galéria megtekintése

Morgolódó talpasokkal nézhet szembe Vona Gábor

Vona Gábor eddig jól taktikázott, sikerült elszigetelnie a párt fenegyerekének tartott Novák Elődöt, és egyedüli indulóként nyilván újra elnökké választják. Mégsem biztos, hogy a Jobbik vasárnapi kongresszusán teljes sikert arat.

Vona jóval a mostani kongresszus előtt, szokatlan módon már tavaly is többször szóba hozta a tisztújítást. Csomagban kínálta szolgáltatásait: közölte, hogy csak a néppárti politika elfogadásával együtt hajlandó vezetni a pártot, akinek pedig ez nem tetszik, keressen magának másik pártelnököt (esetleg: másik pártot). Aztán kiderült, hogy a csomag részeként Vonának személyi feltételei is vannak.

93 százalékot kapott Vona

A jelölések összesítése alapján egy elnökjelölt és 12 alelnökjelölt lépte át a jelöltállítási küszöböt. Az elnökjelölési folyamatban részt vett szervezetek 92,8 százaléka Vona Gábort jelölte a Jobbik elnöki tisztségére, így egyedül ő lépte át a 20 százalékos érvényességi küszöböt.

Elszigetelő manőver

 

A Jobbik választási szabályzata vétójogot ad a pártelnöknek: ha valamelyik alelnök indulási szándékával nem ért egyet, akkor az illető nem kerül rá a szavazólapra és programadó beszédet sem mondhat. Április végén, amikor Vona bejelentette, hogy megvétózza négy jobbikos prominens – Novák, Apáti István, Hegedűs Lorántné és Szávay István – alelnöki jelölését, még úgy tűnt, a pártvezetésből kitagadott politikusok összefognak és a radikális tagságot mozgósítva szembeszállnak az elnökkel. Az első nyilatkozataikban keményen bírálták Vona döntését, támogatóik a Facebookon buzdították őket, eleinte össze is hangolták lépéseiket. Azt ígérték, a pártelnöki vétó ellenére megmérettetik magukat a tisztújításon. Novák és Hegedűsné a beígért vétó ellenére gyűjtötte az ajánlásokat, ám végül Apáti és Szávay visszalépett. Információink szerint Vona mindkettőjükkel leült beszélgetni, és meggyőzte őket, hogy a pártegységet szem előtt tartva ne induljanak.

Novák viszont gőzerővel kampányol. A párttagoknak szóló belső levelében burkoltan korrupcióval is megvádolta a Jobbik vezetőjét. Felemlegette Vona egyik interjúját is, amelyben a pártvezető arról beszélt, ha miniszterelnök lenne, nem zárkózna el egy holokauszt-emlékmű felavatásától.

A Jobbikban Vona Gábor elnök kezében nagy hatalom összpontosul, ami sokaknak nem tetszik
Teknős Miklós / Népszabadság

Volt olyan forrásunk, aki azt valószínűsítette, Apáti és Szávay beállt Novák mögé, akire ha nem is lehet majd szavazni az elnöki vétó miatt, jelentős számú támogatót tud majd felmutatni a kongresszuson bizonyítva, a pártvezetésnek komoly ellenzéke van. Ennek az elméletnek ellentmond, hogy április végén Apáti kiadott egy közleményt, melyben megígérte Vonának, „nem fog ellenségeskedni és áskálódni" ellene. Két héttel később már közös sajtótájékoztatót tartottak. Szávay szintén a pártegységre hivatkozva lépett vissza, május közepén pedig büszkén hirdette a Facebookon, hogy Vonával „valódi nemzeti konzultációt" tartanak Kecskeméten. Információink szerint az elnök mindkettőjükkel elbeszélgetett, meggyőzve őket, lépjenek vissza.

Morognak a talpasok

Ám hiába szigetelte el Novákot, Vonának még meg kell küzdenie vasárnap a protesthangulattal és a matematikával. Sokan úgy gondolják, nem jó, hogy a pártelnök kezében ekkora hatalom összpontosul, és még az alelnökjelölteket is ő választja ki. A dühös talpasok elérhetik, hogy Vona jelöltjei közül többen ne jussanak be az elnökségbe. A Jobbik szabályzata szerint az elnöknek meg kell neveznie legalább nyolc jelöltet a kongresszuson, akik közül a küldöttek végül megválasztják a hat alelnököt. A posztra tizenketten jelentkeztek, és azt már tudjuk, hogy Novák és Hegedűsné nevét nem fogja bedobni a kalapba. Ám Vonának csak öt, vagy inkább hat embere van: a jelenlegi alelnök Sneider Tamás, Z. Kárpát Dániel, és a korábban potenciális kihívójaként emlegetett Volner János, valamint három polgármester (Fülöp Erik, Toroczkai László, Janiczak Dávid).

Forrásaink szerint Vonának két választása van. Megteheti, hogy nyolc jelöltet nevez meg, ám ezzel azt kockáztatja, hogy a protestszavazatok koncentrálódnak, és csak négy Vona-párti jut be. Vagy: megosztva az ellenzéki tábort megnevez többet (esetleg tízet), és eléri, hogy mind a hat embere bekerüljön. Ám ennek is van kockázata: ha a vártnál nagyobb az elégedetlenek tábora, akkor kisebbségbe szorulhatnak a támogatottjai az elnökségben. A Népszabadság úgy értesült, hogy a Vona-pártiak közül Volner és Toroczkai nagyon jól teljesített, viszont az ózdi polgármester, Janiczak nem volt túl népszerű.

Forrásaink azt valószínűsítik, hogy Vona biztosra megy, és csak nyolc nevet dob be. Ráadásul az eddig nem említett jelöltek közül (Bana Tibor, Gyüre Csaba, Kepli Lajos, Murányi Levente) akadnak azért olyanok, akikkel együtt tudna működni. A fiatal Banát jó munkabírásúnak tartják, ráadásul a szintén dunántúli Keplivel együtt azért is esélyesebb, mert a néppártosodás jegyében ki akarnak törni a regionális párt szerepéből.

Novák készül valamire

Novák Előd valamire készül, de kérdésünkre csak annyit közölt, hogy még érvényes minapi Facebook-bejegyzése. Ebben arról írt, hogy „komoly számban érkeznek jelölések az elnöki elképzeléssel szemben", a kongresszuson egy olyan „kompromisszumos megoldás" születhet, amelynek eredményeként „legalább ne egy ember dönthessen a jövőben mindenről, s így a felbolydult tagságot is sikerülhet megnyugtatnunk".

Toroczkai László megerősítette, hogy támogatja a Vona Gábor által meghirdetett néppártosodási politikát, de azt, mit is jelent pontosan a néppártosodás, szerinte még tisztázni kell. A kongresszus előtt azonban erről nem akart nyilatkozni, ahogyan arról sem, milyen hangulatot érzékel a pártban. „Heves megyében szinte minden szervezet egyetért Vona Gábor politikájával, személy szerint én is" – közölte Sneider Tamás. Értelmezésében a néppárti politikában csak a kommunikáció változik, nem a tartalom.

A Jobbik hivatalos kommunikációja szerint is nyugodt légkörben folyik a kongresszusi készülődés, ám ennek – Novák Előd megnyilvánulásain túl – a Hegedűs Lorántnéval folytatott rövid, egyoldalú beszélgetésünk is ellentmondani látszik. Hegedűs Loránt református lelkész felesége ugyanis keresetlen és fölöttébb ingerült szavak kíséretében kinyomta a telefont, még mielőtt egyáltalán kérdéseinket feltehettük volna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.