galéria megtekintése

Fideszes lázadás a földrablások miatt

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 25. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

A Népszabadság információi szerint a Fidesz-frakcióban sem mindenkinek tetszik a nemzeti parkok földjeit elvevő törvényjavaslat: akadnak, akik szakmai alapon bírálják, mások inkább a negatív politikai hatásaitól, egy újabb földbotránytól tartanak. A mostanában több ügyben is „belső ellenzékként” viselkedő Bencsik János olyan módosítót nyújtott be, amely az összes problémás mondatot kihúzná a kormányjavaslatból.

Elkerül a nemzeti parkoktól a védett területek kezelői joga
Elkerül a nemzeti parkoktól a védett területek kezelői joga
Kurucz Árpád / Népszabadság

– A természetvédelmi alapfeladatokat – amelyekbe beleértendő az állami tulajdonú védett természeti területekkel kapcsolatos kisajátítási, elővásárlási, vagyonkezelési és haszonbérbe adási jogok gyakorlása is – az erre a célra létrejött nemzeti parki igazgatóságok kell hogy ellássák – így fogalmaz az általa benyújtott törvényjavaslat indoklásában Bencsik János, az Orbán-kormány volt energiaügyi államtitkára, aki egykori frakciótársával, Ángyán Józseffel együtt többször fogalmazott meg különvéleményt a Fidesz földpolitikájáról.

Bencsik ezúttal az állami földvagyon kezeléséről szóló, a nemzeti parkok földjét a földbérlet-visszaélésekről elhíresült Nemzeti Földalaphoz (NFA) irányító kormányzati törvényjavaslat miatt határolódott el a kormányállásponttól. A tervezet szinte az összes védett területet elvonná a nemzeti parki igazgatóságoktól, a védett értékek miatt a jövőben megvásárolandó vagy kisajátítandó területeket pedig közvetlenül az NFA-ra bízná. Az agrártárca részéről januárban még cáfolt, drasztikus intézkedéssel szemben Szabó Marcell környezetvédelmi ombudsmanhelyettes is aggályokat fogalmazott meg: szerinte a folyamat jogellenes, mert „minden olyan esetleges átszervezés, amely során a védett természeti területek természetvédelmi vagyonkezelése megszűnik, illetve a vagyonkezelés a nemzeti park igazgatóságoktól egy nem természetvédelmi alapfeladatra rendelt szervhez kerül át, sértheti az egészséges környezethez való alapjogot, így alkotmányos visszásság aggályát veti fel”.

 

Lapunk információi szerint a kormánypárti frakcióban sem osztatlan a lelkesedés a nemzeti parkokat földtelenítő javaslat iránt: van néhány képviselő, aki osztja Bencsik János szakmai álláspontját, és többen akadnak olyanok is, akik szerint a mostani lejtmenetben nem hiányzik a kormányoldalnak egy újabb, sokadik földbotrány (mindkét csoport tagjai számára egyértelmű, hogy a nemzeti parkoktól elvett földek hamarosan megjelennek bérleményként vagy tulajdonként a kormánypárthoz kötődő, nem feltétlenül földműveléssel foglalkozó „gazdáknál”). A fentiek ellenére valószínűtlen, hogy Bencsik úgynevezett elhagyó, vagyis az NFA-nak szánt többletjogosítványokat törlő javaslatai többséget kapnak, bár a parlamenti zöldbizottság támogatta a módosítót. Valószínűsíthető ugyanakkor, hogy a zárószavazásnál a frakció nem fog egységesen voksolni.

Veszélyben a világörökség

Nemzetközi egyezmények és megállapodások sorát sértheti meg, ha a kormányzati terveknek megfelelően felparcellázzák és kiosztják a bérlőknek a Hortobágy egész területét. Európa legnagyobb egybefüggő füves pusztája sosem volt „kisbirtokokra” osztva, az elmúlt évszázadokban jellemzően közbirtokosságként, egyben kezelték.

A terület egységét szolgálta eddig, hogy a nemzeti park összes földje bioszféra-rezervátum, a ramsari egyezmény alapján pedig a vízi élőhelyei nemzetközileg is védettek. Az egész Hortobágyi Nemzeti Park a világörökség része 1999 óta, méghozzá a kultúrtáj kategóriában, ami azt jelenti, hogy a kulturális és a természeti értékeket együtt kell megóvni. Ez a státusz a kis parcellákra osztással, a táj arculatának megváltoztatásával közvetlen veszélybe kerül. Ahogyan Sallai R. Benedek, a parlamenti zöldbizottság vezetője fogalmazott: a világörökségi listáról nem lehet lekerülni – ha egy védett érték megsemmisül (mint Mezopotámia kincsei az ISIS pusztításai nyomán), akkor a nevét áthúzzák, de nem távolítják el. Az áthúzott nevek egy virtuális szégyenfalat alkotnak, jelezve, hogy a kulturális örökség adott darabjait az emberiség nem tudta megőrizni. (H. M.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.