galéria megtekintése

Salgótarján keményen hazaküldte a Fideszt, de a kormánypárt ebből sem tanult

52 komment

NOL

Vasárnap a salgótarjáni időközi polgármester-választáson az volt a tét, hogy a baloldal megtartja-e a 2014-ben mindössze 50 szavazattal megszerzett győzelmét, vagy újra a Fideszé lesz-e a nógrádi megyeszékhely. Nem lett, Salgótarján meggyőző erővel utasította vissza a kormánypárt részéről elhangzó fenyegetéseket. Az új polgármester Fekete Zsolt.

Pedig a győzelemért a Fidesz sokra hajlandó volt. Nemrég szerepéből kilépve Kövér László, az Országgyűlés elnöke fenyegetőzött, hogy a salgótarjániak „nem hibázhatnak”, és olyan polgármestert kell választaniuk, aki képes megtalálni a partneri viszonyt a kormányzattal. Ez a polgármester amúgy Simon Tibor pedagógus lenne, aki a Salgótarjáni Központi Általános Iskola és Diákotthon igazgatója, illetve 2010 előtt a Fidesz frakcióvezetője volt a helyi közgyűlésében. A Klik salgótarjáni tankerületének igazgatói székét 2014 végéig töltötte be, azóta a szervezet köznevelés-igazgatási főosztályát vezeti Budapesten.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Az ellenzék a műszaki és szociálpolitikusi végzettségű Fekete Zsolt alpolgármestert indította, aki az MSZP, a DK és a Tarjáni Városlakók Egyesületének közös jelöltje. Rajtuk kívül ringbe szállt még Thürmer Gyula a Munkáspárt elnöke is: őt a helyiek a Fidesz „trójai falovának” tartják, akinek szerepe mindössze annyi, hogy a baloldali szavazók egy részét elvigye Fekete Zsolt elől. A Jobbik a korábbi kisgazdát, Hulitka Istvánt jelölte, az ő támogatottsága meglehetősen alacsony.

 

A polgármester-választást a néhai városvezető, Dóra Ottó halála miatt kellett kiírni. Ő 2014-ben mindössze 50 szavazattal szerzett többet az akkori riválisánál, a Fidesz pedig nem bocsátotta meg a vereséget. Egymilliárd helyett csak hatvanmilliós támogatást kapott a 35 ezres város a költségvetési hiány befedésére, miközben a hiány nagysága nem változott a korábbi évekhez képest.

Percről percre

22:40 Kilencvenhét százalékos a feldolgozottság, Fekete 7610, Simon 5869, Hulitka 905, Thürmer 269 szavazatnál jár.

22:31 Ehhez képest a Jobbik közleménye maga volt a felüdülés:  „A Jobbik olyan békés politikai rendszert szeretne felépíteni, amelyben a különböző politikai erőknek nem a másik hazug lejáratása a fő célja, hanem a rájuk szavazó közösség minél hatékonyabb képviselete. Salgótarján egy szocialista város, amelyet a kormány a kampány során megzsarolt, de a megyeszékhelyen minden maradt a régiben: az elhunyt szocialista polgármestert a helyettese váltja.”

22:28 Nem mintha a Fidesz tanult volna a vereségből. A kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írta, gratulált Feketének, de ehhez hozzátette, elvárják tőle, hogy hivatalba lépését követően „haladéktalanul tárja fel”, mennyit romlott Salgótarján pénzügyi helyzete a szocialista városvezetés eredményeként. „Vizsgálja ki, mennyi pénz tűnt el az elmúlt másfél évben, mennyi a város valós hiánya, kik és milyen módon vettek részt a források eltüntetésében, továbbá az új költségvetésben tisztázza, miként tudja idén biztosítani a város működését és fejlesztését” – hangzik a közlemény. Csak emlékeztetőül: Dóra hivatalba lépése után a 35 ezres város hatvanmilliót kapott egymilliárd helyett a költségvetési hiány miatt.

22:14 Tisztelt salgótarjániak! Köszönöm mindenkinek, aki elment és szavazatával segítette városunk jövőjének alakítását - írta közleményében Simon, gratulálva Feketének és hozzátéve, a demokrácia írott és íratlan szabályai alapján a többség döntése szent és sérthetetlen. 

