galéria megtekintése

Most már a kisemberek földje is kell

29 komment


Doros Judit

Idős emberek kaptak levelet a Fidesz–KDNP-s tomajmonostorai polgármestertől, aki húsz-harmincezer forintos vételi ajánlatot tett az Abádszalók külterületén található, egy-két aranykoronás földjeikre. A polgármester, Fazekas Szabolcs a térség nagybirtokosa, családtagjai­val több száz hektár állami földet nyert el, és nemrég a liciten is bevásároltak.

„Alulírott Fazekas Szabolcs az Ön tulajdonában álló (...) ingatlanra az alábbi vételi ajánlatot kívánom tenni" – olvasható abban a levélben, amelyet az elmúlt hetekben több, a Tisza-tó térségében élő, zömmel idős ember kapott a nagybirtokos hírében álló tomajmonostorai polgármestertől. Fazekas és családja érdekeltségébe a helyiek szerint csaknem ezerhektárnyi termőföld tartozik, ezért is álltak sokan értetlenül az előtt, hogy a nagygazda immár az elaprózott, pár száz négyzetméteres külterületi parcellákra is rámozdult, és vételi ajánlattal kereste meg a tulajdonosokat.

A hétszáz lelkes Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tomajmonostora első embere jó viszonyt ápol a térség fideszes „erős embereivel”, vagyis Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel (akinek csak névrokona) és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, s a helybéliek szerint ottani bizalmasaik közé tartozik.

– Azt a földet még a nagyapám kapta 1946-ban a földosztáskor, de pár év múlva, az államosításkor be is kebelezték. Sokáig az állami gazdaság használta a parcellákat, de papíron mindig a miénk maradt. Igazából azt se tudjuk, merre van a terület, amire a polgármester ajánlatot tett, csak annyit, hogy az Abádi Majortól jó pár kilométerre. Pár tízezer forintot ígért érte, s nagyanyám úgy döntött, annyiért oda is adja neki, hadd vigye. Eddig is Fazekas Szabolcs használta, bár bérleti díjat nem láttunk egy fillért se. Zavaros az egész, osztatlan közös tulajdonban van a föld, a sok öregasszony ki se tudja silabizálni, mekkora hányad esik rá a területből – mondja egy abádszalóki férfi.

 

Egy másik arról beszél: a nekik tett ajánlat alapján kiszámolta, hogy a tomajmonostorai polgármester nagyjából 250 ezer forintot szán egy hektár felvásárlására. A környéken ennél jóval magasabb áron forognak a földek, bár igaz, hogy inkább az egybefüggő, nagyobb területek értékesek. – Többtucatnyi tulajdonossal kell egyezkednie, lepapírozni az ügyletet. De neki biztos megéri ez a munka, hiszen utána

hektáronként minimum 70 ezer forint földalapú támogatást vehet igénybe. Vagyis csak a támogatásból 3-4 év alatt megtérül a vételár

– teszi hozzá. Megemlítette: két-három éve már próbálkozott a polgármester hasonló földfelvásárlással, de akkor csak megbízottjai keresték fel a kisnyugdíjasokat. Most viszont maga tett írásban vételi ajánlatot.

Fazekas Szabolcs tudósítónk kérdésére azt mondta: egy héthektáros, osztatlan közös tulajdonban lévő legelőről van szó, amelyet jelenleg is társaságuk használ, s a terület nagyobbik részének egyben ők a tulajdonosai is. A vételi ajánlat a fennmaradó, nagyjából 2-3 hektárnyi részt érinti, ezek elaprózott kis parcellák, gazdáik jó része már nem él, vagy idős, magatehetetlen ember.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

– Szeretnénk, ha a terület egy kézben lenne, nem értem, mi ebben a hír a Népszabadság számára? Pia­ci áron tettünk vételi ajánlatot sok kistulajdonosnak azért, hogy gondos gazda módjára magunk rendelkezhessünk egy olyan terület felett, amit amúgy is régóta használunk. Az ominózus földdarab kilométerekre van a műúttól, mások számára értéktelen – tette hozzá.

Fazekas Szabolcs földéhsége nem új keletű. Szabó Rebeka, a PM politikusa tavaly az agrárminiszterhez intézett írásbeli kérdésében azt feszegette, mi az oka annak, hogy a tomajmonostorai polgármester 169 hektárt nyert a Hortobágyi Nemzeti Park földjeiből, és 31 további földrészletet kapott ideiglenes használatba az államtól. Felesége, Bánfi Zsuzsanna, a Kunhegyesi Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese pedig 130 hektárnyi területet nyert el haszonbérletbe. Ugyancsak ő nemrégiben nyílt földárverésen jutott hozzá 47,3 hektárnyi földhöz 63,3 millió forintért. Ebből is látszik, hogy

a térségben egyhektárnyi föld piaci alapú ára megközelíti a másfél millió forintot. A kistulajdonosoknak a legelőrészekért felajánlott, arányosított vételár ennek húsz százalékát sem éri el.

Ángyán József a visszás földügyeket elemző, hatodik jelentésében is kiemelt helyet kapott a tomajmonostorai Fazekas család. Jász-Nagykun-Szolnok megyében az államtól bérbe kapott földek nyerteseinek rangsorát Fazekas Szabolcs és felesége nevéhez kötődő érdekkör vezeti, a megyében két-három csoport kezében összpontosul az összes aranykorona-érték 42 százaléka, a földterületek majdnem kétharmada. Fazekas Szabolcs édesapjával és feleségével együtt 382 hektár állami földhöz jutott Abádszalókon, Kunhegyesen és Kunmadarason.

A Fazekas-érdekeltség ezen felül, egy másik családtaggal, a polgármester testvérével kiegészülve, pályáztatás nélküli megbízási szerződéssel további hetven állami birtoktestet bérel a térségben. Helyi becslések szerint a Fazekas család által használt terület összességé­ben meghaladhatja az ezer hektárt – összesített Ángyán. Ezen lehet most „bokréta” az a néhány hektáros legelő, amit immár a kisnyugdíjasoktól szándékszik felvásárolni a nagygazda.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.