galéria megtekintése

Molnár kinyitná, Szanyi dögössé tenné az MSZP-t

3 komment


Kálmán T. Attila

Két, az MSZP elnöki székére pályázó jelöltet, Molnár Gyulát és Szanyi Tibort kérdeztük arról, miért ők lennének az ideálisak arra a feladatra, hogy győzelemre vezessék a szocialistákat a 2018-as választáson.

Jelentősen eltérő programot ajánl a szocialistáknak a két lapunknak nyilatkozó elnökaspiráns. Szanyi valódi baloldali programját, Molnár nyitási politikáját hangsúlyozta. Szerettük volna megszólaltatni Harangozó Tamást és Tóbiás Józsefet, de ők nem vállalták az interjút.

Molnár Gyula

Miért gondolta, hogy elindul az MSZP elnöki székéért?

 
Molnár Gyula
Molnár Gyula
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Hoztam egy döntést, hogy az önkormányzati világból szeretnék visszatérni a nagypolitikába. Sok szempontból eljött az a pillanat, hogy a pártban ilyen módon kamatoztassam a tapasztalatomat. 2018 nem egy lesz a választások közül, hanem eldönti, hogy Magyarország merre fog menni.

Miben kínál mást az MSZP-nek, mint a másik három aspiráns?

Az erős szocialista párt nem minden, ezért hirdettem meg a hármas nyitás programját. Kinyitnám a pártot a civil és szakszervezetek, az értelmiség és a pártcsaládunk felé is. Ez utóbbit egyetlen pártra akarták szűkíteni sokan, de nem erről van szó.

Milyen pártnak kellene lennie az MSZP-nek, hogy eredményes lehessen?

2010-ben morálisan reccsent meg a párt, ebből hosszú ideig tart kijönni. Ez az idő eltelt, és világossá kell tenni, hogy az MSZP morálisan stabilabb és jobb, mint a Fidesz vagy bármely másik párt.

Miken kellene ennek érdekében változtatni?

El kell hitetni az emberekkel, hogy képesek vagyunk normális országot építeni, amely nem pária az unióban, hanem partner, illetve a gazdasága nem csak támogatásokból bővül. A közterhek nagyobb része pedig a szélesebb vállakon nyugszik.

Milyen stratégiát kellene követnie az MSZP-nek 2018-ban?

Eljön a pillanat, amikor el kell dönteni, hogy miféle együttműködésre van szükség a nagyobb cél elérése, azaz a Fidesz legyőzése érdekében.

Szanyi Tibor

Miért gondolta, hogy elindul az MSZP elnöki székéért?

Határozott vízióm, elképzeléseim vannak. A politikánk fókuszát az egészségügyre, az oktatásra, a gyermekjólétre, az idősgondozásra, a jövedelempolitikára és az informatikára kívánom helyezni.

Miben kínál mást az MSZP-nek, mint a másik három aspiráns?

Szanyi Tibor
Szanyi Tibor

A másik három jelölt ajánlatát eleddig legfeljebb néhány jelmondat szintjén ismerhetjük. Koncepcióként és bővebb vázlatként én egyaránt leírtam az elképzeléseimet, amelyek egy letisztult, kompakt, modern európai, s egyben magyar baloldali programot fednek le. A szolidaritás győzelmét.

Milyen pártnak kellene lennie az MSZP-nek, hogy eredményes lehessen?

Megítélésem szerint látható és átlátható, illetve következetes, azaz „dögös” pártra van kereslet.

Miken kellene ennek érdekében változtatni?

A gyűléseinken – tapsorkán közepette – rendszerint marha nagy lufikat ereget a vezetés. Több műveltség, tájékozottság és tartalmasabb mondanivaló esetén a média, sőt még a velünk nem rokonszenvező média is kegyesebb lenne.

Milyen stratégiát kellene követnie az MSZP-nek 2018-ban?

Meggyőződésem, hogy 2018-ban is csalni fog a Fidesz, pontosabban hat éve folyamatosan ezt teszi. Ezzel szemben egyetlen fegyver van, vagyis a kollaborációt tiltó kemény kiállás a nép érdekeiért. Számomra az a szövetséges, aki helyben is létezik, és helyben is szövetséges.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.