21:32 Kilencvenszázalékos feldolgozottság: Feketének 6680, Simonnak 5182, Hulitkának 807, Thürmernek pedig 242 szavazata van.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

21:12 – A salgótarjáni időközi polgármester-választás ismét megmutatta, ha az ellenzék kétosztatúsága, a centrális politikai rendszer egyik fő adottsága felbomlik, a legesélyesebb ellenzéki jelölt képes legyőzni a kormánypártot – vélekedett lapunknak nyilatkozva Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont intézet vezetője.

Mint kifejtette, Salgótarjánban most a tavalyi Veszprém és Tapolca ismétlődött meg: ahogyan Veszprémben a Jobbik és Tapolcán az MSZP jelöltjének gyengesége, Salgótarjánban ismét a Jobbik erőtlensége kellett az ellenzéki kihívó győzelméhez. – Hulitka István 2014 őszéhez viszonyítva akkori szavazóinak a felét is elvesztette. – Fontos különbség azonban a tavalyi időközi országgyűlési és az idei polgármester-választás között, hogy Salgótarján a kormánypártok szempontjából nem elesett, hanem nem sikerült a visszaszerzése – tette világossá Mráz. Megfogalmazása szerint a választás győztese az MSZP, ezüstérmese a Fidesz, legnagyobb vesztese pedig a néppárti ambíciókat ápoló Jobbik. – Mindez azonban helyi eredmény, az országos politikához, pláne a 2018-as választáshoz kevés köze van. A Fidesznek azonban egy szimbolikus győzelemről le kellett mondania – szögezte le Mráz.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

21:05  Eleve hibás hipotézis volt, hogy a migránstéma népszerűség- és szavazatszerző erejét lehetséges egy salgótarjáni polgármester-választáson tesztelni – rögzítette a legfőbb tanulságot Böcskei Balázs. A politikai elemző szerint a nógrádi megyeszékhely sajátos, az MSZP által „jól meggyúrt” terep, ahol a szocialisták rendelkeznek a szükséges aktivistahálózattal és mozgósító erővel, amit az önkormányzat összetétele is jelez. A párt ezúttal is jól mozgósított, láthatóan a legtöbb szavazójukat sikerült ráébreszteni a voksolás fontosságára.

– Ez egy válságrégió, ahol nem működnek a makropolitikai üzenetek – jegyezte meg Böcskei, aki szerint a Fidesz nagyot hibázott, amikor közvetlenül a választás előtt a migránskérdésre helyezte a hangsúlyt. – Az adott szociális háttérrel Salgótarján nem ebben a diskurzusban él – jegyzete meg. Szerinte a város megtartása az MSZP számára presztízskérdés, a vereséget nagyon nehéz lett volna megmagyarázni, ami látszott is a kampányra fordított energiákon. – Mindenképpen nyerniük kellett – állítja Böcskei Balázs, aki szerint az eredménynek is ez a legkézenfekvőbb olvasata: nem a Fidesz veszített, hanem az MSZP győzött.

20:59 Nyílik az olló. Hetvenöt százalékos feldolgozottságnál Fekete 5385, Simon 4175 voksot tudhat magáénak. Thürmerből végül nem lett trójai faló, 199 szavazatnál tart, Hulitkának pedig 660 van.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

20:49  Fekete első mondata ez volt: Szeretlek, Salgótarján!  Mint mondta, a győzelmet a csapatával együtt érte el, hogy új szemlélet, új városépítkezés kezdődhessen. Kijelentette: akárcsak Dóra Ottó, ő is mindenki polgármestere akar lenni, azoké is, akik nem szavaztak, vagy nem őrá voksoltak.

20:48  Varju László, a DK alelnöke közölte, Salgótarján bebizonyította, hogy nem csak egyetlen megoldás létezik. Ezzel arra utalt, hogy a választáson vesztes kormánypárti jelölt szlogenje az volt: Az egyetlen megoldás.

