraprofitot hajszolják. A javaslat célja egy családi pihenőnap – ismertette Harrach, jelezve, hogy a családi vállalkozások viszont továbbra is nyitva tarthatnának vasárnaponként, hiszen az ott dolgozók önként vállalják a hétvégi munkát. Emellett szerint járulékos előny lenne a kiskereskedők versenyhátrányának csökkentése a multikkal szemben.

Rétvári Bence államtitkár azt mondta, a kormány még nem tárgyalta a KDNP javaslatát, de rövidesen kialakítja róla álláspontját. Jelezte viszont, hogy több európai uniós tagállamban van hasonló szabályozás.

A jobbikos Novák Előd azt követelte, a reklámadó bevételét fordítsák arra, hogy mindenki ingyenesen vehessen igénybe egy alapszintű internetszolgáltatást. Emellett bejelentette, hogy azokon a településeken, ahol a Jobbik adja a polgármestert, a főtéren ingyenes lesz a wifi.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője megismételte: a jövő évi költségvetés a bankok elszámoltatásáról fog szólni, a törlesztőrészletek csökkenni fognak, a devizahiteleknél akár 25-30 százalékkal is. Emellett folytatódnak a béremelések: a pedagógusoké átlagosan tíz, a rendvédelmi dolgozóké 25-30 százalékkal fog nőni, közölte.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.