20:46 – Köszönet Dóra Ottónak, aki elindította a változást, s köszönet Salgótarjánnak, hogy volt bátorsága nemet mondani a gyűlöletkeltésnek és fenyegetésnek – mondta sajtótájékoztatóján Tóbiás József MSZP-elnök. Hozzátette: a valódi Magyarország egyértelmű választ adott Orbán Viktor vasárnapi beszédére.

20:38 A hvg.hu 21 szavazókör eredményeinek az összesítéséről közöl számokat. Ezekben Fekete 3877, Simon 2909 voksot szerzett.

20:25 Harmincszázalékos feldolgozottságnál a Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint Fekete 1794 szavazattal vezet, Simon 1318-cal a második, Hulitkának 220, Thürmernek 54 voksa van. Fekete neve mellé már most odaírták, hogy polgármester.

20:18 A Fidesz jelöltje gratulált a baloldalnak. Az MSZP-székház üdvrivalgásban tör ki.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

20:16 A hvg.hu szerint 40-ből 17 körzetben vezet Simon előtt, nyolcszáz szavazattal van többje a Fidesz jelöltjénél.

20:12  A 17-es választókörben az esélyes ellenzéki jelölt fordítani tudott az eredményen a 2014-es választásokhoz viszonyítva, itt az elhunyt polgármester, Dóra Ottó még lemaradt fideszes vetélytársához képest, ma Fekete Zsolt nyerni tudott a kormánypárti Simon Tiborral szemben 300-200 szavazataránnyal. A 27-es választókörben az ellenzék növelni tudta előnyét 2014-hez viszonyítva, az 1-es szavazókörben döntetlenre végeztek az esélyes jelöltek – derül ki a hvg.hu összeállításából.

20:08 Erős Fekete, erős Fekete – visszhangzik az MSZP-székházban.

20:01 A kedélyek lehűtése végett: van egy szavazókör, ahol nem hivatalosan a fideszes jelölt győzött. Négy szavazattal. 

19:59 Kakuk már posztolt is egy képet a Facebookon. egy aktivista hölgy azt ígéri, ha az MSZP nyer, ő sikítani fog egy nagyot.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

19:55 Van olyan szavazókör, ahol háromszáz voksot vertek rá a Fideszre. Az MSZP székházában egyre többen vannak. Kakuk a mobiltelefonjával boldog baloldaliakat fotóz. 

19:49 A baglyasi városrészben győzött az MSZP. Húsz éve nem volt ilyen.

19:45 Úgy tűnik, nem lesz szoros az eredmény. Fekete Zsolt több szavazókörben is nagyon megverte Simon Tibort.

19:43 Az egyik szocialista azt mondja, a végén még megsajnálja a fideszeseket. Egy másik papír zsebkendőt ajánl fel neki. Csendre intik, aki énekelni akar.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

19:40 Az MSZP-székházban nem merik elkiabálni a győzelmet, de egyre több szavazókörből jelentenek szocialista fölényt.

19:26 Lassan szivárognak a szavazókörök nem hivatalos eredményei. A szocialisták ujjonganak, mert Somoskőn állítólag győztek. „Úristen, Somoskőn harminc éve nem nyertünk” – dobja be valaki.

19:24 Többen szavaztak, mint 2014-ben. A Nemzeti Választási Iroda urnazárás után kiadott adatai szerint a részvételi arány 45,97 százalék, a tavalyelőtti 37,56-hoz képes. Az MTI ezt a hírt 19:22-kor adta ki, ami azért vicces, mert a nograd24.hu hírportál élő közvetítésében 17:48-kor ugyanezek a számok szerepelnek.

19:09 Az MSZP párközpontjában bizakodó a hangulat. Sokan gyűltek össze várni az eredményt. Méréseik szerint Fekete és Simon fej fej mellett végzett, de a baloldali jelölt győz – írja a helyszínről tudósítónk, Kácsor Zsolt.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

19:00 Zárnak az urnák. 

18:55 A győzelemnek inkább csak szimbolikus jelentősége van, de Salgótarjánban várja az eredményeket Tóbiás József MSZP-elnök és Gőgös Zoltán alelnök, de Nyakó István, a DK-s Varju László és Kakuk György is.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

18:50 A választás nyugodtan zajlott. Napközben készített helyszíni riportunkat ide kattintva olvashatják el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.